Vaša objednávka bola odoslaná. Keď sa zmení žlté políčko naľavo na zeleno Vaša objednávka bude potvrdená.

SOŠ Gemerská 1, Košice - Telefón: 055/6424561


List všetkým milým rodičom detí zapojených do projektu "Škola plná zdravia"


Zdravie detí sa zhoršuje (to vieme) a príliš rýchlo stúpa aj počet tučných detí (to vieme tiež), takže je načase, aby sme s tým niečo začali robiť. Hm?

Firma Bonduelle sa rozhodla realizovať projekt "Škola plná zdravia", ktorý nemá len komerčný charakter. Má predovšetkým veľkú ambíciu: výrazne prispieť k zlepšeniu kvality a zdravotných aspektov školského stravovania detí.

Pre deti v škôlkach a školách na Slovensku sme pripravili recepty, ktoré plne zodpovedajú normám pre školské stravovanie, sú zdravé, biologicky veľmi hodnotné, pestré a navyše - budú im určite aj chutiť, nebojte sa.

Vedenie školy a jedálne, kde sa vaše dieťa stravuje, sa rozhodlo do tohto projektu zapojiť a a ja som si istý, že to v záujme zdravia svojho dieťaťa oceníte. Každý deň môže vaše dieťa jesť v škôlke či škole zdravšie. Je to veľká a dobrá vec!

A máme pre vás ešte lepšiu správu: aj vy ste dôležitou súčasťou tohto projektu a môžete prispieť k jeho úspechu medzi deťmi. Toto je pár tipov, ako sa môžete stať súčasťou úspešného tímu:

• Zaujímajte sa o to, ČO vaše dieťa v škole jedlo.
• Podporujte ho vo výbere nových jedál 50 zeleninou - pýtajte sa na nové jedlá, zaujímajte sa, ako mu chutilo.
• Ubezpečte ho, že nemusí zjesť to, ČO mu nechutí, ale podporte ho v tom, aby aj zeleninu, ktorá mu včera či dnes nechutila, skúsilo nebudúce v nejakom inom jedle.
• Ked' vám dieťa bude rozprávať o jedle, počúvajte ho pozorne a reagujte pozitívne. (Namiesto ,,čože, špenát?! A to si jedol?!" skúste radšej .Kto jedáva špenát, má zdravé oči. Mali by sme ho častejšie jesť aj doma. Myslím, že aj ocino bude rád." - jasné, nemusí to byť špenát, podporujte pozitívny vzťah svojho dieťaťa k akýmkoľvek zeleninám.)
• Zaujímajte sa aj o to, ako sa k zdravým jedlám správajú jeho kamaráti/kamarátky - ich prípadne negatívny vplyv môže byť veľmi silný, treba mu venovať pozornosť a pokúsiť sa ho prekryť svojim vlastným príkladom - je to tá najlepšia "zbraň", ktorú máte.
• Vypýtajte si recepty na jedlá, ktoré vášmu dieťaťu v školskej jedálni chutili a pripravte ich doma.
• Ak medzi rodičmi panuje v dôležitých otázkach výchovy (včítane výchovy ku zdraviu) zhoda,
účinok výchovy je oveľa väčší, ale to vie predsa každý.

Náš spoločný projekt "Škola plná zdravia" je cesta, po ktorej chceme spolu prejsť - od prvých receptov až po lepšie zdravie detí. Náš ciel' vyjadruje táto rovnica:

dieťa + zdravý obed v škole = zdravšie dieťa a pozitívne návyky na celý život

Verím, že prijmete našu snahu aj pravdu našich starých mám: zdravie treba zasiať v detstve. Toto nové dobrodružstvo bude určite nielen poučné, ale aj zábavné.

S úctou,
Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy, Bratislava odborný garant projektu

Prečo sa máme stravovať v školskej jedálni...


Stravovanie spoločné alebo individuálne?



Existuje určité percento detí, ktoré dávajú pred spoločným školským obedom prednosť individuálnemu stravovaniu. Pre organizmus, ktorý sa fyzicky i psychicky ešte vyvíja, to môže mať hneď niekoľko negatívnych aspektov. Konzumácia jedla bola od praveku kolektívnym rituálom. Ešte v dobách našich prarodičov bolo prakticky nemysliteľné, aby sa k večeri nezišla kompletná rodina a často v prísne pravidelnom čase. Dnešná hektická doba tieto tradičné rituály odsúdila k zániku. Školské stravovanie je tak v podstate poslednou inštanciou, kde sa dieťa môže stravovať v pravidelnom čase, bez náhlenia a v relatívnom pokoji. Rodičom zároveň zaručuje prísne kontrolovaná školská jedáleň, že ich deti majú garantovaný príjem zdraviu prospešných pokrmov, že sa im dostáva vyvážená a pestrá strava v rámci celej týždennej či mesačnej periódy. Dieťa, ktoré dáva prednosť individuálnemu stravovaniu, konzumuje často deň čo deň tie isté obľúbené jedlá. Často volí stravu fast-foodového typu, inokedy zase nahradzuje obed atraktívne balenými a účinne propagovanými sladkosťami. To, že je dotované školské stravovanie lacnejšie než individuálne, je samozrejmé.



Obrovské výdaje na liečbu obéznych

USA sú spájané z rozvojom rýchleho občerstvenia. Aj napriek tomu, že sa tam propaguje zdravý životný štýl, obezita sa stala americkým fenoménom, ktorý naďalej narastá na svojej sile. Zároveň s tým sa neustále zvyšujú výdaje na liečbu obéznych. Dnes táto liečba Američanov ročne stojí 100 až 120 miliárd dolárov. Podľa európskeho parlamentu dosahujú výdaje na liečbu obezity 4 – 7 % z celkových výdajov zdravotníctva v EU. Európskym parlamentom prijatá správa talianskeho europoslanca Alessandra Fogliety zdôrazňuje, že treba zlepšiť kvalitatívne a nutrične štandardy potravín podávaných v školách. Vzdelávacie programy by mali byť zostavené takým spôsobom, aby zaistili, že pohyb a zdravá výživa sa stanú pre deti samozrejmosťou.



Americký verzus slovenský systém školského stravovania

Slovensku sa táto euro-americká epidémia detskej obezity doteraz celkom vyhýbala. Ak budeme analyzovať dôvody, na prvom mieste bude veľmi pravdepodobne rozdielny systém školského stravovania. Školské jedálne v USA a v Británii pripomínajú skôr typický fast-food: s automatmi na kolu a sladkosti, so značnou frekvenciou mletého mäsa a príloh v podobe vyprážaných hranolčekov, kečupov, dressingov: t.j. potravín s vysokým glykemickým indexom a vysokým obsahom nezdravého cholesterolu. Slovenské školy si uchovali dôsledne kontrolovaný a dobre dotovaný systém prípravy pokrmov, ktorý príjem kalórií pre dieťa racionálne optimalizuje.

Je preto veľmi dôležité snažiť sa slovenský systém školských jedální oceniť a rozvíjať. Dobre vedené školské jedálne zabraňujú epidémii detskej obezity, ktorej sme svedkami v mnohých ekonomicky vyspelých krajinách.



Zdroj: http://sjpraha22.websnadno.cz/_0526165223_001.pdf










V roku 1915, počas prvej svetovej vojny, nemecká pirátska loď "Kronprinz Wilhelm" pochytala veľa dopravných lodí z nepriateľovej strany a nenásytné sa zmocnila ich veľkých zásob konzerv, bieleho chleba, margarínu a iných v tom čase ťažko dostupných lahôdok. Napriek tomuto mimoriadnemu nadbytku potravín sa dostala do nezávideniahodnej situácie.



Jej posádka, ktorá si mohla podľa vôle vyberať k jedlu najvzácnejšie dobroty, postupne ochorela zvláštnymi chorobami, ako napr. nervovými bolesťami, ochabnutím svalstva, opuchom kĺbov a nakoniec aj úplným ochrnutím. Tak sa veľmi rýchlo zmenila pirátska loď na nemocnicu a musela medzitým tiež pre nedostatok uhlia vyhľadať severoamerický prístav. Americkí lekári si lámali hlavu nad prapodivnou chorobou, ktorá nie a nie ustúpiť. Vtedy newyorský potravinový chemik McCann, ktorý už roku 1913 čítal správy anglického fyziológa Hopkinsa o jeho pokusoch s krysami a myšami, prišiel na myšlienku, že snáď ono záhadné ochorenie posádky nejako môže súvisieť s týmito pokusmi. Všimol si totiž, že na dotyčnej lodi sa v strave, inak veľmi bohatej, nevyskytovala čerstvá zelenina a ovocie. Výživa posádky bola síce mimoriadne kalorická, ale nie prirodzená. Preto odporučili: "Dávajte chorým čierny chlieb, polievku z otrúb, čerstvú zeleninu, čerstvé plnotučné mlieko, ovocie a čerstvú ovocnú šťavu!" A tu sa stal div divúci: nielen, že už nikto ďalší neochorel, ale po niekoľkých dňoch sa začala uzdravovať aj chorá posádka a ochrnutí zase začali chodiť.



To bola revolúcia smerom ku racionálnej výžive. Hneď po prvej svetovej vojne začala doslova honba za vitamínmi. Skúmali sa v početných laboratóriách a zistilo sa, že nie jeden vitamín, ale veľa ďalších vitamínov je potrebných k udržaniu života ľudí aj zvierat. Podarilo sa podrobne zistiť nielen ich chemické zloženie, ale v súčasnej dobe mnohé už boli vyrobené umelo v kryštalickej forme. Činnosť vitamínov sa dotýka najdôležitejších životných funkcií, látkovej výmeny v bunkách.



Často postačí stopové množstvo vitamínov, aby sme zostali zdraví. Podobne ako v iných činnostiach, aj tu sa história opakuje. Rozvojom priemyslu a techniky máme dnes nepreberné množstvo potravín a lahôdok, ktoré nám reklama denne predkladá ako tie najlepšie. Množia sa, podobne ako u uvedenej posádky, dnes už výstižne pomenované civilizačné ochorenia a či chceme alebo nie, pomôže nám zase len návrat k prírode, ktorá si veľmi dobre dokáže regulovať vlastnými prostriedkami všetky resty v našom organizme. Bohužiaľ, zloženie našej výživy je príliš vzdialené ideálu. Je v nej ešte stále málo zastúpená zelenina a ovocie. Pritom si každý veľmi dobre uvedomuje, že zdravie je to najcennejšie, čo človek má.




O nás


Personál



Personál školskej jedálne tvoria kvalifikované pracovníčky, ktoré sú vyučené v požadovanom odbore a majú dlhoročnú prax. Každoročne absolvujú školenia v oblasti hygienických predpisov a predpisov bezpečnosti práce. Všetky pracovníčky sú priebežne oboznámované s novými modernými trendmi v gastronómii.





Vybavenie



Prevádzkové priestory sú vybavené technológiou pre veľkokuchynské prevádzky. Táto technika slúži k regenerácii - ohrevu už hotových jedál, ktoré sa musia udržiavať v predpísanej teplote po celú dobu výdaja.



Naše ciele



Naším stálym cieľom je maximálne spokojný stravník, ktorý má k dispozícii krásne a čisté prostredie. Pestrý jedálny lístok je tvorený v rámci zásad správnej gastronomickej skladby. Do jedálnička sa zaraďujú nové receptúry a netradičné jedlá.

[1x]

Máme dve zásady:

1. Všetky pracovníčky školskej jedálne udržujú maximálnu čistotu celej prevádzky.

2. Prvotriedne suroviny na vstupe a prvotriedny výrobok na výstupe.



Prajeme Vám dobrú chuť.

[galeria]

Ak ste s nami spokojní, povedzte to ostatným.



Ak nie ste spokojní, povedzte to nám a my chyby napravíme.

Copyright © SOFT-GL Ltd. All rights reserved.