Vaša objednávka bola odoslaná. Keď sa zmení žlté políčko naľavo na zeleno Vaša objednávka bude potvrdená.

Základná škola, Krosnianska 2, Košice - Telefón: 055/6717559(jedalenk2@gmail.com)


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>DOBRÝ DEŇ<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<


Vitajte na stránke Školskej jedálne pri ZŠ, Krosnianska 2 v Košiciach. Dúfam, že tu nájdete všetky potrebné informácie.

***KONTAKTNÉ INFORMÁCIE***


Školská jedáleň pri ZŠ
Krosnianska 2
040 22 Košice

Tel.č. 055/ 6717 559
email: jedalenk2@post.sk alebo jedalenk2@gmail.com
č.ú. 0503187006/5600
IBAN: SK97 5600 0000 0005 0318 7006
__________________________________________________________________________________________________________________________

Deň výživy 15.11.2017


Pri príležitosti Svetového dňa výživy sme si pre rodičov aj tento rok pripravili malú ochutnávku jedál podávaných v školskej jedálni. Dúfam, že chutilo. :)

Hovorme o jedle 16.10.2017


Aj tento rok sme sa zapojili do súťaže Hovorme o jedle s témou: "Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky". Pre deti sme prichystali malú ochutnávku, krátke súťaže a tiež prezentáciu spojenú s vedomostným kvízom. Deti sa do tejto súťaže zapojili aj na vyučovacích hodinách a pripravili pár zaujímavých prác na danú tému.

HOVORME O JEDLE - spoločný jedálny lístok


Pri príležitosti „Svetového dňa potravín“ pripravuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora v spolupráci s Centrom rozvoja znalostí o potravinách n. o., pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, V. ročník týždňa „HOVORME O JEDLE“ pre deti všetkých základných škôl v Slovenskej republike. Keďže vyhlásené súťažne témy pre školy sú veľmi blízke školskému stravovaniu, oddelenie školstva v spolupráci so školskými jedálňami sa rozhodlo pripomenúť si aj Svetový deň potravín tým spôsobom, že podporia a pripoja sa k vyhlásenej aktivite. Vypracoval sa spoločný jedálny lístok na týždeň od 16. do 20. 10. 2017 pre všetky školské jedálne v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice,

SVETOVÝ DEŇ MLIEKA 16.5.2017


Pri príležitosti Svetového dňa mlieka je v utorok 16.5.2017 zaradený spoločný jedálny lístok pre celé mesto Košice.

SVETOVÝ DEŇ MLIEKA

Každoročne májové dní patria oslavám Svetového dňa mlieka. Hlavný zmysel tohto dňa spočíva v pripomínaní mimoriadnej biologickej hodnoty mlieka, mliečnych výrobkov a opodstatnenosti ich konzumácie každý deň, a to v záujme udržania aj upevnenia zdravia človeka. Poukázať na význam mlieka a zdôrazniť jeho mimoriadne nutričné vlastnosti vo výžive človeka sa rozhodli lekári a odborníci na výživu už v roku 1957 na konferencii o výžive vo švajčiarskom Interlakene.
Ako podčiarkujú lekári a špecialisti na výživu, mlieko obsahuje výživné a stavebné látky nevyhnutné pre stavbu tela a rast v detskom veku človeka. Má látky dôležité pre energetické zabezpečenie existencie organizmu, je zdrojom minerálnych látok, vitamínov, enzýmov. Navyše obsahuje základné živiny s vysokou využiteľnosťou a esenciálne látky, ktoré si organizmus nevie vyrobiť sám. Pritom v mlieku sa vyskytujú v dostatočnom množstve a vo vyváženom pomere.
Okrem bielkovín, mliečneho cukru, vitamínov je významnou zložkou mlieka aj 14 minerálnych látok, spomedzi ktorých sú najdôležitejšími vápnik a fosfor. Oba sú v ľudskej výžive nenahraditeľné na tvorbu kostí a zubov. Mimoriadne postavenie medzi mliečnymi výrobkami majú kyslomliečne produkty (jogurty, kefíry, acidofilné mlieka, bryndza), ktoré obsahom živých kultúr pozitívne ovplyvňujú metabolickú aktivitu črevnej mikroflóry, stimulujú imunitný systém, prejavujú antikarcinogénnu aktivitu, redukujú sérový cholesterol a pod.
Konzumácia mlieka však môže niektorým ľuďom spôsobovať problémy, a to preto, že každý má rozdielny prah neznášanlivosti mliečneho cukru, tzv. laktózy. U niekoho sa problémy objavia po zjedení jedného koláča zo smotany či kúska potraviny, kam sa umelo laktóza pridala, u iného až po vypití niekoľkých pohárov mlieka. Asi tri percentá populácie majú alergiu na mliečnu bielkovinu, musia preto mlieko zo stravy úplne vylúčiť a nahradiť ho z iného zdroja.
Výskumné ústavy mliekarenské však zdôrazňujú, že mlieko je prvou potravou, s ktorou sa stretávame po narodení a sprevádza nás celý život. Je jednou zo základných potravín pre všetky vekové skupiny populácie z pohľadu nezastupiteľného významu biologickej hodnoty mlieka pri zabezpečení správnej výživy obyvateľstva.


Niečo z našej kuchyne :)


Postupom času tu pribudne viac fotiek. Budem sa snažiť :)
1. knedlík s celozrnnou múkou a tatranská zmes( bravčové mäso, hrášok, kápia, lečo, smotana, mlieko)
2. žemľovka s marhuľovým kompótom
3. treska s brokolicou a syrovou omáčkou a varené zemiaky s maslom
4. hovädzí guláš mexický
5. nemecký biftek, zemiaková kaša a zeleninová obloha
6. hovädzí guláš znojemský, bulgur, zeleninová obloha
7. zapekaná brokolica, zemiaky varené, zeleninová obloha
8. kuracie stehno plnené, zemiaková kaša s mrkvou, šalát záhradný /čer.kapusta, jablká, zelená paprika, jogurt /
9. kuracie na ihle, hranolky 1/2, ryža 1/2, kapusta hl., kukurica, hrášok na oblohu

ČO JE AJVAR???


Ajvar (cyrilikou: ajвар, výslovnosť ajvar) je čalamáda, pripravovaná predovšetkým z červených paprík s baklažánom, cesnakom a chilli. Ajvar pochádza zo srbskej kuchyne, a bol preto dlho známy ako "srbský šalát"[1] alebo "srbský zeleninový kaviár".[2] Po druhej svetovej vojne sa stal v Juhoslávii populárny ako šalát (príloha) a dnes je populárny na Balkáne. Pôvodný domáci ajvar je vyrobený z pečených paprík, zatiaľ čo niektorí výrobcovia používajú priemyselné varené papriky, čo vedie k nižšej kvalite. Podľa množstva kapsaicínu v paprikách a množstvo pridaných chilli paprík, môže byť sladký, pikantný (najčastejšie), alebo veľmi pálivý.
Ajvar sa môže konzumovať ako nátierka na chlieb, príloha, alebo šalát.
Najbližšie bude použitý v stredu, pri príprave študentského rezňa :)

Zdroj: Wikipedia

Nové recepty 49.týždeň /5.-9.12.2016/


Streda 7.12.2016
ŠTUDENTSKÝ REZEŇ
Bravčové karé umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme, nakrájame na plátky, vyklepeme, okoreníme, obalíme v múke a opečieme na oleji. Opečené mäso poukladáme do vymasteného pekáča, potrieme aivarom, posypeme ochucovadlom, umytým, očisteným a posekaným pórom, strúhaným syrom a zalejeme smotanou. Pečieme 30 minút pri teplote 180°C.
Príloha: zemiaky na rôzne spôsoby, zeleninové šaláty.

Piatok 9.12.2016
PLAVNICKÁ ROLÁDA
Umyté mäso pomelieme s pečivom namočeným v mlieku, pridáme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, očistený lisovaný cesnak, soľ, 1/3 vajec, hladkú múku a dobre premiešame. Dosku posypeme strúhankou, na ktorej rozvaľkáme obdĺžnik mäsa, naplníme plnkou a tvarujeme roládu. Hotovú roládu potrieme olejom, uložíme do vymasteného pekáča. Pečieme pomaly, počas pečenia polievame vlastnou šťavou, prípadne horúcou vodou.
Plnka: Očistenú uvarenú vychladnutú mrkvu pokrájame na malé kocky, vložíme na rozpálený olej, pridáme sterilizovaný hrášok, strúhaný syr, nadrobno pokrájanú sterilizovanú kapiu, soľ a rozšľahané vajcia. Pripravíme zeleninovú praženicu, ktorú necháme vychladnúť.
Príloha: zemiaky, ryža, zeleninové šaláty
Dobrú chuť :)

DEŇ VÝŽIVY NA NAŠEJ ŠKOLE - 16.11.2016


Pri príležitosti Svetového dňa výživy sme si pre Vás, rodičov, aj tento rok prichystali malú ochutnávku našej kuchyne. Verím, že ste našu jedáleň navštívili a že ste si pochutili.

Pohánka - kúsok zdravia na tanieri


Vedeli ste, že pohánku bežne volajú aj tatarka? Táto netypická obilnina sa pôvodne pestovala v oblastiach strednej a juhovýchodnej Ázie, odkiaľ sa rozšírila do Európy, kde ju vtedy konzumovali najmä chudobné vrstvy obyvateľstva.
V niektorých krajinách Európy sa tento "všeliek" pestuje iba ako krmivo, v iných si ju zas nevedia vynachváliť práve pre jej liečivé účinky.
Viete niečo o vitamíne P? Pohánka je totiž najlepším prírodným zdrojom významného flavanoidu rutínu.
Keďže neobsahuje lepok, patrí medzi významnú surovinu pri výžive celiatikov, svojím zložením je však vhodná aj pre diabetikov, tehotné ženy i malé deti. Obsahuje totiž vápnik, fosfor a draslík - minerály dôležité pre rast kostí, ďalej horčík, železo, vitamíny B1, B2, C a E, a veľa dôležitých aminokyselín.
Už v prírode pri pestovaní nám pohánka naznačuje, aké budú účinky rutínu aj v našom tele. V samotnej rastline totiž chráni vodné kapiláry pred ich porušením vonkajšími vplyvmi. Podobne účinkuje aj v ľudskom organizme - zvyšuje pružnosť steny ciev a utesňuje ich. To však nie je ani zďaleka všetko, pomáha regulovať krvnú zrážanlivosť napríklad pri hemeroidoch, významne napomáha pri problémoch s kŕčovými žilami, reguluje obsah cholesterolu v krvi, má priaznivý vplyv na srdce, pečeň, cievy a tráviace orgány. Odporúča sa tiež pri žalúdočných alebo dvanástnikových vredoch, črevných nádoroch a mnohých chorobách tráviaceho traktu.
Zaujímavý je fakt, že pohánka by sa mala konzumovať najmä v zimných mesiacoch, dodáva totiž telu dostatok energie.

Najbližšie jedlo s pohánkou:
Štvrtok 27.10.2016 Pohánkové "tatarčané" pirohy s tvarohovou náplňou

Zdroj: Eastfood Distribution


HOVORME O JEDLE 11.10.2016


Aj tento rok sme sa zapojili do projektu Hovorme o jedle, s témou Zelenina, ovocie a orechy z našich sadov. Na projekte sa podieľali najmä žiaci prvého stupňa, ktorí si pre nás nachystali rôzne práce, od výtvarných, cez knihu zeleninovo-ovocných príbehov, až po výstavu rôznej čerstvej zeleniny a ovocia. Prezentáciu pre deti o zdravej výžive, zelenine a ovocí si pripravila žiačka 9.A triedy.
V jedálni sa súťažilo, odmeňovalo a nakoniec ochutnávalo. Tety kuchárky nám nachystali 6 druhov šalátov, na sladko aj slano, a tiež nátierku mrkvovú a čerstvé ovocie.
Šaláty sa podávali aj počas obedov, kde si žiaci mohli vybrať šalát podľa chuti.
Dúfam, že sa akcia páčila a budúci rok si to zopakujeme, s inou témou :)

NOVÉ RECEPTÚRY 42.TÝŽDEŇ /17.10.-21.10.2016/


PASTA SCIUTTA - pondelok 17.10.2016
Recept nie je nový, len na vysvetlenie čo to vlastne je :)
Mäso umyjeme, pomelieme. Na oleji speníme očistenú pokrájanú cibuľu, pridáme pomleté mäso, červenú mletú papriku, rajčiakový pretlak, soľ, cukor, vodu a dusíme do mäkka. Slaninu pokrájame, opražíme, pridáme kečup, oregano, zmiešame s uduseným mäsom, ešte dusíme 20 minút. Špagety uvaríme v slanej vode, opláchneme, podávame poliate s mäsovou omáčkou a posypané strúhaným syrom.

RYŽOVÝ NÁKYP S OVOCÍM A PUDINGOM - streda 19.10.2016
Ryžu preberieme, umyjeme, prelejeme vriacou vodou, nasypeme do vriaceho mlieka, osladíme vanilkovým a kryštálovým cukrom. Privedieme do varu. Prikryjeme a udusíme úplne do mäkka. Udusenú ryžu za občasného miešania vychladíme. Pudingový prášok rozmiešame v malom množstve mlieka. Zvyšné mlieko s cukrom a vanilkovým cukrom privedieme do varu, primiešame pripravenú zmes a
za stáleho miešania varíme 1-2 minúty. Polovicu uvareného pudingu vmiešame do vychladnutej ryže. Pekáč vymastíme maslom, rozotrieme polovicu ryže, poukladáme višne dezertné, prikryjeme zvyšnou polovicou pudingu. Na puding dáme zvyšnú časť ryže a vo vyhriatej rúre pečieme do zlatista.

RYBIE MäSO NA BLITVE - piatok 21.10.2016
Rybie mäso umyjeme, osušíme, pokrájame na porcie a rozložíme do maslom vymasteného pekáča, posolíme, posypeme rascou a dáme do vyhriatej rúry piecť na 15 - 20 minút. Počas pečenia jeden krát obrátime. Slaninu nakrájame na drobné kocky, opražíme, pridáme špenátové listy, očistený prelisovaný cesnak, dochutíme ochucovadlom, maslom a soľou. Takto pripravenú zmes zmiešame so zemiakmi, ktoré sme uvarili v šupke a po vychladnutí očistili a pokrájali
na mesiačiky. Pečenú rybu podávame položenú na porciu takto upravených zemiakov.



NOVÉ JEDLÁ TENTO TÝŽDEŇ 3.10.-7.10.2016


HOLANDSKÉ KLOPSY - štvrtok 6.10.2016
Mäso umyjeme a zomelieme. Pridáme strúhaný syr, zmes na mleté mäso, očistenú na jemno pokrájanú cibuľu, umytú posekanú petržlenovú vňať, soľ, vajcia, časť strúhanky a kukuricu. Vymiešame. Z masy formujeme rezne, ktoré obalíme v strúhanke. Rezne poukladáme na vymastený pekáč a pečieme v rúre približne 35 minút pri teplote 150˚C.
Pre stravníkov MŠ použijeme náhradu za zmes mletého mäsa sendvič, ktorý navlhčíme mliekom.
Príloha: zemiaková kaša, varené zemiaky, zeleninový šalát.

POLIEVKA BABIČKY KAROLÍNKY - piatok 7.10.2016
Zeler očistíme, umyjeme a postrúhame nahrubo. Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky. Nastrúhaný zeler udusíme na oleji, pridáme pokrájané zemiaky, zalejeme vodou, dochutíme soľou a varíme do mäkka. K mäkkej zelenine pridáme smotanu, rozmixujeme, dolejeme mliekom a varíme 20 minút. Rozmixovaná zelenina zahustí polievku na krémovú konzistenciu. Šunku nakrájame na rezance, opražíme na masle a vkladáme do polievky spolu s umytou, posekanou pažítkou.

SPIŠSKÉ HOVäDZIE MäSO - piatok 7.10.2016
Hovädzie mäso umyjeme v celku pod tečúcou vodou, osušíme, nakrájame na rezance. Cibuľu očistíme, pokrájame a opražíme na oleji. Pridáme pripravené mäso, červenú mletú papriku, rajčiakový pretlak opražíme, prilejeme horúcu vodu a dusíme do mäkka. Mäkké mäso zahustíme očistenými na jemno postrúhanými zemiakmi. Varíme ešte 20 minút. Vajcia uvaríme na tvrdo, očistíme, pokrájame na kocky. Uhorky pokrájame na rezance. Vajcia a uhorky vložíme k upravenému mäsu. Zjemníme maslom.
Prílohy: dusená ryža, bulgur, zemiakové cestoviny a zeleninové šaláty.

Dobrú chuť! :)

ZAUJÍMAVÉ RECEPTY TENTO TÝŽDEŇ 19.-.23.9.2016


1. Morčacie prsia poľovnícke
Morčacie prsia umyjeme, osušíme, pokrájame na kocky. Na oleji speníme očistenú pokrájanú cibuľu, pridáme slaninu (v MŠ šunku), pokrájané mäso a opečieme. Koreňovú zeleninu očistíme, pokrájame, pridáme k mäsu spolu so soľou, podlejeme horúcou vodou a dusíme do mäkka. Šťavu zahustíme nasucho opraženou múkou , pridáme rajčiakový pretlak, dochutíme citrónovou šťavou a ešte 20 minút varíme.
Prílohy: ryža, tarhoňa.
2. Gemerská roláda
Hovädzie mäso umyjeme vcelku pod tečúcou vodou, osušíme, pokrájame na l kg kusy. Do každého narežeme otvor. Bravčové mäso umyjeme, zomelieme, pridáme očistený, rozotrený cesnak, soľ, rascu, mletú červenú papriku, dobre premiešame a zmesou plníme hovädzie mäso. Naplnené mäso prudko opečieme na časti oleja po oboch stranách, pridáme očistenú, pokrájanú a na zvyšnej časti oleja opraženú cibuľu, podlejeme horúcou vodou a dusíme do mäkka v rúre. Mäkké mäso vyberieme, necháme vychladnúť a pokrájame na porcie. Šťavu vydusíme na tuk, zaprášime nasucho opraženou múkou, podľa potreby rozriedime horúcou vodou, povaríme, dochutíme soľou, precedíme a varíme 20 minút. Takto pripravenou šťavou polievame porcie mäsa.
Podávame so zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Dobrú chuť :)

Tekvicové halušky s bryndzou 12.9.2016


Suroviny:
tekvica, múka špaldová hladká, múka pohánková, vajcia, cibuľa, olej, slanina údená, smotana kyslá, bryndza.


Postup:
Tekvicu/hokkaido/ očistíme, postrúhame, pridáme vajcia, soľ, múku a vypracujeme husté cesto, ktoré pretláčame do vriacej vody cez sito. Uvarené halušky prepláchneme vodou a polejeme roztopeným maslom / pre deti v MŠ/. Podávame s bryndzou rozmiešanou so smotanou, posypané opraženou slaninou, opraženou cibuľou a pažítka na ozdobu.

Prajeme Vám dobrú chuť. :)

UPOZORNENIE PRI PLATBE BANKOVÝM PREVODOM!!!


Pri platbe cez trvalý príkaz alebo bankovým prevodom, prosím do poznámky uvádzať hlavne priezvisko a triedu dieťaťa, aby sa predišlo zbytočným nedorozumenia.
Ďakujem za pochopenie.

ZÁPISNÉ LÍSTKY NA ŠK. ROK 2016/2017


Prosím rodičov/ žiakov, ktorí nemajú vypísaný zápisný lístok na stravu, aby si ho prišli urýchlene vyzdvihnúť do jedálne a po vypísaní obratom vrátiť. Zápisný lístok sa vypisuje na novo každý školský rok.
Ďakujem.

Zamestnanci školskej jedálne


Chutné obedy pre Vás budú aj v tomto školskom roku pripravovať šikovné tety kuchárky :)

Majorošová Božena- hlavná kuchárka
Ivanová Jozefína- kuchárka
Schubertová Mária- kuchárka
Byrtusová Eva, Bc. - pracovník v prevádzke
Spielmannová Kamila - pracovník v prevádzke
Gregová Bibiana- pracovník v prevádzke

Vedúca ŠJ:
Palaščáková Daniela

SVETOVÝ DEŇ MLIEKA 17.5.2016


Pri príležitosti Svetového dňa mlieka 17.5.2016 sme si pre detičky pripravili súťažný a vzdelávací program spojený s ochutnávkou mliečnych dobrôt.
Pre žiakov 1. a 2. ročníka bola pripravená súťaž v jedení pudingu /súťažili dvojice, žiak so zaviazanými očami podával puding kamarátovi/, pre 3. a 4. ročník bola súťaž v skladaní obrázku / puzzle/. Pre druhý stupeň to už bolo troška náročnejšie, otestovali sme ich vo vedomostiach o mlieku. Všetkým výhercom boli rozdané ceny. Všetci boli usilovní a veľmi sa snažili. Po súťažiach nasledovala ochutnávka. Tety kuchárky detičkám nachystali pudingy, nátierky, syry...
Verím, že sa akcia páčila a určite si niečo podobné pripravíme aj nasledujúci školský rok :)

Ochutnávka pre rodičov 13.1.2016


Trocha neskôr, ale predsa pridávam aj nejaké fotky z ochutnávky, ktorá sa konala ešte v januári.

Aktualizácie noriem /receptov/ na rok 2016 OČAMI DETÍ :)


Naše receptúry / normy sa každoročne aktualizujú. Tak tomu bude aj v tomto roku, s tým rozdielom, že tento rok sa do toho môžu zapojiť aj deti a ich rodičia. Chcem Vás, najmä rodičov, poprosiť v tomto smere o spoluprácu. AK máte nejaké jedlá, ktoré Vaše deti jednoducho milujú a v jedálni sa nepripravujú, budem veľmi rada, ak mi ich zašlete aj s nejakou gramážou, napr. pre 4 osoby. A možno bude práve ten Váš recept zaradený medzi nové normy a bude pripravovaný v školských jedálňach.
Verím, že sa do tohto projektu zapojíte. Teším sa na Vaše chutné recepty :)

Ďakujem. Vedúca ŠJ

PS: recepty môžete posielať buď po svojich ratolestiach alebo napísať priamo do mailu jedalenk2@gmail.com

Oznámenie výšky stravného je možné zasielať aj na email.


Od februára bude možné aj zasielanie oznámenia o výške stravného na emailovú adresu v prípade že neplatíte šekom. Je nutné zavolať do jedálne a nahlásiť emailovú adresu, poprípade napísať na papierik a poslať po dieťati, ak by bol záujem.

Ďakujem.

ZÁSADY PRI ZOSTAVOVANÍ JEDÁLNYCH LÍSTKOV


Pre informáciu pridávam zásady, ktorými sa riadia jedálne pri zostavovaní jedálnych lístkov.

S platnosťou zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) od 1. 9. 2008 sa v zariadeniach školského stravovania výroba pokrmov riadi:

odporúčanými výživovými dávkami podľa vekových kategórií stravníkov,
materiálno – spotrebnými normami a receptúrami pre školské stravovanie, vydanými MŠ SR a regionálnymi receptúrami,
finančnými príspevkami od zákonných zástupcov detí a žiakov,
zásadami pre zostavovanie jedálnych lístkov.

V rámci 5 stravovacích dni v jednosmennom stravovaní by jedálny lístok mal obsahovať:

2 hlavné jedlá s mäsovým pokrmom
1 hlavné jedlo so zmiešaným pokrmom – so zníženou dávkou mäsa
2 odľahčovacie jedlá (1 s múčnym pokrmom a 1 so zeleninovým pokrmom). Odľahčovacie jedlá so zeleninovým pokrmom sa odporúča podávať v pondelok.

Všeobecné zásady

Prívarky odporúčame zaraďovať 2x do mesiaca s využitím hlavne strukovín.
Zvýšiť frekvenciu podávania strukovín aj vo forme podávania šalátov resp. ako súčasť zeleninových šalátov.
Múčna príloha (knedľa, halušky, cestoviny) má byť iba raz do týždňa pri podávaní piatich obedov.
Zemiaky majú byť na jedálnom lístku 2x – 3x v týždni pri podávaní iba obedov.
Zelenina má byť na jedálnom lístku denne, z toho ako šaláty pri piatich obedoch 2x a 1x ako zeleninová obloha k jedlu.

Uprednostňovať podávanie čerstvej zeleniny s prídavkami cibule, pažítky, petržlenovej vňate, jogurtu a najmä citrónovej šťavy s pridaním rastlinných olejov určených na použitie bez tepelnej úpravy. Odporúča sa nahrádzať časť múčnej prílohy dusenou zeleninou, ak to dovolí charakter pokrmu.
Ryby podávať 1x v týždni pri podávaní obedov.
Obilniny – krúpky, ovsené vločky, pohánky, sója, proso, kukurica, uprednostňujeme pred ryžou a majú byť aspoň 1x v týždni, strukoviny 1-2x v týždni (polievky, prívarky, šaláty, hlavné jedlá, súčasťou pokrmu so zníženou dávkou mäsa a zeleninových pokrmov).
Múčnik ako súčasť obeda sa môže podávať 1x v týždni v nadväznosti na jedálny lístok. Múčniky pripravujeme hlavne z ovocia, tvarohu a mlieka.

Ku každému hlavnému jedlu sa má podávať nápoj a to na obed i večeru (voda, sódová voda, prírodné nápoje s nižším obsahom cukru, minerálne vody, nesladený tmavý i ovocný čaj. Je nutné obmedzovať sladené malinovky a kolové nápoje).
Chlieb nesmie nahrádzať varené prílohy. Uprednostňujeme chlieb z celozrnnej múky (tmavé druhy chleba).
Do jedálnych lístkov zaraďujeme mäso čerstvé: hydinové, hovädzie, bravčové, jahňacie, ryby. Údené mäsa a údeniny sa do jedálnych lístkov na materských školách nezaraďujú. V základných školách a stredných školách najviac raz za mesiac resp. vôbec.

Čerstvú zeleninu, resp. zeleninu v rôznych úpravách podávať v každej dennej dávke podľa sezónnosti (mladá cibuľka, pažítka, kaleráb, reďkovka, zelená paprika, paradajky, mrkva, cesnak apod.)
Pokrmy sa majú pripravovať na oleji. Ako prídavok do hotových pokrmov (polievok a prívarkov) na zvýšenie ich biologickej hodnoty je vhodné použiť čerstvé maslo. Do polievok odporúčame strúhať syr (tvrdý), závarky z droždia, zelené vňate. Pokrmy, šaláty, kompóty, polievky dopĺňame vitamínom C v prirodzenej forme.
Ovocie zaraďujeme denne podľa finančného limitu na nákup potravín.

Úhrada stravného


Platby za obed je nutné uhradiť do 5.dňa v mesiaci /VZN č. 103 vyd.MMK / - platí sa vopred

Výška poplatkov

žiaci 1. - 4. ročníka - 1,01 €
žiaci 5. - 9. ročníka - 1,09 €
mliečna desiata - 0,40 €
dospelí - 1,19 €

Formy platenia stravného

1. Poštová poukážka
2. Internetbanking
3. Trvalý príkaz peňažného ústavu

Poznáte už bulgur?


Bulgur je známy najmä obyvateľom Stredomoria, Turecka ale tiež afrických a krajín Stredného východu.
Základom bulguru je pšeničné zrno a ide vlastne o predvarenú nalámanú celozrnnú pšenicu. Chuťovo vám možno bude pripomínať nielen pšenicu ale tiež oriešky. Existuje tiež špaldový bulgur.
Táto potravina by sa pre lepšiu predstavu dala prirovnať k ryži, i keď chuť je tu celkom odlišná. Príprava bulguru je skutočne veľmi jednoduchá a rýchla, preto ho ocenia všetky zaneprázdnené ženy, ktoré potrebujú navariť za pár minút.
Bulgur sa buď namáča vo vode v pomere 1:2, alebo sa pár minút povarí pod pokrievkou. Keď bulgur nasiakne vodou, zmäkne a je pripravený na konzumáciu.

Zdravý aj „štíhly“
Aj takto by sa dal bulgur opísať. Je naozaj cennou potravinou, pretože obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok ako fosfor, horčík, selén či železo a z vitamínov najmä A-čko. Je tiež bohatým zdrojom vlákniny a má veľmi nízky obsah tuku, preto je tiež skvelou súčasťou jedálnička všetkých z nás, ktorí bojujú s nadbytočnými kilogramami.

Najbližšie bude zaradený nový recept,a to 21.9.2015, strukovinový bulgur s kurací mäsom :) ( z aktualizovaných noriem platných od 1.9.2015). Verím, že bude chutiť.
Recept a foto pridám neskôr.

Odhlasovanie resp.prihlasovanie na obed


!!! odhlasovať obed je nutné 24 hod. vopred, vo výnimočných prípadoch, ráno do 8,00 hod. / v prípade choroby /osobne, alebo telefonicky na tel. čísle: 055/6717559
!!! pri hromadných akciách školy / výlety, exkurzie, a pod. / odhlasovať obedy a mliečne desiaty 48 hod. vopred. Prosíme rodičov, aby svoje deti odhlasovali sami a neprenechávali to na učiteľov, ktorí nie sú povinní hlásiť neprítomnosť detí v škole
!!! posledný deň prevádzky pred prázdninami /jarné, veľkonočné, letné, vianočné/ odhlasovanie ráno do 8,00 hod. neakceptujeme /z dôvodu objednávok potravín vopred/

Výdaj obedov


Obedy sa vydávajú v čase od 11.30-14.00 hod.

Copyright © SOFT-GL Ltd. All rights reserved.