Vaša objednávka bola odoslaná. Keď sa zmení žlté políčko naľavo na zeleno Vaša objednávka bude potvrdená.
Žiadam rodičov, ktorí na Prihláške uviedli emial azet.sk, či je možnosť zmeniť emialovú adresu, pretože som zistila, že mnohí ste nedostali údaje k úhrade stravného. Neviem, kde je problém, prečo program nepodporuje azet emialové adresy, alebo je problém v azete.Môžete zmeniť adresu telefonicky, alebo napísať zmenu na emial šj.Ďakujemvedúca jedálne
Chcem požiadať rodičov, aby dohliadli na to, že ich dieťa pri odchode do školy má pri sebe čip na obedy.Denne odčipovávam 50 až 60 detí zo všetkých ročníkov, ktoré nemajú čip pri obede. Odôvodnenie prečo nemajú: zabudol som v taške-)), nemám kľúče-))), hľadáme-)))), mama mi ho oprala -)))) stratil som a na druhý deň záhadne našiel......-)))Keď sa stane, že zabudne, viem to pochopiť, ale keď zabudne 3 dni po sebe, už je to na riešenie.Prosím riešte to, minimálne tým, že skontrolujete ich tašky a čipy v nich.Ďakujemvedúca jedálne
pre všetkých prvákov a novoprijatých žiakov do vyšších ročníkov, ktorých zákonný zástupca prejavil pri zápise záujem o stravovanie sa dieťaťa v našej školskej jedálni a podal si žiadosť o dotáciu k septembru 2024Prosím Vás, aby ste sa dostavili 2.septembra pri nástupe do školyk vedúcej školskej jedálne, ktorá bude vydávať:- Prihlášky na stravovanie,- čipy,- informácie o systéme školského stravovaniaVďaka Vašej návšteve budú môcť Vaše deti bez problémov nastúpiť na obed užv utorok 3. septembra 2024.Vstup do školskej jedálne sa nachádza z bočnej strany od športového ihriska.V prípade, že sa z opodstatnených dôvodov sa nemôžete dostaviť,kontaktujte vedúcu školskej jedálne telefonicky 031/782 2430, prípadne mailomsjdusikaga@centrum.skĎakujeme Vám za spoluprácuvedúca jedálne
Ak ste pre svoje dieťaťa požiadali o dotáciu od septembra:- k septembru netreba podpisovať nové prihlášky, posúvajú sa o ročník vyššie- čip, odhlasovanie cez web stránku, VS dieťaťa- zostáva- netreba k septembru nahlasovať a chodiť do ŠJ- stravník je nahlásený od 3. septembra na obedy, vyhlasujete si už sami V septembri dostanete na emial platbu v sume 35€, ktorá bude vypočítaná do konca decembra -mínus preplatok z predchádzajúceho školského roka. 15€ - každý mesiac odpočítavam réžiu20€ - zábezpeka pre neodhlásené obedy, ktoré platí rodič.Rodičia, ktorí si plnia svoju povinnosť a vyhlasujú svoje dieťa z obeda, peniaze presúvam z mesiaca na mesiac a do konca decembra už nič neplatia.vedúca jedálne
ak dieťa žiadate uvoľniť z vyučovanie napr., že idete na dovolenku,žiadam Vás, aby ste si dieťa vyhlásili aj z obedov. Vyhlasuje rodič, nie učiteľ.Prosím, nezabúdajte !!!!vedúca jedálne
Dotácia na obedy pokračuje aj v šk roku 2024/2025. Podmienky na získanie dotácie sa nemenia, taktiež zostáva v platnosti úhrada zo strany zákonného zástupcu - réžia + zábezpeka - preplatok z predošlého roka.V mesiaci september dostanete na emial údaje k úhrade. Deti, ktoré sa v tomto šk. roku stravujú od triednej učiteľky dostanú tlačivo žiadosť o dotáciu na šk. rok 2024/2025.Vyplniť, podpísať a vrátiť triednej učiteľke.Deti, ktoré sa nestravujú, ale od septembra 2024 by chceli nastúpiť na stravovanie, rodičia sa musia prihlásiť v ŠJ, kde dostanú všetky informácie. vedúca jedálne
naša škola je zapojená do programu "Ovocie a zelenina do škôl".V programe sú všetci žiaci školy. Za dodávku a kvalitu školská jedáleň nezodpovedá, my len dovezený tovar rozdeľujeme do tried. Školská jedáleň zodpovedá za suroviny, z ktorých varíme, za ovocie, ktoré vydávame k obedu a len pre stravníkov. vedúca jedálne
Mesiac jún je čas triednych výletov, exkurzií.Na základe zoznamov od pani učiteliek, budem sa snažiť hromadne vyhlasovať stravníkov, ktorí sa ich zúčastnia.Ak máte okienko prázdne, znamená, že dieťa je vyhlásené. Prosím neklikajte, klikom prihlásite znovu dieťa na obed. ĎakujemVyhlasujem v predstihu, ako mi pani učiteľky odovzdajú zoznamyvedúca jedálne
Stravníci, ktorí idú do ŠvP, na základe zoznamu od pani učiteľky sú z obedov vyhlásení.Prosím, neodhlasujte, neklikajte samostatne. Ďakujemvedúca jedálne
stravníci na základe zoznamu od pani učiteľky sú odhlásení v tento deň z obeda.Už neklikajte, neodhlasujtevedúca jedálne
stravníci z tried 3.B a 3.C sú hromadne odhlásení zo stravy.vedúca jedálne
Stravníci z 5.A a 6.A sú hromadne odhlásení na základe zoznamu od pani učiteľky. Prosím, už neklikajte, neodhlasujte.vedúca jedálne
Stravníci 5.-8. ročníka sú hromadne odhlásení z obedavedúca jedálne
z technických príčin v utorok nevaríme a deti dostanú suchý obed.Bageta + džús.Bagety musím objednať na počet stravníkov v daný deň. Žiadam Vás v predstihu svoje dieťa odhlásiť, ak nechce suchý obed. V pondelok je posledný deň na odhlasovanie na utorok.Ďakujem, že spolupracujete.vedúca jedálne
postupne Vám budem posielať údaje k úhrade réžie.Rodič, ktorý dodržiava vyhlasovanie pri neprítomnosti dieťaťa v škole, má dostatok peňazí a z toho čerpám úhradu mesačnej réžie.Každý máte na účte nejaký zostatok z platby zo septembra. Môžete si to skontrolovať prihlásením sa do svojho účtu na www.eskoly.sk.v kolónke:_______________________________________Účtovný stav - stravníkMesiac: Marec Konečný stav: napr. 11,40 €______________________________________To je Váš stav účtu k 1. marcu a z toho odpisujem mesačnú réžiu + neodhlásené obedyvedúca jedálne
Stravníci, ktorí idú na lyžiarsky výcvik, na základe zoznamu od pani učiteľky som všetkých vyhlásila z obeda.vedúca jedálne
JL je do konca mesiaca január. Na dni 1.-2. 2. prosím neklikajte do prázdnych okienok. Počkajte na prenesenie databázy na nový mesiac. To bude 31.1.2024.Potom môžete vyhlasovať na mesiac február.vedúca jedálne
Pre chorobnosť od zajtra na škole zatvárame 1. stupeň.Všetkých stravníkov vyhlásim hromadne.Prosím v tomto období už nevyhlasujte jednotlivoĎakujemvedúca jedálne
žiakov, ktorí idú na LVVK na základe zoznamu od pani učiteľky - hromadne odhlásim z obeda.vedúca jedálne
V prípade, ak ste si podali žiadosť o poskytnutie dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa na začiatku školského rokaalebo v priebehu školského roka 2023/2024 a táto žiadosť nebola zo strany rodiča odvolaná sa dotácia na stravu poskytne OD 01.01.2024 NA ZÁKLADE TEJTO ŽIADOSTI.Nie je potrebné predkladať nové žiadosti.Ak ste žiadosť nepredložili a máte záujem o poskytnutie dotácie na stravu pre Vaše dieťa, poprosím Vás prihlásiť sa v ŠJ, vyplniť žiadosť o dotáciu a to najneskôr do 20.12.2023.Pripomínam aj povinnosť uhradiť režijné náklady vo výške 0,20 € na jedno hlavné jedlo pre obe vekové kategórie na základe VZN mesta Galanta č. 01/2023.Mesiac január všetci stravníci majú pokrytý platbou z mesiaca septembra. Vo februáribudem jednotlivo posielať email na úhradu réžie + zábezpeku na neodhlásené obedy. Vedúca jedálne
Stravníci, ktorí idú do Viedne na základe zoznamu od pani učiteľky sú hromadne z obeda odhlásení.vedúca jedálne
2.stupeňPolievka: Šošovicová mliečna 220 gObed: Karbonátok z rybieho filé pečený 100 gPríloha: Zemiaky opekané 200 g Tatárska omáčka z jogurtu 65 gVoda s citrónovou šťavou 200 g
2. stupeňPolievka: KuraciaZávarka: niťovkyObed: Buchty na pare plnené lekváromPosýpka: kakaováNápoj: mlieko plnotučné s vanilkovou príchuťouJablko
1. stupeňPolievka: Sedliacka 200gObed: Kovbojská fazuľa 160gChlieb celozrnný 60gČaj ovocný 200g
1. stupeň a 2.stupeňPolievka: Kalerábová 200g/220gZávarka: Pohánka 12g/12gObed: Hovädzí guláš maďarský /mäso + šťava/ 40g + 80g / 46g + 90gPríloha: Halušky 160g/180gNápoj: Džús krabička 200g/2001.stupeň: krabička džúsu postavená2.stupeň: krabička džúsu leží:-)
1.stupeňPolievka: Zo zeleného mrazeného hrášku 200 gZávarka: Mrvenička 25 gObed: Kuracie prsia v jogurte 90 gZemiakové pyré 195 gStolová voda 200 gKompót marhuľový s nálevom 130 g
1.stupeňPolievka: Kyslá zemiaková s vajíčkom 200gObed: Cuketa a šampiňóny na paradajkách s tarhoňou 215g Šalát mrkvový s medom a kukuricou 55g Voda s citrónovou šťavou 200 g Ryžová kaša s čokoládou /hotový výrobok/ 175 g
2 stupeňPolievka: Rybacia s lečom a zemiakmi 220gChlieb k polievke 50gObed: Pirohy plnené ovocnou náplňou/hlboko zmrazené/ 240gPosýpka: Škoricová na cestoviny 40gMlieko 200gMandarínka
Školská jedáleň ponúka prácu na pozíciu - pomocná sila do kuchyne s nástupom - od 8.januára 2024Vzdelanie: základné, učňovskéPrax: v kuchyni vítanáVšetky ostatné informácie u pani riaditeľky ZŠvedúca jedálne
V tomto týždni budem uverejňovať fotografie obedov s popisom, ktoré v daný deň varíme.Množia sa dotazy, čo je to za jedlo, aké je to jedlo a hlavne hmotnostne či vyhovuje. Budem striedať 1. stupeň, 2 stupeň, aby ste mali prehľad podľa ročníkov.Zároveň deti budú mať možnosť v jedálni hodnotiť kvalitu obedov vhodením žetónov do pripravených nádob.Hodnotenie:CHUTILO MI DALO SANECHUTILO MIvedúca jedálne
V septembri ste dostali platbu, ktorá bola vypočítaná do konca decembra.15€ - každý mesiac odpočítavam réžiu 20€ - zábezpeka pre neodhlásené obedy, ktoré platí rodič.Ďalšiu platbu do decembra dostanú iba tí rodičia, ktorí neodhlasujú svoje dieťa z obedaa vyčerpali celú sumu 20 €.Rodičia, ktorí si plnia svoju povinnosť a vyhlasujú svoje dieťa z obeda, peniaze presúvam z mesiaca na mesiac a do konca decembra už nič neplatia.Peniaze, ktoré Vám zostanú na účte Vášho dieťaťa ako preplatok, budem riešiť v januári, pretože neviem či obedy zadarmo - dotácia- bude pokračovať.Vysvetlenie pre všetkých rodičov, ktorí sa pýtajú prečo nemajú šek na jednotlivé mesiace.V mesiaci október: 7051 vydaných obedov - 125 obedov platia rodičia. Odhlasovanie - šetríte svoje peniazevedúca jedálne
v tento deň sú stravníci hromadne odhlásení.Cez aplikáciu už nevyhlasujtevedúca jedálne
v tento deň, žiaci, ktorí idú do divadla, na exkurziu sú postupne hromadne vyhlasovaní z obedov na základe zoznamu od pani učiteliek. Cez aplikáciu už nevyhlasujte.Ďakujemvedúca jedálne
po odoslaní údajov k úhrade stravného na Vaše emailové adresy najčastejšia telefonická otázka- prečo toľko, keď som žiadal o dotáciu?Odpoveďvo všetkých oznamoch, ktoré sú na mojej stránke, alebo na stránke školy je to vysvetlenévedúca jedálne
Stravníci, ktorých rodičia nahlásili na stravovanie od septembra dostanú pri nástupe do školy v triede od svojho triedneho učiteľa dve tlačivá1. Žiadosť o poskytnutie dotácie- tlačivo je vystavené s dátumom ku ktorému ste elektronicky požiadali o dotáciu- zakrúžkujete „Žiadam“- správne vyplníte všetky kolónky- podpíšeteTlačivo musíme odovzdať na MsÚ v Galante.2. Prihláška na stravovanie - Zápisný lístok- tlačivo je vystavené na meno dieťaťa- skontrolujete email/ak chcete zmeniť email - predtlačený preškrtnete a dopíšete nový, na ktorý chcete, aby Vám chodili údaje k úhrade stravného/- doplníte meno zákonného zástupcu a kontakt- podpíšeteTlačivo zostáva u vedúcej ŠJObe tlačivá v obale na druhý deň odovzdáte triednemu učiteľovi.Dňa 5.9.2023 (utorok) deti, ktoré sú prihlásené, majú obed. Systém na www.eskoly.sk bude spustený, môžete odhlasovať tak ako doteraz.Na email dostanete údaje k úhrade stravného v sume 35 €. /za obdobie sept. - dec. 2023/. Ak má stravník preplatok z predchádzajúceho šk. roka, ten bude z tejto sumy odpočítaný.15 € - je vypočítaná réžia do konca decembra.20 € - je suma, z ktorej v prípade neodhlásenia obeda odrátame sumu za obed, ktorý musíme počítať v plnej výške finančného limitu, čiže bez dotácie /táto informácia je na Prihláške, ktorú ste podpísali/.V prípade otázok môžete kontaktovať vedúcu školskej jedálne na telefónnom čísle 031/782 24 30 prípadne mailom sjdusikaga@centrum.skVedúca ŠJ
Všetci, ktorí ste požiadali o dotáciu pre svoje dieťa v júni - od zajtra 5.9.2023 deti sú nahlásené na obed. Ak dieťa z nejakého dôvodu nebude v škole, prosím odhláste si ho spôsobom ako doterazcez aplikáciu.Údaje k úhrade stravného dostanete v priebehu tohto týždňa na email v sume tak, ako je rozpísané v predchádzajúcich oznamochĎakujem, že čítate moje oznamyvedúca jedálne
Správne telefónne číslo do školskej jedálne: 782 24 30Ospravedlňujem sa, na prihláške je zle uvedené.vedúca jedálne
rodičia, ktorí v júni prihlásili svoje dieťa na dotáciu od septembra a predtým nechodilo na obedy:dieťa tlačivá dostane v triede, ale pre čip si musíte prísť osobne k vedúcej ŠJ./ či už dieťa, alebo zákonný zástupca/vedúca jedálne
Vážení rodičia budúcich prváčikov!Prosíme Vás, aby ste sa dostavili v dňoch30. - 31. augusta 2023 (streda, štvrtok) v čase od 7,00 hod - 13,00 hodk vedúcej školskej jedálne, ktorá bude vydávať:- tlačivá,- čipy,- informácie o systéme školského stravovaniapre všetkých prvákov, ktorých zákonný zástupca prejavil pri zápise záujemo stravovanie sa dieťaťa v našej školskej jedálni.Vďaka Vašej návšteve budú môcť Vaše deti bez problémov nastúpiť na obed užv utorok 5. septembra 2023.Vstup do školskej jedálne sa nachádza z bočnej strany od športového ihriska.V prípade, že sa z opodstatnených dôvodov nemôžete v dané dni dostaviť,kontaktujte vedúcu školskej jedálne telefonicky 031/782 2430, prípadne mailomsjdusikaga@centrum.sk Ďakujeme Vám za spoluprácu
včera ste dostali pokyny k prihláseniu svojho dieťaťa na poberanie dotácie od septembra.Postupujte podľa pokynov, nič netreba vyplňovať len od kliknúť žiadam- nežiadam a uložiť.Termín: 30.06.2023. Len žiaci, ktorých rodičia dodržali termín môžu poberať dotáciu od septembra. Žiadosti po termíne- dotácia pre deti od októbra.V septembri v prvý deň nástupu do školy, tak ako po iné roky, prídete nahlásiť svoje dieťa do ŠJ a vtedy budete podpisovať žiadosti a dostanete informáciu k úhrade réžii na obdobie september-december, pokiaľ je schválená dotácia.Prosím, dodržte termín, aby v septembri neboli zbytočné problémy. Pretože žiak, ktorý teraz poberá dotáciu, nie je automaticky zaradený aj od septembra. Ďakujemvedúca jedálne
Žiadam rodičov: - ak dieťa už nechce chodiť na obedy, lebo bude skrátené vyučovanie -ak dieťa vyhlásite zo školy, lebo ste na dovolenkeMáte možnosť cez aplikáciu svoje dieťa vyhlásiť. Tak ako dodržujete a oznamujete triednemu učiteľovi, resp. pani riaditeľke, že dieťa už nebude chodiť do školy, tak prosím oznámte to v jedálni, alebo najlepšie - nemusíte oznamovať , ale vyhláste si ho z obedov. Ďakujem, že nám pomáhate svojou zodpovednosťou neplytvať potravinamivedúca jedálne
ku koncu mesiaca, žiaci, ktorí odchádzajú zo školy, to sú deviataci, zo 4.tried a z 5.triedžiadam prísť vyplniť odhlášku a vrátiť čip.vedúca jedálne
Dňa 2.6.2023 stravníci z tried 4.A,4.C,3.C,2.C sú odhlásení.Stravníci, ktorí idú do ŠvP na základe zoznamov od pani učiteliek sú odhlásení z obeda.Môžete si to prekontrolovať na stránke jedálne, či Vaše dieťa je odhlásenévedúca jedálne
V týchto dňoch sú stravníci na základe zoznamov od pani učiteliek odhlásenízo stravy.vedúca jedálne
Dňa 18.05.2023 stravníci sú na základe zoznamu od pani učiteľky odhlásenízo stravy.vedúca jedálne
Rodičia detí, ktorí ste nedostali tento mesiac na email údaje k úhrade stravného- máte dostatočne veľký preplatok na pokrytie réžie v mesiaci máj a jún.vedúca jedálne
všetci stravníci na škole platia réžiu Budem počítať na mesiace máj, jún spolu/ cca 8,80 €/ a to nasledovne:- kto má preplatok na stravnom z predchádzajúcich mesiacov, presuniem ho na réžiu - takže nebudete platiť- kto nemá dostatočne veľký preplatok na stravnom- dostanete údaje k úhrade stravného, tak ako po minulé mesiace - na email. Rozdiel budem dopočítavať k sume 8,80 €.Čerpanie dotácie na obedy je prísne kontrolovateľná- dotácia je viazaná na prítomnosť žiaka v škole. Žiadam Vás, odhlasovať, odhlasovať a ešte raz odhlasovať - ak dieťa nie je v škole.vedúca jedálne
Dňa 26.4.2023 stravníci sú na základe zoznamu od pani učiteľky odhlásenízo stravy.vedúca jedálne
Žiaci, ktorí sa nahlásili na stravovanie od mája 2023- Vyplniť prihlášku- Zaplatiť réžiu 0,20 na jeden obed – úhrada na mesiace máj, jún- Vyzdvihnúť čip - /všetky informácie u vedúcej ŠJ/Keď tieto náležitosti do konca apríla máte splnené, môžu nastúpiť od mája na obedy.Vedúca jedálne
Vážení rodičia,Od triednych učiteľov dostanete tlačivo" Žiadosť o dotáciu". Postupujte podľa pokynov, ktoré sú na druhej strane žiadosti.Všetky informácie sú zverejnené na stránke školy.Často kladená otázka: na dotáciu má nárok každý žiak školy a rodičovi zostanú všetky bonusy, ktoré na dieťa poberá. Čiže poberanie dotácie neovplyvňuje poberanie bonusu.vedúca jedálne
Dňa 24.3.2023 stravníci sú na základe zoznamu od pani učiteľky odhlásenízo stravy.vedúca jedálne
III. finančné pásmo A na nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórií od 1. marca 2023 / VZN č. 01/2023 v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Galanta / /VZN č. 01/2023 + 0,20 € réžia na jedno jedlo / 1.-4. ročník 1,70 € + 0,20€ = 1,90 €5.-9. ročník 1,90 € + 0,20€ = 2,10 €vedúca jedálne
Dňa 1.3.2023 stravníci , ktorí idú do divadla sú na základe zoznamu od pani učiteľky odhlásenízo stravy.vedúca jedálne
Žiaci, ktorí idú dňa 14.2.2023 a 17.2.2023 na exkurzie sú na základe zoznamu od pani učiteliek vyhlásení zo stravy.vedúca jedálne
Žiaci, ktorí sa zúčastnia exkurzie na základe zoznamu od pani učiteľky sú na tento deň zostravovania odhlásení.Cez aplikáciu už neodhlasujte tieto deti. vedúca jedálne
chcem sa poďakovať za spoluprácu, že pri platbách cez internet banking používate variabilný symbol. Priradený VS sa pri dieťati nemení, každé dieťa má svoj VS. Načítavam platby priamo z banky cez variabilný symbol do programu.Som rada, že pri odhlásení dieťaťa zo stravovania dodržujete postup uvedený v príspevku nižšie. vedúca jedálne
na prelome mesiacov musíte počkať na prenos databázy. Databáza prenesená, nech sa páči, môžete vyhlasovať.vedúca jedálne
- priniesť vyplnenú ODHLÁŠKU /tlačivo je na stránke školy, alebo u vedúcej jedálne/- odovzdať čip- doručiť všetky náležitosti k vedúcej jedálne, najlepšie osobne- vyúčtujem stravovanie, ak je preplatok vrátim na účetĎakujem, že dodržujete tento postupvedúca jedálne
trieda 4.A, 4.B - stravníci odhlásení z obedavedúca jedálne
stravníci, ktorí idú na lyžiarsky výcvik v čase od 15.01.-19.01.2023 na základe zoznamuod pani učiteľky sú vyhlásení zo stravy.vedúca jedálne
Úprava finančného pásma na nákup potravín, čiže zvýšenie stravnéhov meste Galanta sa bude meniť od 1.3.2023.V priebehu mesiaca február Vás budem informovať do akého finančného pásmabude Základná škola zaradená. Vedúca jedálne
Od januára 2023 načítavam platby z banky priamo do programu.Každý stravník má svoj variabilný symbol, pod ktorým sa bude platba zapisovať.Preto od januára nemôžem súrodencov spárovať, platbu dostane každý stravníksamostatne na email. Žiadam o dodržiavanie – variabilný symbol uviesť pri každej platbe cez internet banking.ĎakujemVedúca jedálne
Databáza je prenesená na mesiac december. Napriek upozorneniu veľa rodičov už vyhlasovalo do neaktívnych okienok. Pri prenose databázy všetko bolo zrušené, odhlasovanie si musíte zopakovať v aktívnych okienkach.vedúca jedálne
Od zajtra 29.11. - 5.12.2022 sa zatvára škola pre chorobnosť.Všetci stravníci sú na tieto dni odhlásení.Už prosím cez aplikáciu neodhlasujte.vedúca jedálne
Na prelome mesiacov:JL je aktívny do 30.11.2022. Môžete vyhlasovať.Dni v decembri 1. a 2. sú prázdne okienka .Žiadam Vás, n e k l i k a j t e do nich. Robí mi to problém pri prenose z mesiaca na mesiac.Počkajte na prenos databázy. Že databáza je prenesená viete tak, že okienka sú aktívne a je v nich čierna fajočka. Ďakujem za spoluprácu.Vedúca jedálne
žiaci tried 4.C.,4.A,3.C, 2.C , ktorí dňa 22.11.2022 idú do divadla sú z obeda vyhlásení.vedúca jedálne
žiaci 7. ročníkov, ktorí sa zúčastnia exkurzie sú z obeda vyhlásení.vedúca jedálne
Doteraz na šeku bol uvádzaný variabilný symbol v tvare mesiac, rok a trieda.Teraz – každý stravník má priradený svoj variabilný symbol, čiže každý mesiac bude rovnaký.Pri úhrade cez internetbanking uvádzajte variabilný symbol + meno dieťaťa + trieduĎakujemVedúca jedálne
Dieťa, ktoré nebolo prijaté do ŠKD môže chodiť na obedy. Ak nebude chodiť, stravovanie musíte ukončiť a to spôsobom, že prinesiete Odhlášku /tlačivo na stránke školy/ + čip.Vrátim preplatok a len týmto spôsobom je stravovanie ukončenévedúca jedálne
Chcem Vás požiadať o spoluprácu pri platbe stravného a ŠKD.ŠJ ....údaje k úhrade stravného posielam na email rodiča na začiatku mesiaca /pár detí dostáva na požiadanie šek, rodiča neplatia internet bankingom/ŠKD....vždy dostávate šekŠKD účet: SK6431000000004210187027 /šek Základná škola/ŠJ účet: SK9102000000350021235132 Účty máme v rôznych bankách a vy si tieto účty pri platbe šekov cez internet banking často zamieňate a často si myslíte, že ste zaplatili stravné a vy platíte ŠKD.Ďalšia vec, ktorú riešim mesiac čo mesiac. Pri platbe neuvádzate meno dieťaťa a triedu. Úhradu zaplatí rodič, ktorý má úplne iné meno ako dieťa. To by vôbec nevadilo, len keby som tam mala meno dieťaťa. Ak sa niečo takéto stane a vy odošlete platbu skôr, ako ste tam napísali meno dieťaťa, prosím zavolajte a oznámte mi túto skutočnosť. Veľmi mi uľahčíte prácu , nemusím behať po škole a pátrať komu platba patrí. Ak uvediete len variabilný symbol, viem zaradiť platbu do triedy, ale neviem určiť, ktorému dieťaťu platba patrí, pretože variabilný symbol má celá trieda rovnaký.O to isté Vás žiada pani ekonómka na škole, ktorá má na starosti evidenciu platieb ŠKD. Ďakujem za spoluprácu.vedúca jedálne
1. Internetová stránka: www.eskoly.sk2. Mesto : Galanta Zariadenie: Základná škola Gejzu Dusíka Otvorí sa jedálny lístok3. V pravom hornom rohu : Prihlásenie 4. Otvorí sa tabuľka – zadáte Meno a heslo z lístka, ktorý ste dostali k čipu5. Pri každom dni je malé okienko so znakom začiarknutia ✔ 6. každý deň v mesiaci je vyznačený ✔7. Odoberiete ✔ – odhlásite svoje dieťa z obeda v daný deň8. Po odobratí ✔ okienka so smajlíkom zostanú žlté – nepotvrdená objednávka9. Hneď ako prídem do práce, zapínam počítač a načítavajú sa mi údaje z internetu10. Okienka so smajlíkom sa zmenia na zelené – potvrdená objednávkaNEZABUDNITE: ODHLÁSENIE ZO STRAVY: na daný DEŇ LEN DO 7,00 HOD - na ostatné dni hoci kedy v priebehu dňa, večer.Tým, že sa prihlásite na stránku, overíte si svoje prihlasovacie údaje. Prosím, overte si ich!V prípade otázok ma môžete kontaktovať.031 7822 430vedúca jedálne
na prelome mesiacov čakajte na prenesenie databázy. Ak pri JL sú prázdne okienka - databáza nie je prenesenáAk v JL v okienku je fajočka- databáza je prenesená a spustená.Môžete odhlasovať.Prosím neklikajte do prázdnych okienok, robí to problém.Ďakujemvedúca jedálne
Vážení rodičiaDňa 5.9. 2022 v pondelok v priestoroch školskej jedálne budeme zapisovať stravníkov na stravu. Kto sa chce stravovať, musí sa nahlásiť, prípadne kto nechce chodiť na stravu a minulý rok chodil, musí sa odhlásiť. Dieťa z ročníkov 2.-9 môžete na stravu nahlásiť i telefonicky.Prihlášku vypĺňajú iba nastupujúci prváci. /Zákonný zástupca si musí prísť vyzdvihnúť tlačivo Prihláška a čip. Môžete si tlačivo stiahnuť na stránke školy a priniesť už vyplnené./Platba stravného: Pokračujeme systémom ako minulý školský rok – elektronicky alebo šekom.vedúca jedálne
Výlety, exkurzie, divadlo - v týchto dňoch stravníkov hromadne odhlásim na základe zoznamu od pani učiteliek.Prosím, neklikajte v tieto dni do okienok, lebo odhlásené dieťa si znovu nahlasujete na obed.Ak je okienko prázdne, bez fajočky znamená to, že dieťa je odhlásené na daný deňvedúca jedálne
stravníci z ročníkov, ktoré majú dňa 6.4.2022 riaditeľské voľno som hromadne odhlásila.vedúca jedálne
dňa 31.3.2022 stravníci z týchto tried sú hromadne odhlásení z obedavedúca jedálne
Vážení rodičia.ak ste zmenili email, ak chcete údaje k úhrade stravného dostávať na inú emailovú adresu, ako ste uviedli na prihláške - oznámte mi túto skutočnosť.Ďakujemvedúca jedálne
Vyhláste si svoje dieťa z obedov, keď nenastúpilo do školy.Ďakujemvedúca jedálne
Stravníkov z tried, ktoré sú v karanténe hromadne odhlasujem.vedúca jedálne
Prajem úspešný Nový rok a čo najviac dní v škole.Všetci stravníci sú nahlásení na stravu, vy ako rodičia svoje dieťa vyhlasujete. vedúca jedálne
dieťa, ktoré nastúpi do školy je potrebné p r i h l á s i ť na stravovanie.Celý prvý stupeň som na pokyn pani riaditeľky odhlásila v týždňoch od 7.1. - do 17.12. 2021.Teraz je to opačne, nevyhlasujete, ale prihlasujete svoje dieťa, tým, že v aplikácii pridáte fajočku k obedu k príslušnému dňu. Ďakujem, že spolupracujetevedúca jedálne
V tomto období zatvárame a otvárame triedy. Triedy, ktoré idú do karantény odhlasujem hromadne. Riadim sa pokynom pani riaditeľky. Ak deti z jednotlivých tried nastúpia do školy, hromadne ich nahlásim. Ale stáva, že nastúpia iba niektoré deti z triedy a to už je problém, preto Vás prosímpreverte si, či vaše dieťa pri nástupe do školy po karanténe je nahlásené na obed. Môžete telefonicky, alebo cez aplikáciu.Ak v okienku v JL pri obede je "fajočka" dieťa je nahlásené. Ak je okienko prázdne,dieťa je odhlásené, to znamená, že si ho musíte nahlásiť.Ďakujem za spoluprácu.vedúca jedálne
Stravníci z tejto triedy sú hromadne odhlásení.vedúca jedálne
Systém školského stravovania čo sa týka úhrady stravného je nastavený nasledovne.Vy platíte a my nakupujeme potraviny a varíme. Nakupujeme iba z Vašich peňazí, žiadny iný príspevok na potraviny nie je. Ak mi platby chodia neskoro v mesiaci, hromadia sa mi nezaplatené faktúry. Preto po dátume splatnosti stravného Vás cez email upozorňujem na úhradu. Chcem Vás poprosiť, dodržiavajte termín splatnosti stravného - to je do 10. v mesiaci.Ďakujemvedúca jedálne
Žiadam VásPri úhrade cez internetbanking do poznámky pre prijímateľa uvádzajte MENO DIEŤAŤA a TRIEDU.Ak sú súrodenci v tvare : napr. Takáč Milan, Viera 8.A, 1.BĎakujem za spoluprácuvedúca jedálne
stravníci z 3.B triedy sú do 11.10. /vrátane/ hromadne vyhlásení z obeda. Dňa 6.10. t. je streda , kedy nemohli odobrať obed - taktiež som ich vyhlásila.vedúca jedálne
V mesiaci október som spustila novú formu zasielania šekov cez mail. Rodičia, ktorí stravné v septembri zaplatili internet bankingom- na mesiac október dostali údaje k úhrade stravného na mail, ktorý ste mi uviedli v Prihláške.Prosím skontrolujte si svoje maily, či ste dostali informáciu a všetko je v poriadku. Ostatní stravníci dostanú šek.V prípade, že nesúhlasíte s mailovou komunikáciu a chcete dostávať šek, ozvite sa mi.Tiež opačne, keď ste dostali šek a chcete dostávať cez mail údaje k úhrade, ozvite sa mi.Súrodenci – dostanú úhradu v jednej sume a vždy dostane starší z nich.Ak je všetko v poriadku, nemusíte mi potvrdzovať a odpovedať na mail. Ak máte nejaké otázky, nech sa páči, zavolajte mi.Vedúca jedálne
Navýšenie finančných prostriedkov na Vašom účte je z dôvodu preplatku, ktorý mi poslala kolegyňa z MŠ Česká - Sever. vedúca jedálne
Upresňujem informáciu, ktorú som zverejnila na nástenke a aj pre rodičov prvákov.26.,27.,30.,31.8 2021 od 7,00hod do 13,00 hod vydávam šeky a informácie k stravovaniu.Nech sa páči, môžete si dieťa prihlásiť na stravovanie, prípadne odhlásiť, ak už nechcepoberať v tomto školskom roku obedy.vedúca jedálne
na mesiac september som spustila čipový systém, ale chcem Vás požiadať, aby ste v augustenerobili žiadne odhlášky z obedov na september. Môžete vstúpiť, pozrieť si napr. stav Vášho účtu, ale nerobiť žiadne klikania na prihlásenie a odhlásenie. Až po zápise na obedy môžete robiť úpravy, môžete odhlasovať. Vzhľadom na to, že sa menia nastavenia,/ nie sú obedy zadarmo/, augustové vyhlásenia z obedov na september systém nespracuje a nastáva chaos. Ďakujem za pochopenie. vedúca jedálne
Od septembra 2021 skončili obedy za darmo.KAŽDÝ STRAVNÍK SA MUSÍ PRIHLÁSIŤ NA STRAVOVANIE ALEBO ODHLÁSIŤ ZO STRAVOVANIA. V deň nástupu do školy, tak ako po iné roky, budeme pripravené vo vchode do školskej jedálne.Stravník dostane:PRIHLÁŠKU NA STRAVOVANIE/tlačivo Prihláška nájdete na stránke školy a môžete ju priniesť už vyplnenú, alebo dostanete prázdne tlačivo u vedúcej ŠJ/. Pri súrodencoch stačí jedno tlačivo Prihláška, kde uvediete mená detí a triedu.Šek na mesiac septemberČIP A PRIHLASOVACIE ÚDAJE ZOSTÁVAJÚ NEZMENENÉODHLÁŠKA ZO STRAVOVANIAMinulý rok dieťa chodilo na obed, ale tento šk. rok nechce poberať obedy, stravovanie ukončíte tlačivom Odhláškou.Dostanete Odhlášku zo stravovania, alebo prinesiete už vyplnené /Tlačivo Odhláška na stránke školy /Odovzdáte čip /pri strate poplatok 2€/ V prípade preplatku na stravnom na základe Odhlášky Vám vrátim eurá na účet.ŽIADAM O DODRŽANIE HORE UVEDENÉHO POSTUPU. ĎAKUJEMvedúca jedálne
V deň nástupu do školy prihláste svoje dieťa na stravu. Osobne prísť k vedúcej jedálne, kde dostanete informácie k čipovému systému a tiež: - prihlášku na stravovanie /tlačivo nájdete na stránke školy, môžete priniesť už vyplnené, alebo dostanete prázdne tlačivo u vedúcej ŠJ. Žiadam vyplniť všetky údaje, hlavne email na rodiča. Cez email Vám môžem napr. pri strate údajov na čipový systém poslať nové, upozorniť, že dieťa nepoberá obed ..../- čipový kľúč (Neskôr v prípade straty, alebo vizuálneho poškodenia je potrebné zakúpiť si nový čipový kľúč v hodnote 2€)- šek - platba stravného na mesiac september Len splnením všetkých náležitostí, svoje dieťa prihlásite od 2.9.2021 na stravu. Následne k čipovému kľúču dostanete heslo na www.eskoly.sk, kde sa cez heslo prihlásite a môžete svoje dieťa odhlasovať i kontrolovať, či obed odobral. Podpísaním prihlášky rodičom /zákonným zástupcom/ je stravník trvale prihlásený na stravovanie v školskej jedálni a to opakovane každý mesiac. V prípade ukončenia stravovania zo strany žiaka, je nutné osobne alebo telefonicky oznámiť vedúcej ŠJ túto skutočnosť s upresneným termínom ukončenia stravovania formou Odhlášky zo stravovania.vedúca jedálne
Každý stravník, ktorý ukončuje školskú dochádzku na našej škole - t.j. žiaci 9 ročníkov, žiaci 8.ročníkov, ktorí odchádzajú na inú školu, žiaci 5. ročníkov odchádzajúci na gymnázium sú povinní odhlásiť sa zo stravy a odovzdať čip u vedúcej jedálne do konca školského roka.Ak čip stratili, znehodnotili je potrebná úhrada za čip 2€.vedúca jedálne
Stravníkov z týchto tried po karanténe som hromadne nahlásila na obedy od dňa 5.5.2021.Rodiča len vyhlasujú deti z obedov. Taktiež pripomínam vyhlasovanie cez čipový systém. Vyhlasujte a kontrolujte, či vaše dieťa odobralo obed.Do konca júna ešte bežia obedy za darmo. Vašou povinnosťou je dieťa vyhlasovať z obedov počas neprítomnosti v škole.. vedúca jedálne
Stravníkov z ročníkov 5 - 7. hromadne nahlásim na obedy, čipový systém je spustený.Nahlasujem stravníkov z ročníka, čiže tých, ktorí sa v septembri prihlásili na obedy. Nie všetkých žiakov z triedy. Rodičia vyhlásia stravníka- dieťa, ktoré nebude od 26.4.2021 chodiť na obedy.Nezabudnite na čipy, obed len s čipom.vedúca jedálne
Stravníkov z týchto tried hromadne odhlásim z obedov až do odvolania.Pri nástupe ich znovu hromadne nahlásim na obedy.vedúca jedálne
Čipový systém pre všetky triedy v 8. a 9. ročníku od pondelka 19.4. 2021 je spustený.Všetky deti sú zahlásené na obed.Ak Vaše dieťa nenastúpi na obedy, žiadam Vás o odhláseniecez čipový systém, prípadne telefonicky.Nezabudnite na čipy.Dieťa sa pri obede musí preukázať čipom.vedúca jedálne
Platba do konca školského roka v rámci obedov zadarmo - 60 dní x 0,20 € = 12€Na šekoch, ktoré deti dostanú som odpočítala preplatok z predchádzajúceho obdobia, čiže máte iba doplatok k 12 €.Deti, ktoré chodili od januára taktiež platia doplatok k 12 €.Deti, ktoré šek nedostanú, majú dostatok finančných prostriedkov na účte, čiže majú preplatok.Na každom účte dieťaťa je čerpanie Vašej platby. Môžete si to odsledovať ak sa prihlásite do systému v spodnej časti JL.vedúca jedálne
Ak dieťa stratilo, poškodilo čip treba sa prihlásiť a za úhradu 2€ Vám vystavím nový.Prihlasovacie údaje Vášho dieťaťa na stránku eškoly Vám na požiadanie pošlem na mail, ktorý ste uviedli na Prihláške na stravovanie na začiatku školského roka. Prosím sledujte si čerpanie obedov Vášho dieťaťa a pri neprítomnosti v škole ho odhlasujte.Ďakujemvedúca jedálne
V piatok 18.12.2020 je posledný deň v škole a posledný deň čo varíme.Vzhľadom na zúčtovacie obdobie štátnej dotácie na obedy Vás prosím, ak chcete odhlásiť na posledný deň t. j. piatok 18.12. urobte to skôr,nie deň pred pred týmto dátumom. Ďakujem za pochopenie a spoluprácu.vedúca jedálne
Žiadam rodičov žiakov druhého stupňa, aby si dopredu nenahlasovali obedy cez webový portál.Ak žiaci nastúpia do školy - všetkým stravníkom druhého stupňa zapíšem obedy a spustím čipový systém. Potom už môžete o d h l a s o v a ť, tak ako doteraz. vedúca jedálne
tento mesiac ste dostali šeky na platbu do školského klubu. Pri tlači sa mi medzi tlačivá šekov ZŠ nedopatrením dostali aj šeky školskej jedálne. Rodičom, ktorí dostali takéto šeky sa ospravedlňujem. Prosím uhraďte platbu na účet základnej školy. Ak už ste uhradili na účet školskej jedálne, ja to prevediem na účet školy a bude to v poriadku. Školský klub budete mať správne uhradený.Ďakujem za pochopenie.vedúca jedálne
Dňa 20.11.2020 t.j. piatok prevádzka školskej jedálne bude bez elektrického prúdu.Suchý obed - bageta, jablkovedúca jedálne
Dňa 16.11.2020 t.j. pondelok prevádzka školskej jedálne bude bez elektrického prúdu. Suchý obed - šunková bageta.vedúca jedálne
V dňoch 10.,11.,12.,13.11.2020 sú stravníci z triedy 2.B a 3.A + 1.C hromadne vyhlásení z obeda. Stravníci z 1.C ak nastúpia do školy, hromadne ich prihlásim.vedúca jedálne
V dňoch 3.4.5.11.2020 sú stravníci z triedy 1.C hromadne vyhlásení z obeda.vedúca jedálne
1.-4. ročník - dňa 29.10. 2020 štvrtok školská jedáleň z technických príčin nebude prevádzkovať. Všetkých stravníkov vyhlasujem, prosím deťom zabezpečte stravu väčšou desiatou.vedúca jedálne
Ročníky 7.-9. - stravníkov hromadne odhlasujem z obedov od 21.10. - 28.10.2020 -dištančné vzdelávanievedúca jedálne
už nastáva obdobie, kedy deti-stravníci nenosia čipy. Dôvody sú rôzne: zabudol som v taške, mama mi ho nedala, stratil som, kamarát mi ho zahodil:-)) a veľa, veľa iných. Prosím dohliadnite na to, aby Vaše dieťa do školy prišlo s čipom. Pri strate je potrebné zakúpiť si nový v hodnote 2,-€Znovu pripomínam odhlasovanie z obedov. Buďte dôslední a odhlasujte svoje deti. Ďakujem za spoluprácu.vedúca jedálne
stravníci sú hromadne odhlásení počas ŠvP z obeda. Po príchode z ŠvP budú automaticky prihlásení a odhlasovanie si znovu riadi rodič cez webovú stránku.vedúca jedálne
Stravníci z triedy 1.A a 3.B na pokyn pani riaditeľky sú od 16.9.2020 hromadne nahlásení na stravovanie. Ak dieťa nepríde na obed, už si ho odhlási rodič cez webovú stránku.Ďakujemvedúca jedálne
Stravníci z triedy 1.A a 3.B sú hromadne odhlásení z obedov na 10 dní.vedúca jedálne
Svoje dieťa ste prihlásili na stravu Prihláškou na stravovanie, ktorú ste podpísali. Ak Vaše dieťa nebude chodiť na stravu, tak ste povinní ho odhlásiť Odhláškou na stravovanie- /tlačivo je na web stránke školy/. K odhláške je potrebné priložiť a vrátiť čip. Iba vtedy Vám viem vrátiť preplatok na stravnom a dieťa bude odhlásené. Prosím dodržujte tento postup.Ďakujemvedúca jedálne
https://www.youtube.com/embed/8Ud2066FYwY/skopírovať a dať do prehliadača/vedúca jedálne
Na stravu sa žiaci nahlasujú v deň nástupu do školy u triednej učiteľky.V stravovaní sa nič nemení, zostávajú prihlášky i čipy z minulého roka.Stravníci, ktorí nemajú dostatok finančných prostriedkov, dostanú šek u pani triednej učiteľky na doplatok stravného do konca decembra.Stravníci, ktorí nedostanú šek, majú preplatky z minulého roka.Ďakujem
ročník 2.-4. - žiaci, ktorí nemajú dostatok finančných prostriedkov, dostanú šek na doplatokstravného. 1. stupeň doplatok do 16 €ročník 5.-9. - žiaci, ktorí nemajú dostatok finančných prostriedkov, dostanú šek na doplatokstravného. 2. stupeň doplatok do 18 €Táto platba je vypočítaná do konca decembra.Prihlášku na stravovanie dostanú len noví stravníci, ostatným prihlášku posúvam o rok vyššie.Čípový kľúč a prihlasovacie údaje postupom žiaka o ročník vyššie sa nemenia. Vystavené sú na meno žiaka. Čipový systém je spustený, v odhlasovaní detí zo stravy nič sa nemení.Vzhľadom na situáciu s COVIDOM, v deň nástupu do školy t. j. 2.9.2020 každý žiak sa prihlási u triednej učiteľky. Žiadam rodičov, aby žiak prišiel do školy s tým, že vie či bude chodiť na stravu. Žiak, ktorý už chodil na stravovanie, ale v tomto školskom roku nemá záujem:-žiadam odovzdať tlačivo "Odhláška zo stravovania" a čipový kľúč u vedúcej jedálne./Tlačivá na stiahnutie - Prihláška a Odhláška nájdete na webovej stránke školy/V prípade otázok telefónny kontakt: 031 782 24 30Vedúca jedálne
Oznamujem všetkým stravníkom, že dňa 30.06.2020 nevaríme. Pekné prázdninyvedúca jedálne
dňa 26.06 a 29.06. 2020 žiaci nastupujú do školy. V dôsledku mimoriadnej situácie všetci stravníci boli vyhlásení zo stravy.Žiaci, ktorí už chodia do školy a stravujú sa nič sa v spôsobe odhlasovania nemení.Pre ostatných -ak chcete prihlásiť svoje dieťa na stravu postupujte nasledovne:na www.eskoly.sk na jedálnom lístku v týchto dňoch je prázdne okienko - dieťa je vyhlásené.Ak kliknete do okienka a pridáte fajočku - dieťa je prihlásené.Žiaci 9. ročníkov sú bez stravy.Ďakujem za spoluprácu.vedúca jedálne
Žiakov 9. ročníka žiadam o odovzdanie čipov na stravu. Čip prosím odovzdajte svojej triednej učiteľke, alebo prineste osobne do školskej jedálne. Taktiež táto výzva na vrátenie čipov platí pre všetky deti, ktoré chodili na stravu a od septembra nenastúpia na našu školu.Ďakujemvedúca jedálne
Od 1.júna školská jedáleň začína prevádzku. Na základe dotazníka, ktorý Vám bol zaslaný školou som vyznačila deti, ktoré nastupujú do školy a majú záujem o stravu. Ak pri svojom dieťati na eskolách na jedálnom lístku nemáte fajočku a chcete, aby dieťa chodilo na stravu, prosím vyznačte si obedy. Taktiež Vás upozorňujem na vyhlasovanie detí z obeda. Nič sa nemení, tým istým spôsobom ako doteraz. Pri nástupe každé dieťa musí mať čip. Prosím dohliadnite na to. Ďakujem.vedúca jedálne
Čipový systém je opäť v prevádzke. Nech sa páči, môžete svoje deti odhlasovať zo stravy.vedúca jedálne
Platbu stravného za obdobie šesť mesiacov som počítala:pre ročník 1.-4. réžia do konca júna: 114 pracovných dní x 0,20 € = 22,80€pre ročník 5.-9.: réžia + doplatok na stravu 0,03 € taktiež do konca júna114 pracovných dní x 0,23 € = 26,22 €Pri oboch ročníkoch z tejto sumy budete mať odpočítaný preplatok z predchádzajúceho obdobia. Súrodenci platba na spoločnom šeku.Žiadam o zaplatenie do 20. 01. 2020.Taktiež znovu pripomínam odhlasovanie detí zo stravy.vedúca jedálne
V stredu 20.11.2019 II. stupeň - riaditeľské voľno - všetci stravníci majú obed vyhlásenýpiate triedy a I. stupeň - všetci stravníci majú obedvedúca ŠJ
Zákonnému zástupcovi dieťaťa môže byť dotácia vyplatená len ak PÍSOMNE požiada o vyplatenie dotácie na podporu k stravovacím návykom dieťaťa podľa §4ods. zákona č. 544/2010Z.z. o dotáciách ak posúdenie lekára so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore dokladuje, že zdravotný stav dieťaťa alebo žiaka vyžaduje osobitné stravovanie v súlade s §8 ods.3 písm.b) vyhlášky č. 527/2007 Z.z. .Aj v prípade, ak zákonný zástupca zabezpečuje diétne stravovanie dieťaťu DOMA, môže požiadať o vyplatenie dotácie, ak preukáže svoj nárok. Dotácia na stravovanie mu prislúcha za každý deň, kedy sa dieťa zúčastnilo vyučovacieho procesu .Doklady, ktoré rodič predkladá k vyplateniu dotácie – predložiť vedúcej jedálne1. Žiadosť o vyplatenie dotácie na adresu školy ( prvotne ak predložíte do 10.-eho v mesiaci- bude Vám vyplatená dotácia na príslušný mesiac, každý ďalší mesiac automaticky). 2. Potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa od lekára špecialistu3. Zápisný lístok pre diétne stravovanie – dostanete u vedúcej jedálnevedúca jedálne
Dňa 22.10.2019 - vybrané deti, ktoré sa zúčastnia exkurzie sú hromadne odhlásené pani učiteľkou z obeda.vedúca jedálne
Dňa 16.10 - trieda 4.A a 4.B - exkurzia.Deti prídu na obed.Dňa 17.10 - trieda 4.C,3.B,3.A - divadlo.Deti sú hromadne odhlásené pani učiteľkou z obeda.vedúca jedálne
Posledný deň v školskom roku - piatok 28.6.2019 sa nevarí.vedúca ŠJ
Dňa 3.4.2019(streda) žiaci 5.-8. ročníka majú riaditeľské voľno a zo stravy budú vyhlásení.vedúca ŠJ
Deti sa ma pýtajú, či som sa nepomýlila a nemá byť na jedálnom lístku napísané "gril párky!. Nie nepomýlila a do jedálnička som zaradila novú receptúru Bulgur s quinoou zmesou pod názvom "BULGUR GRIL PÁRTY". Pripravíme, uvaríme a uvidíme či nové jedlo sa "uchytí" medzi našimi stravníkmi.Čo je to QUINOA?Quinoa je andská plodina, ktorá pochádza z oblasti jazera Titicaca v Peru a Bolívii. Quinoa je jedlá celá, vrátane listov a stonky, avšak najznámejšie a najobľúbenejšie sú práve semená. Listy rastliny chutia podobne ako špenát alebo listy repy. Ide o takzvanú pseudoobilninu, teda rastlinu, ktorá nepatrí do rodiny obilnín, ale používa sa rovnakým spôsobom. Je príbuznou červenej repy, špenátu a láskavca.Quinoa je:Kompletný zdroj bielkovín, ako jedna z mála plodín obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Obsahuje málo kalórií a sacharidov. Neobsahuje lepok, je bohatá na vlákninu a škrob, ktoré sú ideálne pre trávenie. Obsahuje 2x viac vlákniny, ako ovsené vločky. Je zdrojom horčíka, ktorý je prospešný pre kardiovaskulárny systém a uvoľňovanie ciev. Obsahuje vysoké množstvo stopových prvkov, ktoré sú dôležité pri raste svalovej hmoty. Vďaka obsahu draslíka pomáha prečerpávať tekutiny z krvného obehu do svalov a predchádzať tak kŕčom po cvičení.Detoxikuje telo od škodlivín, podporuje trávenie, prečisťuje hrubé črevo, pôsobí ako prevencia rakoviny hrubého čreva, znižuje cholesterol, prevencia kardiovaskulárnych ochorení, podporuje tvorbu kostného tkaniva, eliminuje migrény, podporuje tvorbu svalovej hmoty, postupne uvoľňuje energiu.
Jedálny lístok sa zostavuje na týždne aj mesiac dopredu na základe Materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie vydaných MŠ a MZ SR pri dodržiavaní Metodických pokynov pre oblasť školského stravovania vydaných MŠ SR. Všetky jedlá pripravované v školskej jedálni sú určené pre školské stravovanie. Odborníci pri zostavaní noriem dbajú o zdravie detí, nakoľko je vedecky dokázané, že všetky choroby, ktoré človeka ovládajú pochádzajú z jedla, ich počiatok je v tráviacom a zažívacom trakte a pri nesprávnom stravovaní je len otázkou času, kedy choroba prepukne. Odborníci apelujú na rodičov, aby dôverovali školskému stravovaniu, chcú pre ich deti len to najlepšie. Taktiež apelujú na pedagógov, aby od útleho veku (MŠ) viedli deti v duchu nielen správneho stolovania a používania príbora pri obede, ale hlavne na základe svojich vedomostí získaných štúdiom, využívali a používali v praxi pri vedení žiakov k správnej životospráve a zdravého životného štýlu.Zásady pre zostavovanie jedálnych lístkov odsúhlasené RÚVZ SR HDM/8236/17004/2007VIĎ PRÍLOHAZásady vychádzajú zo všeobecne platných odporúčaní, ktoré je možné prispôsobiť miestnym podmienkam , krajovým zvyklostiam v stravovaní ako aj možnostiam výšky finančných limitov. vedúca jedálne
Počet zapísaných stravníkov: 343 (žiaci, dospelí, iní)Počet vydaných obedov: 50 238Nákup potravín v eurách: 52 402 Potraviny v kg: 35 110Malé zaujímavosti z práce kuchárok. Počas roka spracovali, načistili, rozbili napr.:Mäso Brav, hovädzie: 1 870 kgHydina: 700 kg Zemiaky: 3 850 kgMúku: 1 350 kgVajcia: 6 840 ksMalým prieskumom medzi stravníkmi som zistila, že najobľúbenejšie jedlá v roku 2017 boli Polievka: Boršč, Kuracia, Zo zeleného hrášku s mrveničkouMäsové jedlo: Špagety s mäsom a syrom, Mexický guľáš, Soté z kuracích pŕsMúčne jedlo: Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom (zaujímavé, však?), kakaový závin, parené buchty (veľký dopyt je po palacinkách, ale z prevádzkových dôvodov nevieme dopyt uspokojiť)Príloha: halušky, ryža, cestoviny a zo zemiakov jednoznačne zemiaková kaša (len o malý kúsok „predbehla“ hranolky Prívarky: šošovicový a fazuľovýŠalát: uhorkový a rôzne druhy mrkvového(odkedy máme v prevádzke šalátový pult, myslím si, že všetky šaláty chutia )Najvtipnejšie „výroky“ našich malých stravníkov, ktoré nás počas roka pobavili:„Čistá voda je zdravá. Dám si malinovku, lebo ja som tiež zdravý“Vyznanie pri okienku: „Ste tie najlepšie kuchárky na svete“ a dodatok, ktorý nemusel byť, ale bol: „ale obed nebol svetový“ Deti majú vždy pravdu a my sa z tej pravdy snažíme poučiť a chceme prinášať a variť aj v tomto roku všetko to, čo Vašim deťom a naším stravníkom chutí."Jesť, to je nevyhnutnosť, ale správne jesť, to je umenie"Vedúca jedálne
Vývoj školského stravovania na Slovensku.Školské stravovanie patrí medzi špecifické stravovanie, ktoré nemá veľa spoločného napríklad s reštauračným stravovaním. Základnou úlohou školského stravovania je totiž pripravovať jedlá z čerstvých surovín a používať potraviny najvyššej kvality. Medzníkom v školskom stravovaní boli roky počas druhej svetovej vojny a podporný program UNRRA. V rámci pomoci bolo do Československa dopravených takmer 800 000 ton potravín, vrátane múky, cukru a tukov. Vývoj sa rozbehol po roku 1948. Už o rok neskôr deti dostávali na desiatu 2 dcl mlieka, kocku margarínu, chlieb alebo rožok.V roku 1950 začali vznikať prvé školské vývarovne. Od roku 1953 sa objavuje inštitucionalizovanie školského stravovania aj v právnom systéme. Základnou myšlienkou školského stravovania bolo: „Racionálnou výživou za zdravý rozvoj detí a mládeže.“ Cieľom bolo už deti vychovávať ku správnym hygienickým a spoločenským návykom. V 50. rokoch sa prvý raz začalo hovoriť o tom, že stravovanie treba zabezpečovať aj pre zamestnancov škôl. Zásadné zmeny priniesol rok 1964.Názory na stravu detí už od začiatku podliehali zmenám. V 70. rokoch sa dbalo o to, aby dieťa každý deň zjedlo aspoň pol vajíčka. Menili sa aj názory na to, či je zdravšia bravčová masť alebo rastlinný olej. Táto otázka podlieha trendom aj dnes a nie je úplne vyriešená. Model stravovania v Slovenskej republike však patrí medzi najúspešnejší model stravovania v štátoch Európskej únie. O jeho úspešnosti hovorí aj fakt, že si ho Európska komisia zvolila ako vzorový model školského stravovania pre štáty Európskej úniePri tejto príležitosti bola vydaná kniha od autorky Mgr. Kataríny Nádaskej, PhD., pod názvom "70 rokov školského stravovania na Slovensku"Kniha je plná histórie, zaujímavých informácií, dobových fotiek, tradičných receptov a vtipných ilustrácií.vedúca jedálne
Keď uvidíte hviezdy žiariť v snehu a na srdiečkach pocítite nehu,keď vločka pošteklí Vás na nose.....prajeme krásne Vianoce.kolektív ŠJ
Tak, ako po iné roky aj tento rok k nám zavítal dlho očakávaný Mikuláš. Už od rána na škole vládla veselá nálada. Dnes na stravu neprišli malí stravníci, ale deti v mikulášskych čapiciach, sobíkovia, čertíci a bolo aj pár anjelov. Tváričky pomaľované od starších žiakov, očká rozžiarené. Tety kuchárky pripravili balíčky s prekvapením. A keďže sme boli dobré, deti odmenili aj nás. Poďakovali sa nám peknou pesničkou, koledou. vedúca jedálne
ďakujeme za pekné chvíle strávené s Vami v našej jedálni. Prajeme Vám príjemné prázdniny a tešíme sa na stretnutie v septembri.kolektív ŠJ
Možnosti školského stravovania vo výžive detí.Optimálne a zdravo stravovať svoje dieťa chce väčšina rodičov. Výchovou formujeme nie len osobnosť dieťaťa, ale aj jeho životný štýl a postoj k jedlu. Preto je nutné fixovať správne hygienické a výživové návyky už od útleho detstva.Výživa detí má svoje špecifiká. Nie je to len menšia porcia dospelého človeka. Vyplýva to z faktu, že organizmus dieťaťa sa vyvíja fyzicky aj psychicky. Na tento búrlivý vývoj potrebuje mať k dispozícii kvalitné stavebné látky a primeranú energiu.Jedným z najrozšírenejších nedostatkov našej výživy je chvatné konzumovanie jednotvárnych, málo výdatných raňajok resp. neraňajkovanie.Prieskum potvrdil že 40 % detí neraňajkuje alebo vypije len nápoj. Kompletné raňajky uvádzalo len 39 % detí.Optimálne rozloženie stravy je zvlášť dôležité u školákov. Pedagogický proces totiž vyžaduje vysokú psychickú aktivitu v dopoludňajších hodinách.Ak dieťa neraňajkuje, zníži sa schopnosť vnímať nové informácie a žiak v škole neprosperuje.Rodičia väčšinou suplujú deficit raňajok až príliš výdatnými desiatami. Kaloricky nadmerná a biologicky nevyvážená desiata neprimerane zaťaží tráviaci trakt a tráviace procesy navodia opäť útlm.Ďalším nedostatkom je, že dieťa po tak výdatnej desiate nie je v čase obeda primerane hladné, buď obed vynechá, alebo sa hlavné jedlo dňa posúva až do popoludňajších hodín. Preto je nutné dopriať dieťaťu dostatok času na skonzumovanie kvalitných plnohodnotných raňajok a do školy by malo prísť s ľahkou, ale nutrične hodnotnou desiatou.Pretože jedlo vnímame komplexne všetkými zmyslami, musí byť chuť, vôňa, konzistencia a farba jedla vhodne zladená a vkusne upravená. Takto podmienená reflexná činnosť vyššej nervovej sústavy prispieva k správnemu tráveniu a využitiu živín v prospech zdravia dieťaťa. Školské stravovanie má významné postavenie a plní viacero úloh. Predovšetkým má výchovnú úlohu, vštepuje správne návyky k zdravej a modernej racionálnej výžive, správnemu stolovaniu, spoločenskému správaniu a hygienickým návykom. Deti sa naučia konzumovať podstatne širší repertoár jedál, teda aj také jedlá, ktoré sa v maminej kuchyni nevaria.
Dňa 27.4.2017 /štvrtok /II.stupeň - má riaditeľské voľno. Stravníci sú z obeda vyhlásení.I.stupeň - suchý obed /bageta/, ktorú stravníci dostanú v ŠKD.Stravníci, ktorí nie sú v ŠKD, si osobne môžu prísť vyzdvihnúť bagetu do ŠJ,alebo rodič vyhlási dieťa z obeda. vedúca jedálne
Ubezpečujem rodičov stravníkov, že v našej školskej jedálni nepoužívame mäso z Brazílie.Na prípravu obeda používame len čerstvé mäso a jeho dodávku zabezpečuje miestny dodávateľ.Mrazené mäso - prsia, kurčatá, stehná, kuraciu pečeň objednávame slovenské. No stane sa, že dodávateľ privezie poľskú, prípadne českú kuracinu. Naša prevádzka je pod stálou kontrolou hygieny, aj v prípade brazílskeho mäsa sme už mali kontrolu z hygieny s negatívnym výsledkom.vedúca jedálne
V dnešný deň sme zúročili všetku snahu a iniciatívu, ktorú deti, pani vychovávateľky i pani kuchárky venovali propagácii ku Svetovému dňu vody. Pani vedúca všetkým deťom poďakovala za práce a ocenila ich vedomosti a znalosti o vode ako takej.V y h o d n o t e n i e : Diplom a malé sladké prekvapenie od pani kuchárok.Najkrajšia báseň: Hanka Verešová, 4A triedaMalá bezmocná dažďová kvapkaa mokrá je celá čiapka.Jedna malá slzičkaa už zmení farbu líčkaAk uvidíš kvapku rosyskús prejsť cez ňu bosí.Je studená a mokrá však,neskúsil by to ani snehuliakNajkrajšia výzdoba, práca: žiaci zo 4.oddielu ŠKD pod vedením pani vychovávateľky Špitalskej, ktorí vytvorili veľmi peknú koláž s témou vody. Víťazom blahoželáme. "Voda to je kamarát, preto ju má každý rád."vedúca jedálne
Valné zhromaždenie OSN schválilo na svojom 47. zasadnutí v decembri 1992 v Rio de Janeiro rezolúciu, ktorá 22. marec vyhlásila za Svetový deň vody. Od roku 1993 si ho pripomíname každoročne u nás i na celom svete.Aj v našej jedálni si pripomenieme tento deň pod názvom "DAJ si vodu z vodovodu". Predchádza tomu príprava žiakov, ktorí maľujú, tvoria básne , rôzne dekorácie na tému "VODA". Všetky práce a dekorácie sú vystavené v jedálni. Vypísali sme súťaž o najkrajšiu báseň o vode. V tento deň bude počas obeda bohatý pitný režim vody, vody ochutenej ovocím a bylinkami. Odmeníme všetkých a pre víťaza, alebo víťazný kolektív pani kuchárky pripravia malé prekvapenie. vedúca jedálne
pre niekoho známa zdravá potravina, pre iného veľká neznáma. Predpokladám, že väčšina z vás o tejto potravine síce niečo počula, ale veľa toho o nej nevie. Možno sa pýtate ako ten „záhadný bulgur“ môžem konzumovať? Ako prílohu k bežnému jedlu. Nahrádza najmä ryžu a zemiaky. Je vhodný skoro ku každému mäsu. Okrem toho môže byť súčasťou šalátov, jednak ovocných, ako aj zeleninových. Stretnúť sa s ním môžeme v polievkach, vo fašírkach, ako aj v ďalších jedlách.Bulgur našiel svoje miesto a obľubu u stravníkov aj v našej jedálni.Najobľúbenejšie pokrmy z bulguru, ktoré zaraďujeme do jedálneho lístka
Stravné v školskej jedálni zostáva nezmenené:3. finančné pásmo - obed I. stupeň 1,01€ + réžia 0,20 na každý obed ..... spolu ........1,21 €- obed II. stupeň 1,09€ + réžia 0,20 na každý obed ..... spolu ........1,29 €Prosím uhrádzať stravné šekom včas, najneskôr do 10.-teho v mesiaciDo doplňujúcich údajov pri platbe cez internet banking žiadam uvádzať meno a priezvisko žiaka a správny variabilný symbol, prípadne triedu.Každý mesiac riešim platby stravného cez internet banking, ktoré sú na meno rodiča, babky, tety, uja a to nie je zhodné s menom dieťaťa. Je to pátracia akcia, komu platba patrí. Ďalší spôsob úhrady stravného je formou trvalého príkazu v banke.Navrhujem : 1.-4. ročník.........22 €5.-9. ročník.........25 €príkaz nastaviť na platbu 10.-eho v mesiaci. V praxi to funguje tak, že každý mesiac mi príde platba za stravné s rovnakou sumou. Na konci mesiaca vyúčtujem podľa počtu odobratých obedov a preplatok prenášam na nasledujúci mesiac. Na konci šk. roka v júni vyúčtujem vzniknutý celoročný preplatok a vrátim na účet rodiča. Na požiadanie rodiča viem vystaviť prehľadné celoročné čerpanie stravného pre jeho dieťa. Je to dobrý spôsob platenie stravného, ale zatiaľ málo využívaný zo strany rodičov. Vy ako rodič máte istotu, že dieťa má stravu zaplatenú včas. Ja ako vedúca jedálne nemusím upozorňovať Vaše dieťa a Vás na dodržiavanie dátumu úhrady. Prosím nevkladať hotovosť v banke na úhradu stravného /škola platí poplatky/číslo účtu ŠJ: SK91 0200 0000 3500 2123 5132Vedúca jedálne
Posledný deň som robila anketu, s ktorou som oslovila malých i veľkých stravníkov: Ako sa Vám páčil týždeň plný zeleninových šalátov?Ktorý šalát Vám najviac chutil?Odpovede boli rôzne. Vyhral ovocný šalát jablkovo pomarančový. Ale i ostatné šaláty chutili, pretože na konci dňa nič nezostalo. Aktivity počas projektu zaujali a oslovili všetkých, napriek tomu, že budeme musieť ešte premyslieť porcovanie zo šalátového pultu u malých stravníkov. Projekt „Zdravie na tanieri“ bol prínosom vo viacerých smeroch. Prostredníctvom neho sme stravníkom ukázali v stravovaní viac alternatív, väčšiu atraktivitu a množstvo nových riešení v konzumácii zeleniny a ovocia.Vysvetlili a prakticky ukázali jednoduchosť použitia čerstvej zeleniny vo forme zeleninových šalátov v kombinácii s inými surovinamiDostali sme sa do povedomia nielen stravníkov, ale aj ich zákonných zástupcov a tým dokázali, že školské stravovanie je schopné reagovať na nové trendy, podporuje zdravie detí, stále sa vyvíja a inovuje.Pohyb- patrí k zdravému životnému štýlu a nám sa počas týždňa realizácie projektu podarilo „rozpohybovať“ celú školu.Plány do budúcna - udržateľnosť projektu:Šalátový pult nie je iba krátkodobý módny doplnok našej jedálni. Aj v budúcnosti ho budeme využívať. Do jedálneho lístka budeme zaraďovať aspoň dva šaláty k obedu s možnosťou výberu samoobslužným spôsobom. Takouto prirodzenou formou chceme zvýšiť obľubu zeleniny a šalátov z nej u našich malých i veľkých stravníkov.Všetkým, ktorí sa zúčastnili a boli nápomocní pri realizácii projektu patrí moje veľké poďakovanie.vedúca jedálne
Ovocie: pomarančNápoj: z čerstvej limetky s mätouŠaláty: šalát jablkový s pomarančom, šalát mrkvový s medom a kukuricou, šalát z čerstvej zeleniny s rukolou, šalát z červenej kapusty s uhorkami. Aj dnes pani kuchárky strúhali, rezali, krájali a pripravovali nové šaláty pre našich stravníkov. Stravníci pri šalátovom pulte už boli zručnejší, vedeli si nakombinovať šaláty do misky a vracali sa s prázdnymi pre nové šaláty. Lebo ochutnať treba všetko. Ovocný šalát z jablka a pomaranču oslovil malých i veľkých. Toto všetko nás utvrdilo v tom, že šalátový pult si našiel miesto v našej jedálni. Pohybová aktivita a vzdelávacia aktivita:poobednajších hodinách sme pokračovali v pohybových aktivitách. Švihadlovalo sa a zumbovalo na celej škole. Pridali sa i dospelí stravníci a pán riaditeľ bol vzorom. Malí i veľkí z pohybu mali radosť. Vzdelávali sa ďalšie skupiny detí zo školského klubu. Pracovníčky RÚVZ hravou formou cez bábku "Adamko" deti vtiahli do sveta zdravej výživy. Z prednášky odchádzali nadšené a plné nových dojmov.vedúca jedálne
Ovocie: banányNápoj: Osviežujúci nápoj z ovocia a mätyŠaláty: šalát reďkovkový, šalát z hlávkovej kapusty s kiwi, šalát šošovicový s jogurtomstravníci sa tešili na ochutnávku ďalších šalátov a chceli chutnať všetko. Malým stravníkom veľmi chutil šalát kapustový s kiwi, chuťové bunky dospelých stravníkov pošteklil šalát šošovicový. Pohybové aktivity:k zdravému životnému štýlu patrí i pohyb. Naša škola dnes žila pohybom. Veľkí žiaci po skupinách švihadlovali a malí stravníci s radosťou zumbovali. Pridali sa i dospelí. Športový pokrik sa niesol v duchu projektu: 3x na zdravie šalátom. Odmenou pre všetkých športovcov bol nielen dobrý pocit z pohybu, ale i zelené jablko. vedúca jedálne
Ovocie: kiwiNápoj: z čerstvých citrónovŠaláty: Šalát ľadový s paradajkami a bazalkou, šalát mrkvový so zelerom a citrónom, šalát zo surovej zeleniny s jogurtom a syrom, grilovaná cuketa s baby mrkvičkou. Dnes jedáleň vítala stravníkov s pultom plným šalátov. Deti z prvého stupňa som obsluhovala ja, deti z druhého stupňa a dospelí stravníci samoobslužne si vyberali šaláty.Aj deti, ktoré bežne odmietajú šaláty dnes neodolali a chutnali a predbiehali sa v hodnotení šalátov. Z ich hodnotenia chutili všetky, ale prekvapilo nás, že najväčší úspech mal šalát s jogurtom a syrom, ktorý bežne nezaraďujeme do jedálneho lístka. Určite v tomto urobím nápravu. Vzdelávacia aktivita:Časť detí z družiny sa poobede zúčastnila prednášky s pracovníčkami RÚVZ. Za pomoci bábky "Adamko" preberali význam ovocia a zeleniny v strave a pre ich zdravý vývoj. Deti najviac bavila súťaž, kde so zaviazanými očami len hmatom zisťovali akú zeleninu alebo ovocie držia v rukách. V rámci besedy všetečným otázkam na pani prednášateľky nebolo konca kraja. Máme veľmi šikovné deti, ktoré ovládajú zdravú výživu a vedia sa na túto tému rozprávať. Úsmev dňa:Na otázku aké nápoje by deti nemali piťOdpoveď nášho malého stravníka: pivo:-)))vedúca jedálne
Dnešný deň sme sa zamerali na oboznámenie malých i veľkých stravníkov s projektom. Vystavili sme šalátový pult. Jedáleň sme patrične vyzdobili k téme projektu. Steny jedálne zdobili práce detí s témou zelenina. Výstavku čerstvej zeleniny s popisom krásne doplnili práce detí vytvorené v školskom klube. Úsmev dňa: prvákov zaujímalo kedy bude v šalátovom pulte zmrzlina:-))))A naša jedáleň dnes žila a voňala zeleninou.
Naša školská jedáleň sa úspešne zapojila do projektu na podporu zdravia a zdravého životného štýlu pod názvom „ZDRAVIE NA TANIERI“. Realizácia projektu: druhý októbrový týždeň A/ „ZMEŇ OBEZITU STRAVOVACÍMI NÁVYKMI“Počas celého týždňa v jedálni bude stôl, kde budeme vystavovať čerstvú zeleninu s popisom a jej významom v strave detí. Následne z tohto druhu zeleniny pripravíme šaláty, ktoré deti budú konzumovať pri obede. Urobíme viac druhov šalátov, dieťa sa samo rozhodne aký šalát si vyberie. K tomuto účelu sme zakúpili šalátový pult, z ktorého samoobslužne si dieťa bude vyberať.B/ „VYZVI SRDCE POHYBOVOU AKTIVITOU“V rámci tohto týždňa deti v družine budú „zumbovať“a starší žiaci „švihadlovať“C/ VZDELÁVACIA AKTIVITAV spolupráci so školským klubom urobíme besedu s odborníčkou na zdravú výživu. Cieľom projektu je motivovať stravníkov zmeniť stereotypné stravovacie návyky v konzumácii zeleniny a šalátov z nej. Tešíme sa na realizáciu a veríme, že i stravníkov poteší možnosť výberu z viac druhov šalátov nielen počas tohto týždňa, ale počas celého školského roka.Spoločne dajme "zelenú" zelenine a šalátovému pultu.vedúca jedálne
Prihlásiť na stravu sa môžete dňa 5.9.2016 v priestoroch školskej jedálni(vchod z boku školy)od 7,00 hod ránoVariť začíname: 6.9.2016.Pri obede sa preukázať zaplatením šekom a odovzdať prihlášku na stravovanie.Tešíme sa na stravníkov
Deti sa pri obede pýtajú, či niekto zomrel, keď pani kuchárky sú v čiernom. Nezomrel. Naša škola- kuchárky, upratovačky, školník, ekonómka, niektorí pedagogickí pracovníci sme šli do čierneho, aby sme podporili kampaň pod názvom " Týždeň plačúcich očí nad našimi platmi".Zmena našich platových tabuliek je naozaj potrebná. Chceme veriť, že takýto "čierny" protest prinesie aj výsledok.vedúca jedálne
našu jedáleň v piatok na obed "prepadli" hladní indiáni. Nezľakli sme sa, lebo to boli naši družinári preoblečení za Indiánov. Prišli Siuxovia, Apači, Huróni, Huga-mabovia s pokrikom, indiánskymi piesňami i indiánskym tancom. Náš indiánsky obed - šošovica- po indiánskych výkonoch im chutil. Milé spestrenie na konci školského roka. Ďakujeme.
stravníci,ktorí idú dňa 26.5.2016 na exkurziu, zo stravy sú vyhlásení.vedúca jedálne
Medvedí cesnak je vhodný pre každého, je totiž oveľa lepšie stráviteľný ako cesnak. Konzumujeme jeho listy, cibuľka je tiež jedlá, avšak nechutí tak dobre, ako v prípade cesnaku kuchynského. Preto je lepšie trhať iba listy a cibuľku ušetriť, nech rastlinka rastie aj budúci rok. Rastlina je veľmi účinná a pomáha pri najrôznejších neduhoch.Znižuje krvný tlak, zmierňuje žalúdočné problémy, pomáha pri kŕčových žilách aj v boji s cholesterolom, čistí cievy. Odporúčam ju podávať aj pri zápchach a hnačke, neznášajú ho rôzne črevné parazity, ako škrkavky a hlísty. Medvedí cesnak je tiež prírodné antibiotikum.
Blížia sa sviatky jari a naša jedáleň „rozkvitla“ a rozžiarila sa výzdobou. Prišli nás navštíviť sliepočky, húsky, ovečka, zajačiky a prázdna biela stena rozkvitla pod farebnými kvietkami. Symbol Veľkej noci je vajíčko a korbáč a našu stenu zdobí „obrovské“ vajce. Na ten korbáč si počkáme, azda si niektorý stravník spomenie, že na škole sú aj kuchárky, ktoré treba „vyšibať“:-))Za výzdobu veľmi pekne ďakujeme šikovným rukám našich vychovávateliek – Adriáne a Marike.vedúca jedálne
„Týždeň nových receptúr“ máme úspešne za sebou. Ku každému dňu som pripravila informácie k jedlu, foto-dokumentáciu a stravníci sa mohli na anketových lístkoch vyjadriť k pokrmu, čo sme práve v ten deň varili. Svoju úlohu zobrali so všetkou vážnosťou, predbiehali sa, kto čo napíše a u kamarátov sa uisťovali, či ten ich názor je už na lístku. Boli veľmi milí a s pani kuchárkami sme sa pri vyhodnocovaní aj trošku zamysleli, aj trošku pobavili. Niektoré názory z lístkov: „ Dievčatá! – stop špenátu., „Môže byť, ale len raz“ „Túto grcku už nie“, „špecle boli feckové“, „Dnes to bolo mňamkové“, „áno, áno, jesssss!“Takže v praxi sme si overili, čo si naši stravníci myslia o obedoch. Boli rôzne kombinácie, rôzne názory a na základe nich som smajlíkmi vyhodnotila tento týždeň, tak ako ho hodnotili Vaše deti. Vedúca jedálne
Vážení rodičiaNové receptúry z našich MSN priebežne počas celého roka zaraďujeme do jedálnička. Po dohode s pani kuchárkami sme sa rozhodli, že urobíme „Týždeň nových receptúr“. Takže v týždni od 7.3.-11.3.2016 budeme variť niečo nové, niečo, čo sme ešte nevarili. V prílohe je rozpis receptúr, môžete nahliadnuť a aj sa inšpirovať. Pýtajte sa svojich detí, či im chutilo, či je to jedlo, ktoré sa má stať súčasťou nášho jedálnička. V prípade dotazov z Vašej strany - kontakt: 7822 430Vedúca jedálne
Vážení rodičia zúčastnite sa kreatívneho projektu pre aktualizáciu MSN pod názvom „ RECEPTÚRY V ŠKOLSKÝCH JEDÁLŇACH OČAMI DETÍ „ ktorý má za cieľ zber receptúr na bezmäsité, zeleninové a zemiakové pokrmy a pod., predložené žiakmi základných a stredných škôl ich rodičov alebo starých rodičov zo svojich rodín, ako ich obľúbené.Najvhodnejšie receptúry budú hodnotené členmi pracovnej skupiny a odborníkmi na výživu, pričom pri ich posudzovaní sa bude zohľadňovať najmä zastúpenie pridanej soli a cukrov v strave, dôraz bude tiež kladený na podiel vlákniny a tukov. Následne vybrané receptúry budú predložené na odsúhlasenie ministrovi školstva a tak sa môže stať, že obľúbený domácky recept bude súčasťou noriem školského stravovania. Ďakujeme Vám za prejavenú dôveru a ochotu spolupracovať pri projekte, ktorého cieľom je zvýšiť motiváciu detí k zdravému životnému štýlu, ktorého súčasťou je nielen pohyb, ale aj pestrá, nutrične vyvážená a výživovo hodnotná strava. Ak máte takýto recept a máte ochotu sa zapojiť do projektu, s rozpisom receptúry príďte za vedúcou ŠJ. Termín: do 15.3.2016 Ďakujem
Obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy nazývame fašiangy. Fašiangy sú prechodom medzi zimným a jarným obdobím. Počas fašiangov prevláda zábava, plesy, karneval a masky. Jedným slovom - svet počas fašiangov je "hore nohami"Práve dnes do našej jedálne zavítali "masky" v podobe našich malých stravníkov. Jedáleň sa stala promenádou princezien, čertíc, šašov, Zorov, rôznych bojovníkov, Samozrejme všetko milé masky na tváričkách detí. Prichádzali po skupinách, každá skupina zaspievala fašiangovú pieseň. Pani kuchárky im pripravili typické fašiangové jedlo - šišky s džemom. Z jedálne odchádzali s plnými bruškami, rozihrané a pripravené na karneval, ktorý ich čaká v školskom klube. Bol to deň a obed taký iný - fašiangový.vedúca jedálne
Naše staré stoličky a stoly v jedálni po 23 rokoch používania si pýtali zmenu a táto výmena starých za nové sa uskutočnila v januári pri nástupe do školy, Milo sme prekvapili našich stravníkov, keď v prvý deň obeda ich vítala vynovená jedáleň vo veselých farbách. Stoličky sú plastové pomarančové a stoly biele kovové. Verím, že stravníci si budú vážiť príjemné prostredie jedálne. Nákup sme financovali z réžie, ktorú vyberáme od rodičov a taktiež finančnou čiastkou prispelo ZRPš na našej škole. Za našich-vašich stravníkov srdečne ďakujem.vedúca jedálne
Minulý rok v rámci modernizácie sme jedáleň vybavili zásobníkom na utierky. Zásobník je umiestnený na stĺpe a tým dostupný pre malých i veľkých. Takže deti pri obede majú možnosť používať papierové utierky, na ktoré si rýchlo zvykli a stali sa neodmysliteľnou súčasťou našich obedov.V decembri sme sponzorsky dostali samo-dávkovací nápojový prístroj. Potešili sme stravníkov, ktorí si veľmi rýchlo zvykli a kladne hodnotia možnosť výberu nápojov pri pitnom režime. . Prístroj je troj-komorvý. V dvoch komorách používame koncentráty, tretia komora je na pitnú vodu. Nech naše "novoty" slúžia všetkým stravníkom ku spokojnosti.vedúca jedálne
1.Doprajme deťom pestrú a rozmanitú stravu, bohatú na ovociea zeleninu, celozrnné potraviny, mliečne výrobky, ryby a hydinu. 2.Nedovoľme sa deťom prejedať, ale ani ich nenechajte hladovať– jesť by mali pravidelne 5-6x denne; veľkosť porcie prispôsobte ich rastu, hmotnosti a pohybovej aktivite. 3. Dodávajme deťom pravidelne kvalitné zdroje bielkovín(hydinové a rybie mäso, strukoviny, cereálie, vajcia). 4.Niekoľkokrát denne deti by mali konzumovať mliečne výrobky,uprednostňujeme polotučné. 5.Uprednostňujeme kvalitné rastlinné tuky a olejepred živočíšnymi tukmi. 6.Učme deti striedmosti v konzumácii cukru, sladkostía sladených nápojov. Sacharidy by deti mali prijímaťhlavne z cereálií, ovocia a zeleniny. 7.Nedosoľujte už hotové pokrmy; soľ a solené potraviny deťomponúkajte iba výnimočne. 8.Naučme deti správnemu pitnému režimu, dávajme prednosťovocným alebo zeleným čajom a čistej vode.
Dňa 15.10.2015 som mala besedu s družinármi 3.-4.ročníka ku Dňu výživy. Beseda bola zameraná na zdravú výživu :"POZNÁTE VÝŽIVOVÚ PYRAMÍDU?"„Počuli ste už o výživovej pyramíde? Čo podľa vás predstavuje?“„Na každom poschodí pyramídy býva iná rodina zdravých potravín. 1.Na prvom poschodí býva rodina, do ktorej patrí pečivo, chlieb, ryža, cestoviny. Tieto potraviny sú vyrábané z obilnín ako sú napríklad pšenica, raž, jačmeň, ovos. 2.Druhé poschodie- na ktorom bývajú dve rodinky – ovocná a zeleninová. 3. Na treťom poschodí býva rodina bielkovín so svojimi mliečnymi výrobkami v jednej izbe a v druhej mäso spolu s rybacím mäsom. 4.Na najvrchnejšom poschodí býva maslo a olej.Besedu sme ukončili prehliadkou miesta, kde deťom pripravujeme zdravú výživu - kuchyne a kuchynských priestorov. Verím, že beseda sa páčila a deti si zapamätajú jednoduchý spôsob , pre ich vek prijateľný...čo je to výživová pyramída.ved.ŠJ
"Mliečko, mliečko, to je veda,bez neho sa vyrásť nedá.Bez neho vraj budem malý,nebudem mať žiadne svaly"v tomto duchu sa niesol celý deň na našej škole. Ráno žiakov vo vestibule vítala kravička s teliatkom, vyrobená z druhotných surovín - z krabíc mlieka. V niektorých triedach i v oddeleniach ŠKD žiaci vytvárali projekty, kde využili rôzne obalové materiály z mliečnych výrobkov. Na desiatu všetci žiaci školy dostali ovocný jogurt, aby sa tohto dňa zúčastnili nielen činnosťou, ale aj konzumáciou mliečneho výrobku. Sponzorsky dodalo - RAJO, a.s. Bratislava. Jedáleň stravníkov vítala vyzdobená k danej téme, tiež ich vítala pani vedúca s milou čiapkou kravičky na hlave a spoločne sme si pripili čistým mliekom. Verím, že deň sa dostal do povedomia detí ako deň plný "bieleho" zdravia. Ďakujem sponzorovi a tiež šikovným našim pani vychovávateľkám, ktoré mi pri organizácii akcii boli veľmi nápomocné. vedúca jedálne
Niektoré by človek ihneď vymenil za svoj školský obed, pri pohľade na iné je zase rád, že obedy si vychutnáva práve na Slovensku:-)Každý žiak sa určite teší na školské obedy. Chutné jedlo predsa vždy dobre padne po náročných hodinách štúdia. Školské obedy sú však v každej krajine rôzne, pokrmy závisia od mnohých faktorov, ako napríklad kultúra, alebo oblasť, v ktorej sa škola nachádza. Obrázky: krajina pôvodu1. Španielsko 2. Texas 3. Ukrajina4. Slovensko-Česko5. Japonsko6. IzraelZdroj: refresher
Na základe viacerých dotazov od rodičov uverejňujem našu normu na prípravu tatárskej omáčky z jogurtu. Týmto chcem ubezpečiť rodičov, že majolku prí príprave tatárskej omáčky nepoužívame.Naša "tatarka" je zdravá a deťom chutí.vedúca jedálne
Stravníkov sme v jedálni obdarili perníčkom s motívom Veľkej noci a šikovná pani vychovávateľka Lucia z obalov nám vytvorila príjemnú výzdobu jedálne. Ďakujem.
Z hľadiska výživového:- mleté mäsá, vrátene mletých rýb z obchodnej siete, zabíjačkovú kašu, tlačenku-surové mäsá typu biftek,pečeňový syr- vnútornosti okrem bravčovej a hydinovej pečeneZ hľadiska epidemiologického rizika:-nedostatočne tepelne spracované vajcia a výrobky z nich s výnimkou priemyselne vyrobených majonéz, nedostatočne tepelne spracovanú bryndzu- tepelne nedostatočne spracované mäkké údenárske výrobky, všetky výrobky v aspiku a v rôsoloch
- nátierky spracovať zásadne z čerstvých surovín- mlieko a mliečne výrobky podávať len do dátumu spotreby- mäkké salámy a údeniny výrazne obmedzovať, resp. vôbec nepoužívať- na vyprážanie používať tuky na to určené- mleté mäso pripravovať len zo surového čerstvého mäsa a ihneď tepelne spracovať- v MŠ vyprážané pokrmy nepoužívaťVšetky zásady vychádzajú zo všeobecne platných odporúčaní, ktoré je možné prispôsobiť miestnym podmienkam, krajovým zvyklostiam v stravovaní, požiadavkám cirkevného kalendára ako aj možnostiam výšky finančných limitov.
Všeobecne Jedálny lístok sa zostavuje na týždne aj mesiac dopredu na základe Materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie vydaných MŠ a MZ SR pri dodržiavaní Metodických pokynov pre oblasť školského stravovania vydaných MŠ SR a článku: Zásady pre zostavovanie jedálnych lístkov v zariadeniach školského stravovania. Na základe zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov sa dodržiava:a) časová štruktúra jedálnych lístkov (2 hl. jedlá z mäsa, 1 hl. jedlo polomäsité, 1hl. jedlo lakto-ovo-vegetariánske, 1 hl. jedlo múčne)b) obsahová štruktúra jedálnych lístkov (obsah časti a))c) všeobecné zásady (prívarky raz týždenne s využitím najmä strukovín, zemiaky 2-3 x v týždni, zelenina denne, ryby 2x v mesiaci, strukoviny 2-3x v týždni, múčne prílohy 1x v týždni, múčnik(tyčinka) ako doplnok vrátane pudingu alebo jogurtu za zemiak. pokrmom, na desiatu a olovrant podávať tmavý chlieb, grahamové a sójové pečivo, striedanie technologickej prípravy pokrmov Všetky jedlá pripravované v školskej jedálni sú určené pre školské stravovanie. Odborníci pri zostavaní noriem dbajú o zdravie detí, nakoľko je vedecky dokázané, že všetky choroby, ktoré človeka ovládajú pochádzajú z jedla, ich počiatok je v tráviacom a zažívacom trakte a pri nesprávnom stravovaní je len otázkou času, kedy choroba prepukne. Odborníci apelujú na rodičov, aby dôverovali školskému stravovaniu, chcú pre ich deti len to najlepšie. Taktiež apelujú na pedagógov, aby od útleho veku (MŠ) viedli deti v duchu nielen správneho stolovania a používania príbora pri obede, ale hlavne na základe svojich vedomostí získaných štúdiom, využívali a používali v praxi pri vedení žiakov k správnej životospráve a zdravého životného štýlu.
Deti celý deň v škole si pripomínali tento deň rôznymi činnosťami a do jedálne prichádzali s papierovými medailami v tvare kvapky vody. Pani učiteľky boli veľmi kreatívne a hravou formou ich vtiahli do "sveta vody". Do tejto aktivity sa pripojila aj naša jedáleň a stravníkom sme pripravili za obedom čistú vodu a vodu ochutenú limetkou a mätou. Taktiež nástenka bola upravená k tomuto dňu. Takže náš "vodný pitný režim" bol malou a chutnou bodkou venovanou tomuto dňu.vedúca jedálne
"Už je zima, už je čas - Mikuláši majú zraz. Jeden pôjde rovno k nám, na Dusíka kuchár Štefan z firmy Nestlé zavíta....." Dňa 5.12.2014 pripravili sme pre Vaše deti milé prekvapenie v podobe kuchára s veľkou čapicou, ktorý nielen navarí deťom netradičný obed, ale aj deti prekvapí malou pozornosťou. Verím, že pre deti to bude zážitok vidieť kuchára, komunikovať s ním a tiež ochutnať niečo nové.Vážení rodičia,tiež sa môžete zúčastniť ochutnávky obeda o 13,00 hod. v školskej jedálni.Menu:Polievka zeleninováHovädzí guláš s červenou fazuľou, chliebdezert Panna cottanápoj ovocná šťavaTešíme sa na stretnutie
Voda je dôležitejšia ako jedlo - väčšina ľudí môže prežiť 50 - 60 dní bez jedla, ale len 5 - 10 dní bez vodyDesatoro zdravého pitného režimu1. denne vypiť 1,5-2 l tekutín2. ráno nalačno vypiť pohár vody alebo bylinkového čaju3. Vodu treba piť po dúškoch i počas dňa, medzi 9.-14. hod treba piť najväčšie množstvo tekutín4. Nezapínať jedlo vodou, piť minimálne 20 min. až 1. hodinu po jedle5. Piť odstátu vodu6. Namiesto sladkých nápojov piť vodu alebo bylinkové čaje, najosviežujúca je dobrá pramenitá voda ochutená napr. citrónom7. Nepiť vodu z chladničky, zhoršuje trávenie8. Veľmi horúce nápoje zhoršujú trávenie, zahlieňujú organizmus9. Ideálna teplota vody a nápojov by sa mala zhodovať s izbovou teplotou10. Nebáť sa studenej vody pri osobnej hygiene - zmývá negatívnu energiuTak teda na zdravie s čistou vodou v tento deň aj v našej jedálni... vedúca jedálne