Základná škola Gejzu Dusika, ul. Mierová 1454/10, Galanta - Telefón: ŠJ 031/7822 430


Platba cez internetbanking


Žiadam Vás

Pri úhrade cez internetbanking do poznámky pre prijímateľa uvádzajte

MENO DIEŤAŤA a TRIEDU.

Ak sú súrodenci v tvare : napr. Takáč Milan, Viera 8.A, 1.B

Ďakujem za spoluprácu

vedúca jedálne

Stravníci 3.B trieda


stravníci z 3.B triedy sú do 11.10. /vrátane/ hromadne vyhlásení z obeda.

Dňa 6.10. t. je streda , kedy nemohli odobrať obed - taktiež som ich vyhlásila.

vedúca jedálne

Platba na október -šek - mailová komunikácia.


V mesiaci október som spustila novú formu zasielania šekov cez mail.

Rodičia, ktorí stravné v septembri zaplatili internet bankingom- na mesiac október dostali údaje k úhrade stravného na mail, ktorý ste mi uviedli v Prihláške.

Prosím skontrolujte si svoje maily, či ste dostali informáciu a všetko je v poriadku.

Ostatní stravníci dostanú šek.

V prípade, že nesúhlasíte s mailovou komunikáciu a chcete dostávať šek, ozvite sa mi.
Tiež opačne, keď ste dostali šek a chcete dostávať cez mail údaje k úhrade, ozvite sa mi.

Súrodenci – dostanú úhradu v jednej sume a vždy dostane starší z nich.

Ak je všetko v poriadku, nemusíte mi potvrdzovať a odpovedať na mail.

Ak máte nejaké otázky, nech sa páči, zavolajte mi.

Vedúca jedálne

1. ročníky - preplatky z MŠ


Navýšenie finančných prostriedkov na Vašom účte je z dôvodu preplatku, ktorý mi poslala kolegyňa z MŠ Česká - Sever.

vedúca jedálne

Odhlasovanie cez internet –ako postupovať


1. Internetová stránka: www.eskoly.sk
2. Mesto : Galanta Zariadenie: Základná škola Gejzu Dusíka

Otvorí sa jedálny lístok

3. V pravom hornom rohu : Prihlásenie
4. Otvorí sa tabuľka – zadáte Meno a heslo z lístka, ktorý ste dostali k čipu
5. Pri každom dni je malé okienko so znakom začiarknutia ✔
6. každý deň v mesiaci je vyznačený ✔
7. Odoberiete ✔ – odhlásite svoje dieťa z obeda v daný deň
8. Po odobratí ✔ okienka so smajlíkom zostanú žlté – nepotvrdená objednávka

9. Hneď ako prídem do práce, zapínam počítač a načítavajú sa mi údaje z internetu
10. Okienka so smajlíkom sa zmenia na zelené – potvrdená objednávka

NEZABUDNITE:
ODHLÁSENIE ZO STRAVY: na daný DEŇ LEN DO 7,00 HOD
- na ostatné dni hoci kedy v priebehu dňa, večer.

Tým, že sa prihlásite na stránku, overíte si svoje prihlasovacie údaje. Prosím, overte si ich!

V prípade otázok ma môžete kontaktovať.
031 7822 430

vedúca jedálne



Výdaj šekov


Upresňujem informáciu, ktorú som zverejnila na nástenke a aj pre rodičov prvákov.

26.,27.,30.,31.8 2021 od 7,00hod do 13,00 hod vydávam šeky a informácie k stravovaniu.

Nech sa páči, môžete si dieťa prihlásiť na stravovanie, prípadne odhlásiť, ak už nechce
poberať v tomto školskom roku obedy.

vedúca jedálne

Vážení rodičia


na mesiac september som spustila čipový systém, ale chcem Vás požiadať, aby ste v auguste
nerobili žiadne odhlášky z obedov na september. Môžete vstúpiť, pozrieť si napr. stav Vášho účtu, ale nerobiť žiadne klikania na prihlásenie a odhlásenie.

Až po zápise na obedy môžete robiť úpravy, môžete odhlasovať.

Vzhľadom na to, že sa menia nastavenia,/ nie sú obedy zadarmo/, augustové vyhlásenia z obedov na september systém nespracuje a nastáva chaos.

Ďakujem za pochopenie.

vedúca jedálne

OZNAM - pre ostatných stravníkov ročníkov 2.-9.


Od septembra 2021 skončili obedy za darmo.

KAŽDÝ STRAVNÍK SA MUSÍ PRIHLÁSIŤ NA STRAVOVANIE ALEBO ODHLÁSIŤ ZO STRAVOVANIA.

V deň nástupu do školy, tak ako po iné roky, budeme pripravené vo vchode do školskej jedálne.

Stravník dostane:

PRIHLÁŠKU NA STRAVOVANIE
/tlačivo Prihláška nájdete na stránke školy a môžete ju priniesť už vyplnenú, alebo dostanete prázdne tlačivo u vedúcej ŠJ/. Pri súrodencoch stačí jedno tlačivo Prihláška, kde uvediete mená detí a triedu.
Šek na mesiac september

ČIP A PRIHLASOVACIE ÚDAJE ZOSTÁVAJÚ NEZMENENÉ

ODHLÁŠKA ZO STRAVOVANIA
Minulý rok dieťa chodilo na obed, ale tento šk. rok nechce poberať obedy, stravovanie ukončíte tlačivom Odhláškou.
Dostanete Odhlášku zo stravovania, alebo prinesiete už vyplnené /Tlačivo Odhláška na stránke školy /
Odovzdáte čip /pri strate poplatok 2€/
V prípade preplatku na stravnom na základe Odhlášky Vám vrátim eurá na účet.

ŽIADAM O DODRŽANIE HORE UVEDENÉHO POSTUPU. ĎAKUJEM

vedúca jedálne

Nástup do školy 2.9.2021- oznam pre rodičov/zákonných zástupcov/ prvákov


V deň nástupu do školy prihláste svoje dieťa na stravu.

Osobne prísť k vedúcej jedálne, kde dostanete informácie k čipovému systému a tiež:
- prihlášku na stravovanie
/tlačivo nájdete na stránke školy, môžete priniesť už vyplnené, alebo dostanete prázdne
tlačivo u vedúcej ŠJ. Žiadam vyplniť všetky údaje, hlavne email na rodiča. Cez email
Vám môžem napr. pri strate údajov na čipový systém poslať nové, upozorniť, že dieťa
nepoberá obed ..../
- čipový kľúč
(Neskôr v prípade straty, alebo vizuálneho poškodenia je potrebné zakúpiť si
nový čipový kľúč v hodnote 2€)
- šek - platba stravného na mesiac september


Len splnením všetkých náležitostí, svoje dieťa prihlásite od 2.9.2021 na stravu. Následne k čipovému kľúču dostanete heslo na www.eskoly.sk, kde sa cez heslo prihlásite a môžete svoje dieťa odhlasovať i kontrolovať, či obed odobral.

Podpísaním prihlášky rodičom /zákonným zástupcom/ je stravník trvale prihlásený na stravovanie v školskej jedálni a to opakovane každý mesiac. V prípade ukončenia stravovania zo strany žiaka, je nutné osobne alebo telefonicky oznámiť vedúcej ŠJ túto skutočnosť s upresneným termínom ukončenia stravovania formou Odhlášky zo stravovania.

vedúca jedálne

Stravníci odchádzajúci zo školy


Každý stravník, ktorý ukončuje školskú dochádzku na našej škole - t.j. žiaci 9 ročníkov, žiaci 8.ročníkov, ktorí odchádzajú na inú školu, žiaci 5. ročníkov odchádzajúci na gymnázium sú povinní odhlásiť sa zo stravy a odovzdať čip u vedúcej jedálne do konca školského roka.

Ak čip stratili, znehodnotili je potrebná úhrada za čip 2€.

vedúca jedálne

Platba šekov cez Internet banking


Chcem Vás požiadať o spoluprácu pri platbe šekov ŠJ a ŠKD cez internet banking.

ŠKD účet: SK6431000000004210187027
ŠJ účet: SK9102000000350021235132

Účty máme v rôznych bankách a vy si tieto účty pri platbe šekov cez internet banking často zamieňate.


Ďalšia vec, ktorú riešim mesiac čo mesiac. Pri platbe neuvádzate meno dieťaťa a triedu. Šek zaplatí rodič, ktorý má úplne iné meno ako dieťa. To by vôbec nevadilo, len keby som tam mala meno dieťaťa.

Ak sa niečo takéto stane a vy odošlete platbu skôr, ako ste tam napísali meno dieťaťa, prosím zavolajte a oznámte mi túto skutočnosť. Veľmi mi uľahčíte prácu , nemusím behať po škole a pátrať komu platba patrí.


O to isté Vás žiada i pani, ktorá má na starosti evidenciu platieb ŠKD.


Ďakujem.

vedúca jedálne

Trieda 1.B a 3.C a iné


Stravníkov z týchto tried po karanténe som hromadne nahlásila na obedy od dňa 5.5.2021.

Rodiča len vyhlasujú deti z obedov.

Taktiež pripomínam vyhlasovanie cez čipový systém.

Vyhlasujte a kontrolujte, či vaše dieťa odobralo obed.

Do konca júna ešte bežia obedy za darmo. Vašou povinnosťou je dieťa vyhlasovať z obedov počas neprítomnosti v škole..

vedúca jedálne


Nástup do školy - 26.4.2021 /ročník 5. -7./


Stravníkov z ročníkov 5 - 7. hromadne nahlásim na obedy, čipový systém je spustený.

Nahlasujem stravníkov z ročníka, čiže tých, ktorí sa v septembri prihlásili na obedy.

Nie všetkých žiakov z triedy.

Rodičia vyhlásia stravníka- dieťa, ktoré nebude od 26.4.2021 chodiť na obedy.

Nezabudnite na čipy, obed len s čipom.

vedúca jedálne


Trieda 1.B a 3.C


Stravníkov z týchto tried hromadne odhlásim z obedov až do odvolania.

Pri nástupe ich znovu hromadne nahlásim na obedy.


vedúca jedálne

Nástup do školy -od 19.4.2021 - 8. a 9. ročník


Čipový systém pre všetky triedy v 8. a 9. ročníku od pondelka 19.4. 2021 je spustený.

Všetky deti sú zahlásené na obed.

Ak Vaše dieťa nenastúpi na obedy, žiadam Vás o odhlásenie
cez čipový systém, prípadne telefonicky.

Nezabudnite na čipy.

Dieťa sa pri obede musí preukázať čipom.

vedúca jedálne

Nástup do školy od 12.4.2021 - platba


Platba do konca školského roka v rámci obedov zadarmo - 60 dní x 0,20 € = 12€

Na šekoch, ktoré deti dostanú som odpočítala preplatok z predchádzajúceho obdobia, čiže máte iba doplatok k 12 €.

Deti, ktoré chodili od januára taktiež platia doplatok k 12 €.

Deti, ktoré šek nedostanú, majú dostatok finančných prostriedkov na účte, čiže majú preplatok.

Na každom účte dieťaťa je čerpanie Vašej platby.

Môžete si to odsledovať ak sa prihlásite do systému v spodnej časti JL.

vedúca jedálne

Strata čipu, prihlasovacích údajov


Ak dieťa stratilo, poškodilo čip treba sa prihlásiť a za úhradu 2€ Vám vystavím nový.

Prihlasovacie údaje Vášho dieťaťa na stránku eškoly Vám na požiadanie pošlem na mail, ktorý ste uviedli na Prihláške na stravovanie na začiatku školského roka.

Prosím sledujte si čerpanie obedov Vášho dieťaťa a pri neprítomnosti v škole ho odhlasujte.

Ďakujem

vedúca jedálne

Vážení rodičia


V piatok 18.12.2020 je posledný deň v škole a posledný deň čo varíme.

Vzhľadom na zúčtovacie obdobie štátnej dotácie na obedy Vás prosím,
ak chcete odhlásiť na posledný deň t. j. piatok 18.12. urobte to skôr,
nie deň pred pred týmto dátumom.

Ďakujem za pochopenie a spoluprácu.

vedúca jedálne

Nástup do školy - ročníky 5.-9.


Žiadam rodičov žiakov druhého stupňa, aby si dopredu nenahlasovali obedy cez webový portál.

Ak žiaci nastúpia do školy - všetkým stravníkom druhého stupňa zapíšem obedy a spustím čipový systém.

Potom už môžete o d h l a s o v a ť, tak ako doteraz.

vedúca jedálne

Vážení rodičia,


tento mesiac ste dostali šeky na platbu do školského klubu.
Pri tlači sa mi medzi tlačivá šekov ZŠ nedopatrením dostali aj šeky školskej jedálne.

Rodičom, ktorí dostali takéto šeky sa ospravedlňujem.

Prosím uhraďte platbu na účet základnej školy.

Ak už ste uhradili na účet školskej jedálne, ja to prevediem na účet školy a bude to v poriadku.

Školský klub budete mať správne uhradený.

Ďakujem za pochopenie.

vedúca jedálne

OZNAM o odstávke jedálne


Dňa 20.11.2020 t.j. piatok prevádzka školskej jedálne bude bez elektrického prúdu.

Suchý obed - bageta, jablko

vedúca jedálne

OZNAM


Dňa 16.11.2020 t.j. pondelok prevádzka školskej jedálne bude bez elektrického prúdu.

Suchý obed - šunková bageta.

vedúca jedálne

Trieda 2.B.,3.A + 1.C


V dňoch 10.,11.,12.,13.11.2020 sú stravníci z triedy 2.B a 3.A + 1.C hromadne vyhlásení z obeda.

Stravníci z 1.C ak nastúpia do školy, hromadne ich prihlásim.

vedúca jedálne

1.C trieda - hromadné vyhlásenie


V dňoch 3.4.5.11.2020 sú stravníci z triedy 1.C hromadne vyhlásení z obeda.

vedúca jedálne

OZNAM o odstávke jedálne


1.-4. ročník
- dňa 29.10. 2020 štvrtok školská jedáleň z technických príčin nebude prevádzkovať.
Všetkých stravníkov vyhlasujem, prosím deťom zabezpečte stravu väčšou desiatou.

vedúca jedálne

Hromadné odhlásenie ročníkov 7.-9.


Ročníky 7.-9. - stravníkov hromadne odhlasujem z obedov
od 21.10. - 28.10.2020 -dištančné vzdelávanie

vedúca jedálne

Čipy


už nastáva obdobie, kedy deti-stravníci nenosia čipy. Dôvody sú rôzne: zabudol som v taške, mama mi ho nedala, stratil som, kamarát mi ho zahodil:-)) a veľa, veľa iných. Prosím dohliadnite na to, aby Vaše dieťa do školy prišlo s čipom.

Pri strate je potrebné zakúpiť si nový v hodnote 2,-€

Znovu pripomínam odhlasovanie z obedov. Buďte dôslední a odhlasujte svoje deti.

Ďakujem za spoluprácu.


vedúca jedálne

ŠvP trieda 4.A


stravníci sú hromadne odhlásení počas ŠvP z obeda. Po príchode z ŠvP budú automaticky prihlásení a odhlasovanie si znovu riadi rodič cez webovú stránku.

vedúca jedálne

OZNAM


Stravníci z triedy 1.A a 3.B na pokyn pani riaditeľky sú od 16.9.2020 hromadne nahlásení na stravovanie.

Ak dieťa nepríde na obed, už si ho odhlási rodič cez webovú stránku.

Ďakujem

vedúca jedálne

OZNAM


Stravníci z triedy 1.A a 3.B sú hromadne odhlásení z obedov na 10 dní.

vedúca jedálne

Vážení rodičia


Svoje dieťa ste prihlásili na stravu Prihláškou na stravovanie, ktorú ste podpísali. Ak Vaše dieťa nebude chodiť na stravu, tak ste povinní ho odhlásiť Odhláškou na stravovanie- /tlačivo je na web stránke školy/. K odhláške je potrebné priložiť a vrátiť čip. Iba vtedy Vám viem vrátiť preplatok na stravnom a dieťa bude odhlásené. Prosím dodržujte tento postup.

Ďakujem

vedúca jedálne

Video od programátora k odhlasovaniu na internete


https://www.youtube.com/embed/8Ud2066FYwY

/skopírovať a dať do prehliadača/

vedúca jedálne

Vážení rodičia žiakov 2.-9. ročníka


Na stravu sa žiaci nahlasujú v deň nástupu do školy u triednej učiteľky.

V stravovaní sa nič nemení, zostávajú prihlášky i čipy z minulého roka.

Stravníci, ktorí nemajú dostatok finančných prostriedkov, dostanú šek u pani triednej učiteľky na doplatok stravného do konca decembra.

Stravníci, ktorí nedostanú šek, majú preplatky z minulého roka.

Ďakujem




Nástup do školy - oznam pre ročníky 2.- 9.


ročník 2.-4. - žiaci, ktorí nemajú dostatok finančných prostriedkov, dostanú šek na doplatok
stravného.
1. stupeň doplatok do 16 €

ročník 5.-9. - žiaci, ktorí nemajú dostatok finančných prostriedkov, dostanú šek na doplatok
stravného.
2. stupeň doplatok do 18 €

Táto platba je vypočítaná do konca decembra.

Prihlášku na stravovanie dostanú len noví stravníci, ostatným prihlášku posúvam o rok vyššie.

Čípový kľúč a prihlasovacie údaje postupom žiaka o ročník vyššie sa nemenia. Vystavené sú na meno žiaka.

Čipový systém je spustený, v odhlasovaní detí zo stravy nič sa nemení.

Vzhľadom na situáciu s COVIDOM, v deň nástupu do školy t. j. 2.9.2020 každý žiak sa prihlási u triednej učiteľky. Žiadam rodičov, aby žiak prišiel do školy s tým, že vie či bude chodiť na stravu.

Žiak, ktorý už chodil na stravovanie, ale v tomto školskom roku nemá záujem:
-žiadam odovzdať tlačivo "Odhláška zo stravovania" a čipový kľúč u vedúcej jedálne.

/Tlačivá na stiahnutie - Prihláška a Odhláška nájdete na webovej stránke školy/

V prípade otázok telefónny kontakt: 031 782 24 30

Vedúca jedálne

Posledný deň v škole


Oznamujem všetkým stravníkom, že dňa 30.06.2020 nevaríme.

Pekné prázdniny

vedúca jedálne

OZNAM pre ročníky 6.-8 a ostatných stravníkov


dňa 26.06 a 29.06. 2020 žiaci nastupujú do školy. V dôsledku mimoriadnej situácie všetci stravníci boli vyhlásení zo stravy.

Žiaci, ktorí už chodia do školy a stravujú sa nič sa v spôsobe odhlasovania nemení.

Pre ostatných -ak chcete prihlásiť svoje dieťa na stravu postupujte nasledovne:

na www.eskoly.sk na jedálnom lístku v týchto dňoch je prázdne okienko - dieťa je vyhlásené.
Ak kliknete do okienka a pridáte fajočku - dieťa je prihlásené.

Žiaci 9. ročníkov sú bez stravy.

Ďakujem za spoluprácu.

vedúca jedálne

9. ročníky - čipy


Žiakov 9. ročníka žiadam o odovzdanie čipov na stravu. Čip prosím odovzdajte svojej triednej učiteľke, alebo prineste osobne do školskej jedálne.

Taktiež táto výzva na vrátenie čipov platí pre všetky deti, ktoré chodili na stravu a od septembra nenastúpia na našu školu.

Ďakujem

vedúca jedálne

Vážení rodičia


Od 1.júna školská jedáleň začína prevádzku. Na základe dotazníka, ktorý Vám bol zaslaný školou som vyznačila deti, ktoré nastupujú do školy a majú záujem o stravu. Ak pri svojom dieťati na eskolách na jedálnom lístku nemáte fajočku a chcete, aby dieťa chodilo na stravu, prosím vyznačte si obedy. Taktiež Vás upozorňujem na vyhlasovanie detí z obeda. Nič sa nemení, tým istým spôsobom ako doteraz. Pri nástupe každé dieťa musí mať čip. Prosím dohliadnite na to. Ďakujem.

vedúca jedálne

Vážení rodičia


Čipový systém je opäť v prevádzke. Nech sa páči, môžete svoje deti odhlasovať zo stravy.


vedúca jedálne

Platba stravného za mesiace január - jún 2020


Platbu stravného za obdobie šesť mesiacov som počítala:

pre ročník 1.-4. réžia do konca júna:
114 pracovných dní x 0,20 € = 22,80€

pre ročník 5.-9.: réžia + doplatok na stravu 0,03 € taktiež do konca júna
114 pracovných dní x 0,23 € = 26,22 €

Pri oboch ročníkoch z tejto sumy budete mať odpočítaný preplatok z predchádzajúceho obdobia.
Súrodenci platba na spoločnom šeku.

Žiadam o zaplatenie do 20. 01. 2020.

Taktiež znovu pripomínam odhlasovanie detí zo stravy.

vedúca jedálne

Testovanie piatakov


V stredu 20.11.2019

II. stupeň - riaditeľské voľno - všetci stravníci majú obed vyhlásený

piate triedy a I. stupeň - všetci stravníci majú obed


vedúca ŠJ

Diétne stravovanie – dotácia


Zákonnému zástupcovi dieťaťa môže byť dotácia vyplatená len ak PÍSOMNE požiada o vyplatenie dotácie na podporu k stravovacím návykom dieťaťa podľa §4ods. zákona č. 544/2010Z.z. o dotáciách ak posúdenie lekára so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore dokladuje, že zdravotný stav dieťaťa alebo žiaka vyžaduje osobitné stravovanie v súlade s §8 ods.3 písm.b) vyhlášky č. 527/2007 Z.z.
.
Aj v prípade, ak zákonný zástupca zabezpečuje diétne stravovanie dieťaťu DOMA, môže požiadať o vyplatenie dotácie, ak preukáže svoj nárok. Dotácia na stravovanie mu prislúcha za každý deň, kedy sa dieťa zúčastnilo vyučovacieho procesu .

Doklady, ktoré rodič predkladá k vyplateniu dotácie – predložiť vedúcej jedálne

1. Žiadosť o vyplatenie dotácie na adresu školy ( prvotne ak predložíte do 10.-eho v mesiaci- bude Vám vyplatená dotácia na príslušný mesiac, každý ďalší mesiac automaticky).
2. Potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa od lekára špecialistu
3. Zápisný lístok pre diétne stravovanie – dostanete u vedúcej jedálne

vedúca jedálne

Rakúsko


Dňa 22.10.2019 - vybrané deti, ktoré sa zúčastnia exkurzie sú hromadne odhlásené pani učiteľkou z obeda.

vedúca jedálne

Divadlo, exkurzia


Dňa 16.10 - trieda 4.A a 4.B - exkurzia.
Deti prídu na obed.

Dňa 17.10 - trieda 4.C,3.B,3.A - divadlo.
Deti sú hromadne odhlásené pani učiteľkou z obeda.

vedúca jedálne

OZNAM


Posledný deň v školskom roku - piatok 28.6.2019 sa nevarí.
vedúca ŠJ

OZNAM


Dňa 3.4.2019(streda) žiaci 5.-8. ročníka majú riaditeľské voľno a zo stravy budú vyhlásení.

vedúca ŠJ

Bulgur gril párty - nová receptúra


Deti sa ma pýtajú, či som sa nepomýlila a nemá byť na jedálnom lístku napísané "gril párky!. Nie nepomýlila a do jedálnička som zaradila novú receptúru Bulgur s quinoou zmesou pod názvom "BULGUR GRIL PÁRTY". Pripravíme, uvaríme a uvidíme či nové jedlo sa "uchytí" medzi našimi stravníkmi.

Čo je to QUINOA?

Quinoa je andská plodina, ktorá pochádza z oblasti jazera Titicaca v Peru a Bolívii. Quinoa je jedlá celá, vrátane listov a stonky, avšak najznámejšie a najobľúbenejšie sú práve semená. Listy rastliny chutia podobne ako špenát alebo listy repy. Ide o takzvanú pseudoobilninu, teda rastlinu, ktorá nepatrí do rodiny obilnín, ale používa sa rovnakým spôsobom. Je príbuznou červenej repy, špenátu a láskavca.

Quinoa je:
Kompletný zdroj bielkovín, ako jedna z mála plodín obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Obsahuje málo kalórií a sacharidov. Neobsahuje lepok, je bohatá na vlákninu a škrob, ktoré sú ideálne pre trávenie. Obsahuje 2x viac vlákniny, ako ovsené vločky. Je zdrojom horčíka, ktorý je prospešný pre kardiovaskulárny systém a uvoľňovanie ciev. Obsahuje vysoké množstvo stopových prvkov, ktoré sú dôležité pri raste svalovej hmoty. Vďaka obsahu draslíka pomáha prečerpávať tekutiny z krvného obehu do svalov a predchádzať tak kŕčom po cvičení.

Detoxikuje telo od škodlivín, podporuje trávenie, prečisťuje hrubé črevo, pôsobí ako prevencia rakoviny hrubého čreva, znižuje cholesterol, prevencia kardiovaskulárnych ochorení, podporuje tvorbu kostného tkaniva, eliminuje migrény, podporuje tvorbu svalovej hmoty, postupne uvoľňuje energiu.

Zásady zostavovanie jedálnych lístkov v zariadeniach školského stravovania


Jedálny lístok sa zostavuje na týždne aj mesiac dopredu na základe Materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie vydaných MŠ a MZ SR pri dodržiavaní Metodických pokynov pre oblasť školského stravovania vydaných MŠ SR.

Všetky jedlá pripravované v školskej jedálni sú určené pre školské stravovanie. Odborníci pri zostavaní noriem dbajú o zdravie detí, nakoľko je vedecky dokázané, že všetky choroby, ktoré človeka ovládajú pochádzajú z jedla, ich počiatok je v tráviacom a zažívacom trakte a pri nesprávnom stravovaní je len otázkou času, kedy choroba prepukne. Odborníci apelujú na rodičov, aby dôverovali školskému stravovaniu, chcú pre ich deti len to najlepšie. Taktiež apelujú na pedagógov, aby od útleho veku (MŠ) viedli deti v duchu nielen správneho stolovania a používania príbora pri obede, ale hlavne na základe svojich vedomostí získaných štúdiom, využívali a používali v praxi pri vedení žiakov k správnej životospráve a zdravého životného štýlu.

Zásady pre zostavovanie jedálnych lístkov odsúhlasené
RÚVZ SR HDM/8236/17004/2007

VIĎ PRÍLOHA

Zásady vychádzajú zo všeobecne platných odporúčaní, ktoré je možné prispôsobiť miestnym podmienkam , krajovým zvyklostiam v stravovaní ako aj možnostiam výšky finančných limitov.

vedúca jedálne

História a malé zaujímavosti z našej jedálne za kalendárny rok 2017


Počet zapísaných stravníkov: 343 (žiaci, dospelí, iní)
Počet vydaných obedov: 50 238
Nákup potravín v eurách: 52 402
Potraviny v kg: 35 110

Malé zaujímavosti z práce kuchárok. Počas roka spracovali, načistili, rozbili napr.:
Mäso Brav, hovädzie: 1 870 kg
Hydina: 700 kg
Zemiaky: 3 850 kg
Múku: 1 350 kg
Vajcia: 6 840 ks

Malým prieskumom medzi stravníkmi som zistila, že najobľúbenejšie jedlá v roku 2017 boli
Polievka: Boršč, Kuracia, Zo zeleného hrášku s mrveničkou

Mäsové jedlo: Špagety s mäsom a syrom, Mexický guľáš, Soté z kuracích pŕs

Múčne jedlo: Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom (zaujímavé, však?), kakaový závin, parené buchty (veľký dopyt je po palacinkách, ale z prevádzkových dôvodov nevieme dopyt uspokojiť)

Príloha: halušky, ryža, cestoviny a zo zemiakov jednoznačne zemiaková kaša (len o malý kúsok „predbehla“ hranolky

Prívarky: šošovicový a fazuľový

Šalát: uhorkový a rôzne druhy mrkvového
(odkedy máme v prevádzke šalátový pult, myslím si, že všetky šaláty chutia )

Najvtipnejšie „výroky“ našich malých stravníkov, ktoré nás počas roka pobavili:

„Čistá voda je zdravá. Dám si malinovku, lebo ja som tiež zdravý“

Vyznanie pri okienku:
„Ste tie najlepšie kuchárky na svete“ a dodatok, ktorý nemusel byť, ale bol:
„ale obed nebol svetový“ 


Deti majú vždy pravdu a my sa z tej pravdy snažíme poučiť a chceme prinášať
a variť aj v tomto roku všetko to, čo Vašim deťom a naším stravníkom chutí.

"Jesť, to je nevyhnutnosť, ale správne jesť, to je umenie"

Vedúca jedálne

70 rokov školského stravovania na Slovensku (2015)


Vývoj školského stravovania na Slovensku.

Školské stravovanie patrí medzi špecifické stravovanie, ktoré nemá veľa spoločného napríklad s reštauračným stravovaním. Základnou úlohou školského stravovania je totiž pripravovať jedlá z čerstvých surovín a používať potraviny najvyššej kvality.

Medzníkom v školskom stravovaní boli roky počas druhej svetovej vojny a podporný program UNRRA. V rámci pomoci bolo do Československa dopravených takmer 800 000 ton potravín, vrátane múky, cukru a tukov. Vývoj sa rozbehol po roku 1948. Už o rok neskôr deti dostávali na desiatu 2 dcl mlieka, kocku margarínu, chlieb alebo rožok.

V roku 1950 začali vznikať prvé školské vývarovne. Od roku 1953 sa objavuje inštitucionalizovanie školského stravovania aj v právnom systéme. Základnou myšlienkou školského stravovania bolo: „Racionálnou výživou za zdravý rozvoj detí a mládeže.“ Cieľom bolo už deti vychovávať ku správnym hygienickým a spoločenským návykom. V 50. rokoch sa prvý raz začalo hovoriť o tom, že stravovanie treba zabezpečovať aj pre zamestnancov škôl. Zásadné zmeny priniesol rok 1964.

Názory na stravu detí už od začiatku podliehali zmenám. V 70. rokoch sa dbalo o to, aby dieťa každý deň zjedlo aspoň pol vajíčka. Menili sa aj názory na to, či je zdravšia bravčová masť alebo rastlinný olej. Táto otázka podlieha trendom aj dnes a nie je úplne vyriešená. Model stravovania v Slovenskej republike však patrí medzi najúspešnejší model stravovania v štátoch Európskej únie. O jeho úspešnosti hovorí aj fakt, že si ho Európska komisia zvolila ako vzorový model školského stravovania pre štáty Európskej únie

Pri tejto príležitosti bola vydaná kniha od autorky Mgr. Kataríny Nádaskej, PhD., pod názvom "70 rokov školského stravovania na Slovensku"

Kniha je plná histórie, zaujímavých informácií, dobových fotiek, tradičných receptov a vtipných ilustrácií.

vedúca jedálne

Krásne Vianoce


Keď uvidíte hviezdy žiariť v snehu a na srdiečkach pocítite nehu,
keď vločka pošteklí Vás na nose.....

prajeme krásne Vianoce.

kolektív ŠJ


Aj k nám prišiel Mikuláš


Tak, ako po iné roky aj tento rok k nám zavítal dlho očakávaný Mikuláš. Už od rána na škole vládla veselá nálada. Dnes na stravu neprišli malí stravníci, ale deti v mikulášskych čapiciach, sobíkovia, čertíci a bolo aj pár anjelov. Tváričky pomaľované od starších žiakov, očká rozžiarené. Tety kuchárky pripravili balíčky s prekvapením.

A keďže sme boli dobré, deti odmenili aj nás. Poďakovali sa nám peknou pesničkou, koledou.

vedúca jedálne

Milí stravníci


ďakujeme za pekné chvíle strávené s Vami v našej jedálni.
Prajeme Vám príjemné prázdniny a tešíme sa na stretnutie v septembri.

kolektív ŠJ

Zaujímavý článok z portálu: www.skolskyportal.sk


Možnosti školského stravovania vo výžive detí.

Optimálne a zdravo stravovať svoje dieťa chce väčšina rodičov. Výchovou formujeme nie len osobnosť dieťaťa, ale aj jeho životný štýl a postoj k jedlu. Preto je nutné fixovať správne hygienické a výživové návyky už od útleho detstva.

Výživa detí má svoje špecifiká. Nie je to len menšia porcia dospelého človeka. Vyplýva to z faktu, že organizmus dieťaťa sa vyvíja fyzicky aj psychicky. Na tento búrlivý vývoj potrebuje mať k dispozícii kvalitné stavebné látky a primeranú energiu.

Jedným z najrozšírenejších nedostatkov našej výživy je chvatné konzumovanie jednotvárnych, málo výdatných raňajok resp. neraňajkovanie.

Prieskum potvrdil že 40 % detí neraňajkuje alebo vypije len nápoj. Kompletné raňajky uvádzalo len 39 % detí.

Optimálne rozloženie stravy je zvlášť dôležité u školákov. Pedagogický proces totiž vyžaduje vysokú psychickú aktivitu v dopoludňajších hodinách.
Ak dieťa neraňajkuje, zníži sa schopnosť vnímať nové informácie a žiak v škole neprosperuje.

Rodičia väčšinou suplujú deficit raňajok až príliš výdatnými desiatami. Kaloricky nadmerná a biologicky nevyvážená desiata neprimerane zaťaží tráviaci trakt a tráviace procesy navodia opäť útlm.

Ďalším nedostatkom je, že dieťa po tak výdatnej desiate nie je v čase obeda primerane hladné, buď obed vynechá, alebo sa hlavné jedlo dňa posúva až do popoludňajších hodín. Preto je nutné dopriať dieťaťu dostatok času na skonzumovanie kvalitných plnohodnotných raňajok a do školy by malo prísť s ľahkou, ale nutrične hodnotnou desiatou.

Pretože jedlo vnímame komplexne všetkými zmyslami, musí byť chuť, vôňa, konzistencia a farba jedla vhodne zladená a vkusne upravená. Takto podmienená reflexná činnosť vyššej nervovej sústavy prispieva k správnemu tráveniu a využitiu živín v prospech zdravia dieťaťa.

Školské stravovanie má významné postavenie a plní viacero úloh. Predovšetkým má výchovnú úlohu, vštepuje správne návyky k zdravej a modernej racionálnej výžive, správnemu stolovaniu, spoločenskému správaniu a hygienickým návykom. Deti sa naučia konzumovať podstatne širší repertoár jedál, teda aj také jedlá, ktoré sa v maminej kuchyni nevaria.

O z n a m


Dňa 27.4.2017 /štvrtok /

II.stupeň - má riaditeľské voľno. Stravníci sú z obeda vyhlásení.
I.stupeň - suchý obed /bageta/, ktorú stravníci dostanú v ŠKD.

Stravníci, ktorí nie sú v ŠKD, si osobne môžu prísť vyzdvihnúť bagetu do ŠJ,
alebo rodič vyhlási dieťa z obeda.

vedúca jedálne

Kontaminované mäso z Brazílie


Ubezpečujem rodičov stravníkov, že v našej školskej jedálni nepoužívame mäso z Brazílie.

Na prípravu obeda používame len čerstvé mäso a jeho dodávku zabezpečuje miestny dodávateľ.
Mrazené mäso - prsia, kurčatá, stehná, kuraciu pečeň objednávame slovenské. No stane sa, že dodávateľ privezie poľskú, prípadne českú kuracinu.

Naša prevádzka je pod stálou kontrolou hygieny, aj v prípade brazílskeho mäsa sme už mali kontrolu z hygieny s negatívnym výsledkom.

vedúca jedálne

Svetový deň vody - vyhodnotenie


V dnešný deň sme zúročili všetku snahu a iniciatívu, ktorú deti, pani vychovávateľky i pani kuchárky venovali propagácii ku Svetovému dňu vody.
Pani vedúca všetkým deťom poďakovala za práce a ocenila ich vedomosti a znalosti o vode ako takej.

V y h o d n o t e n i e : Diplom a malé sladké prekvapenie od pani kuchárok.

Najkrajšia báseň: Hanka Verešová, 4A trieda

Malá bezmocná dažďová kvapka
a mokrá je celá čiapka.
Jedna malá slzička
a už zmení farbu líčka
Ak uvidíš kvapku rosy
skús prejsť cez ňu bosí.
Je studená a mokrá však,
neskúsil by to ani snehuliak

Najkrajšia výzdoba, práca:
žiaci zo 4.oddielu ŠKD pod vedením pani vychovávateľky Špitalskej, ktorí vytvorili veľmi peknú koláž s témou vody. Víťazom blahoželáme.

"Voda to je kamarát, preto ju má každý rád."

vedúca jedálne







22. marec – SVETOVÝ DEŇ VODY


Valné zhromaždenie OSN schválilo na svojom 47. zasadnutí v decembri 1992 v Rio de Janeiro rezolúciu, ktorá 22. marec vyhlásila za Svetový deň vody. Od roku 1993 si ho pripomíname každoročne u nás i na celom svete.

Aj v našej jedálni si pripomenieme tento deň pod názvom "DAJ si vodu z vodovodu". Predchádza tomu príprava žiakov, ktorí maľujú, tvoria básne , rôzne dekorácie na tému "VODA". Všetky práce a dekorácie sú vystavené v jedálni. Vypísali sme súťaž o najkrajšiu báseň o vode. V tento deň bude počas obeda bohatý pitný režim vody, vody ochutenej ovocím a bylinkami. Odmeníme všetkých a pre víťaza, alebo víťazný kolektív pani kuchárky pripravia malé prekvapenie.

vedúca jedálne

Bulgur


pre niekoho známa zdravá potravina, pre iného veľká neznáma. Predpokladám, že väčšina z vás o tejto potravine síce niečo počula, ale veľa toho o nej nevie. Možno sa pýtate ako ten „záhadný bulgur“ môžem konzumovať? Ako prílohu k bežnému jedlu. Nahrádza najmä ryžu a zemiaky. Je vhodný skoro ku každému mäsu. Okrem toho môže byť súčasťou šalátov, jednak ovocných, ako aj zeleninových. Stretnúť sa s ním môžeme v polievkach, vo fašírkach, ako aj v ďalších jedlách.

Bulgur našiel svoje miesto a obľubu u stravníkov aj v našej jedálni.

Najobľúbenejšie pokrmy z bulguru, ktoré zaraďujeme do jedálneho lístka

Stravné na šk. rok 2016/2017


Stravné v školskej jedálni zostáva nezmenené:

3. finančné pásmo

- obed I. stupeň 1,01€ + réžia 0,20 na každý obed ..... spolu ........1,21 €
- obed II. stupeň 1,09€ + réžia 0,20 na každý obed ..... spolu ........1,29 €

Prosím uhrádzať stravné šekom včas, najneskôr do 10.-teho v mesiaci

Do doplňujúcich údajov pri platbe cez internet banking žiadam uvádzať meno a priezvisko žiaka a správny variabilný symbol, prípadne triedu.

Každý mesiac riešim platby stravného cez internet banking, ktoré sú na meno rodiča, babky, tety, uja a to nie je zhodné s menom dieťaťa. Je to pátracia akcia, komu platba patrí.

Ďalší spôsob úhrady stravného je formou trvalého príkazu v banke.
Navrhujem :
1.-4. ročník.........22 €
5.-9. ročník.........25 €
príkaz nastaviť na platbu 10.-eho v mesiaci. V praxi to funguje tak, že každý mesiac mi príde platba za stravné s rovnakou sumou. Na konci mesiaca vyúčtujem podľa počtu odobratých obedov a preplatok prenášam na nasledujúci mesiac. Na konci šk. roka v júni vyúčtujem vzniknutý celoročný preplatok a vrátim na účet rodiča. Na požiadanie rodiča viem vystaviť prehľadné celoročné čerpanie stravného pre jeho dieťa.

Je to dobrý spôsob platenie stravného, ale zatiaľ málo využívaný zo strany rodičov. Vy ako rodič máte istotu, že dieťa má stravu zaplatenú včas. Ja ako vedúca jedálne nemusím upozorňovať Vaše dieťa a Vás na dodržiavanie dátumu úhrady.


Prosím nevkladať hotovosť v banke na úhradu stravného /škola platí poplatky/

číslo účtu ŠJ: SK91 0200 0000 3500 2123 5132

Vedúca jedálne

Ukončenie projektu


Posledný deň som robila anketu, s ktorou som oslovila malých i veľkých stravníkov:
Ako sa Vám páčil týždeň plný zeleninových šalátov?
Ktorý šalát Vám najviac chutil?

Odpovede boli rôzne. Vyhral ovocný šalát jablkovo pomarančový. Ale i ostatné šaláty chutili, pretože na konci dňa nič nezostalo. Aktivity počas projektu zaujali a oslovili všetkých, napriek tomu, že budeme musieť ešte premyslieť porcovanie zo šalátového pultu u malých stravníkov.

Projekt „Zdravie na tanieri“ bol prínosom vo viacerých smeroch.

Prostredníctvom neho sme stravníkom ukázali v stravovaní viac alternatív, väčšiu atraktivitu a množstvo nových riešení v konzumácii zeleniny a ovocia.
Vysvetlili a prakticky ukázali jednoduchosť použitia čerstvej zeleniny vo forme zeleninových šalátov v kombinácii s inými surovinami
Dostali sme sa do povedomia nielen stravníkov, ale aj ich zákonných zástupcov a tým dokázali, že školské stravovanie je schopné reagovať na nové trendy, podporuje zdravie detí, stále sa vyvíja a inovuje.
Pohyb- patrí k zdravému životnému štýlu a nám sa počas týždňa realizácie projektu podarilo „rozpohybovať“ celú školu.

Plány do budúcna - udržateľnosť projektu:

Šalátový pult nie je iba krátkodobý módny doplnok našej jedálni. Aj v budúcnosti ho budeme využívať. Do jedálneho lístka budeme zaraďovať aspoň dva šaláty k obedu s možnosťou výberu samoobslužným spôsobom. Takouto prirodzenou formou chceme zvýšiť obľubu zeleniny a šalátov z nej u našich malých i veľkých stravníkov.

Všetkým, ktorí sa zúčastnili a boli nápomocní pri realizácii projektu patrí moje veľké poďakovanie.
vedúca jedálne

4. deň projektu


Ovocie: pomaranč
Nápoj: z čerstvej limetky s mätou
Šaláty: šalát jablkový s pomarančom, šalát mrkvový s medom a kukuricou, šalát z čerstvej zeleniny s rukolou, šalát z červenej kapusty s uhorkami.

Aj dnes pani kuchárky strúhali, rezali, krájali a pripravovali nové šaláty pre našich stravníkov. Stravníci pri šalátovom pulte už boli zručnejší, vedeli si nakombinovať šaláty do misky a vracali sa s prázdnymi pre nové šaláty. Lebo ochutnať treba všetko. Ovocný šalát z jablka a pomaranču oslovil malých i veľkých.
Toto všetko nás utvrdilo v tom, že šalátový pult si našiel miesto v našej jedálni.

Pohybová aktivita a vzdelávacia aktivita:

poobednajších hodinách sme pokračovali v pohybových aktivitách. Švihadlovalo sa a zumbovalo na celej škole. Pridali sa i dospelí stravníci a pán riaditeľ bol vzorom. Malí i veľkí z pohybu mali radosť. Vzdelávali sa ďalšie skupiny detí zo školského klubu. Pracovníčky RÚVZ hravou formou cez bábku "Adamko" deti vtiahli do sveta zdravej výživy. Z prednášky odchádzali nadšené a plné nových dojmov.

vedúca jedálne

3. deň projektu


Ovocie: banány
Nápoj: Osviežujúci nápoj z ovocia a mäty
Šaláty: šalát reďkovkový, šalát z hlávkovej kapusty s kiwi, šalát šošovicový s jogurtom

stravníci sa tešili na ochutnávku ďalších šalátov a chceli chutnať všetko. Malým stravníkom veľmi chutil šalát kapustový s kiwi, chuťové bunky dospelých stravníkov pošteklil šalát šošovicový.

Pohybové aktivity:
k zdravému životnému štýlu patrí i pohyb. Naša škola dnes žila pohybom. Veľkí žiaci po skupinách švihadlovali a malí stravníci s radosťou zumbovali. Pridali sa i dospelí. Športový pokrik sa niesol v duchu projektu: 3x na zdravie šalátom. Odmenou pre všetkých športovcov bol nielen dobrý pocit z pohybu, ale i zelené jablko.

vedúca jedálne

2. deň projektu


Ovocie: kiwi
Nápoj: z čerstvých citrónov
Šaláty: Šalát ľadový s paradajkami a bazalkou, šalát mrkvový so zelerom a citrónom, šalát zo surovej zeleniny s jogurtom a syrom, grilovaná cuketa s baby mrkvičkou.

Dnes jedáleň vítala stravníkov s pultom plným šalátov. Deti z prvého stupňa som obsluhovala ja, deti z druhého stupňa a dospelí stravníci samoobslužne si vyberali šaláty.
Aj deti, ktoré bežne odmietajú šaláty dnes neodolali a chutnali a predbiehali sa v hodnotení šalátov. Z ich hodnotenia chutili všetky, ale prekvapilo nás, že najväčší úspech mal šalát s jogurtom a syrom, ktorý bežne nezaraďujeme do jedálneho lístka. Určite v tomto urobím nápravu.

Vzdelávacia aktivita:
Časť detí z družiny sa poobede zúčastnila prednášky s pracovníčkami RÚVZ. Za pomoci bábky "Adamko" preberali význam ovocia a zeleniny v strave a pre ich zdravý vývoj. Deti najviac bavila súťaž, kde so zaviazanými očami len hmatom zisťovali akú zeleninu alebo ovocie držia v rukách. V rámci besedy všetečným otázkam na pani prednášateľky nebolo konca kraja. Máme veľmi šikovné deti, ktoré ovládajú zdravú výživu a vedia sa na túto tému rozprávať.

Úsmev dňa:
Na otázku aké nápoje by deti nemali piť
Odpoveď nášho malého stravníka: pivo:-)))

vedúca jedálne

1 deň projektu


Dnešný deň sme sa zamerali na oboznámenie malých i veľkých stravníkov s projektom. Vystavili sme šalátový pult. Jedáleň sme patrične vyzdobili k téme projektu. Steny jedálne zdobili práce detí s témou zelenina. Výstavku čerstvej zeleniny s popisom krásne doplnili práce detí vytvorené v školskom klube.

Úsmev dňa: prvákov zaujímalo kedy bude v šalátovom pulte zmrzlina:-))))

A naša jedáleň dnes žila a voňala zeleninou.

"ZDRAVIE NA TANIERI 2016"


Naša školská jedáleň sa úspešne zapojila do projektu na podporu zdravia a zdravého životného štýlu pod názvom „ZDRAVIE NA TANIERI“.

Realizácia projektu: druhý októbrový týždeň

A/ „ZMEŇ OBEZITU STRAVOVACÍMI NÁVYKMI“
Počas celého týždňa v jedálni bude stôl, kde budeme vystavovať čerstvú zeleninu s popisom a jej významom v strave detí. Následne z tohto druhu zeleniny pripravíme šaláty, ktoré deti budú konzumovať pri obede. Urobíme viac druhov šalátov, dieťa sa samo rozhodne aký šalát si vyberie. K tomuto účelu sme zakúpili šalátový pult, z ktorého samoobslužne si dieťa bude vyberať.

B/ „VYZVI SRDCE POHYBOVOU AKTIVITOU“
V rámci tohto týždňa deti v družine budú „zumbovať“a starší žiaci „švihadlovať“

C/ VZDELÁVACIA AKTIVITA
V spolupráci so školským klubom urobíme besedu s odborníčkou na zdravú výživu.

Cieľom projektu je motivovať stravníkov zmeniť stereotypné stravovacie návyky v konzumácii zeleniny a šalátov z nej. Tešíme sa na realizáciu a veríme, že i stravníkov poteší možnosť výberu z viac druhov šalátov nielen počas tohto týždňa, ale počas celého školského roka.

Spoločne dajme "zelenú" zelenine a šalátovému pultu.

vedúca jedálne

OZNAM PRE STRAVNÍKOV


Prihlásiť na stravu sa môžete dňa 5.9.2016 v priestoroch školskej jedálni
(vchod z boku školy)

od 7,00 hod ráno

Variť začíname: 6.9.2016.

Pri obede sa preukázať zaplatením šekom a odovzdať prihlášku na stravovanie.

Tešíme sa na stravníkov

Kampaň :Týždeň plačúcich očí........"


Deti sa pri obede pýtajú, či niekto zomrel, keď pani kuchárky sú v čiernom. Nezomrel. Naša škola- kuchárky, upratovačky, školník, ekonómka, niektorí pedagogickí pracovníci sme šli do čierneho, aby sme podporili kampaň pod názvom " Týždeň plačúcich očí nad našimi platmi".
Zmena našich platových tabuliek je naozaj potrebná. Chceme veriť, že takýto "čierny" protest prinesie aj výsledok.
vedúca jedálne

Indiánsky piatok v jedálni


našu jedáleň v piatok na obed "prepadli" hladní indiáni. Nezľakli sme sa, lebo to boli naši družinári preoblečení za Indiánov. Prišli Siuxovia, Apači, Huróni, Huga-mabovia s pokrikom, indiánskymi piesňami i indiánskym tancom. Náš indiánsky obed - šošovica- po indiánskych výkonoch im chutil. Milé spestrenie na konci školského roka. Ďakujeme.

Exkurzia


stravníci,ktorí idú dňa 26.5.2016 na exkurziu, zo stravy sú vyhlásení.
vedúca jedálne

Medvedí cesnak


Medvedí cesnak je vhodný pre každého, je totiž oveľa lepšie stráviteľný ako cesnak.

Konzumujeme jeho listy, cibuľka je tiež jedlá, avšak nechutí tak dobre, ako v prípade cesnaku kuchynského. Preto je lepšie trhať iba listy a cibuľku ušetriť, nech rastlinka rastie aj budúci rok.
Rastlina je veľmi účinná a pomáha pri najrôznejších neduhoch.
Znižuje krvný tlak, zmierňuje žalúdočné problémy, pomáha pri kŕčových žilách aj v boji s cholesterolom, čistí cievy. Odporúčam ju podávať aj pri zápchach a hnačke, neznášajú ho rôzne črevné parazity, ako škrkavky a hlísty.

Medvedí cesnak je tiež prírodné antibiotikum.

Sviatky jari


Blížia sa sviatky jari a naša jedáleň „rozkvitla“ a rozžiarila sa výzdobou. Prišli nás navštíviť sliepočky, húsky, ovečka, zajačiky a prázdna biela stena rozkvitla pod farebnými kvietkami.
Symbol Veľkej noci je vajíčko a korbáč a našu stenu zdobí „obrovské“ vajce. Na ten korbáč si počkáme, azda si niektorý stravník spomenie, že na škole sú aj kuchárky, ktoré treba „vyšibať“:-))
Za výzdobu veľmi pekne ďakujeme šikovným rukám našich vychovávateliek – Adriáne a Marike.
vedúca jedálne

Vyhodnotenie "Týždňa nových receptúr"


„Týždeň nových receptúr“ máme úspešne za sebou. Ku každému dňu som pripravila informácie k jedlu, foto-dokumentáciu a stravníci sa mohli na anketových lístkoch vyjadriť k pokrmu, čo sme práve v ten deň varili. Svoju úlohu zobrali so všetkou vážnosťou, predbiehali sa, kto čo napíše a u kamarátov sa uisťovali, či ten ich názor je už na lístku. Boli veľmi milí a s pani kuchárkami sme sa pri vyhodnocovaní aj trošku zamysleli, aj trošku pobavili. Niektoré názory z lístkov: „ Dievčatá! – stop špenátu., „Môže byť, ale len raz“ „Túto grcku už nie“, „špecle boli feckové“, „Dnes to bolo mňamkové“, „áno, áno, jesssss!“
Takže v praxi sme si overili, čo si naši stravníci myslia o obedoch. Boli rôzne kombinácie, rôzne názory a na základe nich som smajlíkmi vyhodnotila tento týždeň, tak ako ho hodnotili Vaše deti.
Vedúca jedálne

7.3.-11.3.2016 - "Týždeň nových receptúr" v našej jedálni


Vážení rodičia
Nové receptúry z našich MSN priebežne počas celého roka zaraďujeme do jedálnička. Po dohode s pani kuchárkami sme sa rozhodli, že urobíme „Týždeň nových receptúr“. Takže v týždni od 7.3.-11.3.2016 budeme variť niečo nové, niečo, čo sme ešte nevarili.
V prílohe je rozpis receptúr, môžete nahliadnuť a aj sa inšpirovať. Pýtajte sa svojich detí, či im chutilo, či je to jedlo, ktoré sa má stať súčasťou nášho jedálnička.
V prípade dotazov z Vašej strany - kontakt: 7822 430
Vedúca jedálne

Projekt pre aktualizáciu MSN


Vážení rodičia
zúčastnite sa kreatívneho projektu pre aktualizáciu MSN pod názvom „ RECEPTÚRY V ŠKOLSKÝCH JEDÁLŇACH OČAMI DETÍ „ ktorý má za cieľ zber receptúr na bezmäsité, zeleninové a zemiakové pokrmy a pod., predložené žiakmi základných a stredných škôl ich rodičov alebo starých rodičov zo svojich rodín, ako ich obľúbené.
Najvhodnejšie receptúry budú hodnotené členmi pracovnej skupiny a odborníkmi na výživu, pričom pri ich posudzovaní sa bude zohľadňovať najmä zastúpenie pridanej soli a cukrov v strave, dôraz bude tiež kladený na podiel vlákniny a tukov. Následne vybrané receptúry budú predložené na odsúhlasenie ministrovi školstva a tak sa môže stať, že obľúbený domácky recept bude súčasťou noriem školského stravovania.
Ďakujeme Vám za prejavenú dôveru a ochotu spolupracovať pri projekte, ktorého cieľom je zvýšiť motiváciu detí k zdravému životnému štýlu, ktorého súčasťou je nielen pohyb, ale aj pestrá, nutrične vyvážená a výživovo hodnotná strava.

Ak máte takýto recept a máte ochotu sa zapojiť do projektu, s rozpisom receptúry príďte za vedúcou ŠJ. Termín: do 15.3.2016
Ďakujem

Fašiangová jedáleň


Obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy nazývame fašiangy. Fašiangy sú prechodom medzi zimným a jarným obdobím. Počas fašiangov prevláda zábava, plesy, karneval a masky. Jedným slovom - svet počas fašiangov je "hore nohami"
Práve dnes do našej jedálne zavítali "masky" v podobe našich malých stravníkov. Jedáleň sa stala promenádou princezien, čertíc, šašov, Zorov, rôznych bojovníkov, Samozrejme všetko milé masky na tváričkách detí. Prichádzali po skupinách, každá skupina zaspievala fašiangovú pieseň. Pani kuchárky im pripravili typické fašiangové jedlo - šišky s džemom. Z jedálne odchádzali s plnými bruškami, rozihrané a pripravené na karneval, ktorý ich čaká v školskom klube.

Bol to deň a obed taký iný - fašiangový.

vedúca jedálne

Nové stoly a stoličky


Naše staré stoličky a stoly v jedálni po 23 rokoch používania si pýtali zmenu a táto výmena starých za nové sa uskutočnila v januári pri nástupe do školy, Milo sme prekvapili našich stravníkov, keď v prvý deň obeda ich vítala vynovená jedáleň vo veselých farbách. Stoličky sú plastové pomarančové a stoly biele kovové. Verím, že stravníci si budú vážiť príjemné prostredie jedálne. Nákup sme financovali z réžie, ktorú vyberáme od rodičov a taktiež finančnou čiastkou prispelo ZRPš na našej škole. Za našich-vašich stravníkov srdečne ďakujem.

vedúca jedálne

Modernizujeme a obnovujeme našu jedáleň


Minulý rok v rámci modernizácie sme jedáleň vybavili zásobníkom na utierky. Zásobník je umiestnený na stĺpe a tým dostupný pre malých i veľkých. Takže deti pri obede majú možnosť používať papierové utierky, na ktoré si rýchlo zvykli a stali sa neodmysliteľnou súčasťou našich obedov.
V decembri sme sponzorsky dostali samo-dávkovací nápojový prístroj. Potešili sme stravníkov, ktorí si veľmi rýchlo zvykli a kladne hodnotia možnosť výberu nápojov pri pitnom režime. . Prístroj je troj-komorvý. V dvoch komorách používame koncentráty, tretia komora je na pitnú vodu.


Nech naše "novoty" slúžia všetkým stravníkom ku spokojnosti.

vedúca jedálne

Hlavné zásady správnej výživy detí



1.Doprajme deťom pestrú a rozmanitú stravu, bohatú na ovocie
a zeleninu, celozrnné potraviny, mliečne výrobky, ryby a hydinu.

2.Nedovoľme sa deťom prejedať, ale ani ich nenechajte hladovať– jesť by mali pravidelne 5-6x denne; veľkosť porcie prispôsobte ich rastu, hmotnosti a pohybovej aktivite.

3. Dodávajme deťom pravidelne kvalitné zdroje bielkovín
(hydinové a rybie mäso, strukoviny, cereálie, vajcia).

4.Niekoľkokrát denne deti by mali konzumovať mliečne výrobky,
uprednostňujeme polotučné.

5.Uprednostňujeme kvalitné rastlinné tuky a oleje
pred živočíšnymi tukmi.

6.Učme deti striedmosti v konzumácii cukru, sladkostí
a sladených nápojov. Sacharidy by deti mali prijímať
hlavne z cereálií, ovocia a zeleniny.

7.Nedosoľujte už hotové pokrmy; soľ a solené potraviny deťom
ponúkajte iba výnimočne.

8.Naučme deti správnemu pitnému režimu, dávajme prednosť
ovocným alebo zeleným čajom a čistej vode.


16.10. -DEŇ VÝŽIVY


Dňa 15.10.2015 som mala besedu s družinármi 3.-4.ročníka ku Dňu výživy. Beseda bola zameraná na zdravú výživu :

"POZNÁTE VÝŽIVOVÚ PYRAMÍDU?"
„Počuli ste už o výživovej pyramíde? Čo podľa vás predstavuje?“

„Na každom poschodí pyramídy býva iná rodina zdravých potravín.

1.Na prvom poschodí býva rodina, do ktorej patrí pečivo, chlieb, ryža, cestoviny. Tieto potraviny sú vyrábané z obilnín ako sú napríklad pšenica, raž, jačmeň, ovos.

2.Druhé poschodie- na ktorom bývajú dve rodinky – ovocná a zeleninová.

3. Na treťom poschodí býva rodina bielkovín so svojimi mliečnymi výrobkami v jednej izbe a v druhej mäso spolu s rybacím mäsom.

4.Na najvrchnejšom poschodí býva maslo a olej.

Besedu sme ukončili prehliadkou miesta, kde deťom pripravujeme zdravú výživu - kuchyne a kuchynských priestorov. Verím, že beseda sa páčila a deti si zapamätajú jednoduchý spôsob , pre ich vek prijateľný...čo je to výživová pyramída.

ved.ŠJ

19.5.2015 - Svetový deň mlieka.


"Mliečko, mliečko, to je veda,
bez neho sa vyrásť nedá.
Bez neho vraj budem malý,
nebudem mať žiadne svaly"

v tomto duchu sa niesol celý deň na našej škole. Ráno žiakov vo vestibule vítala kravička s teliatkom, vyrobená z druhotných surovín - z krabíc mlieka. V niektorých triedach i v oddeleniach ŠKD žiaci vytvárali projekty, kde využili rôzne obalové materiály z mliečnych výrobkov. Na desiatu všetci žiaci školy dostali ovocný jogurt, aby sa tohto dňa zúčastnili nielen činnosťou, ale aj konzumáciou mliečneho výrobku. Sponzorsky dodalo - RAJO, a.s. Bratislava. Jedáleň stravníkov vítala vyzdobená k danej téme, tiež ich vítala pani vedúca s milou čiapkou kravičky na hlave a spoločne sme si pripili čistým mliekom. Verím, že deň sa dostal do povedomia detí ako deň plný "bieleho" zdravia. Ďakujem sponzorovi a tiež šikovným našim pani vychovávateľkám, ktoré mi pri organizácii akcii boli veľmi nápomocné.
vedúca jedálne

Ako vyzerajú obedy zo školských jedální vo svete?


Niektoré by človek ihneď vymenil za svoj školský obed, pri pohľade na iné je zase rád, že obedy si vychutnáva práve na Slovensku:-)

Každý žiak sa určite teší na školské obedy. Chutné jedlo predsa vždy dobre padne po náročných hodinách štúdia. Školské obedy sú však v každej krajine rôzne, pokrmy závisia od mnohých faktorov, ako napríklad kultúra, alebo oblasť, v ktorej sa škola nachádza.

Obrázky: krajina pôvodu

1. Španielsko
2. Texas
3. Ukrajina
4. Slovensko-Česko
5. Japonsko
6. Izrael


Zdroj: refresher

Tatarská omáčka z jogurtu


Na základe viacerých dotazov od rodičov uverejňujem našu normu na prípravu tatárskej omáčky z jogurtu. Týmto chcem ubezpečiť rodičov, že majolku prí príprave tatárskej omáčky nepoužívame.
Naša "tatarka" je zdravá a deťom chutí.

vedúca jedálne

Veľká noc v našej jedálni


Stravníkov sme v jedálni obdarili perníčkom s motívom Veľkej noci a šikovná pani vychovávateľka Lucia z obalov nám vytvorila príjemnú výzdobu jedálne.
Ďakujem.

STOP - v školskom stravovaní je zakázané podávať


Z hľadiska výživového:
- mleté mäsá, vrátene mletých rýb z obchodnej siete, zabíjačkovú kašu, tlačenku
-surové mäsá typu biftek,pečeňový syr
- vnútornosti okrem bravčovej a hydinovej pečene
Z hľadiska epidemiologického rizika:
-nedostatočne tepelne spracované vajcia a výrobky z nich s výnimkou priemyselne vyrobených majonéz, nedostatočne tepelne spracovanú bryndzu
- tepelne nedostatočne spracované mäkké údenárske výrobky, všetky výrobky v aspiku a v rôsoloch

Požiadavky na manipuláciu s potravinami - všeobecné


- nátierky spracovať zásadne z čerstvých surovín
- mlieko a mliečne výrobky podávať len do dátumu spotreby
- mäkké salámy a údeniny výrazne obmedzovať, resp. vôbec nepoužívať
- na vyprážanie používať tuky na to určené
- mleté mäso pripravovať len zo surového čerstvého mäsa a ihneď tepelne spracovať
- v MŠ vyprážané pokrmy nepoužívať



Všetky zásady vychádzajú zo všeobecne platných odporúčaní, ktoré je možné prispôsobiť miestnym podmienkam, krajovým zvyklostiam v stravovaní, požiadavkám cirkevného kalendára ako aj možnostiam výšky finančných limitov.

Zostavovanie jedálneho lístka


Všeobecne

Jedálny lístok sa zostavuje na týždne aj mesiac dopredu na základe Materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie vydaných MŠ a MZ SR pri dodržiavaní Metodických pokynov pre oblasť školského stravovania vydaných MŠ SR a článku: Zásady pre zostavovanie jedálnych lístkov v zariadeniach školského stravovania.

Na základe zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov sa dodržiava:

a) časová štruktúra jedálnych lístkov (2 hl. jedlá z mäsa, 1 hl. jedlo polomäsité, 1hl. jedlo lakto-ovo-vegetariánske, 1 hl. jedlo múčne)
b) obsahová štruktúra jedálnych lístkov (obsah časti a))
c) všeobecné zásady (prívarky raz týždenne s využitím najmä strukovín, zemiaky 2-3 x v týždni, zelenina denne, ryby 2x v mesiaci, strukoviny 2-3x v týždni, múčne prílohy 1x v týždni, múčnik(tyčinka) ako doplnok vrátane pudingu alebo jogurtu za zemiak. pokrmom, na desiatu a olovrant podávať tmavý chlieb, grahamové a sójové pečivo, striedanie technologickej prípravy pokrmov

Všetky jedlá pripravované v školskej jedálni sú určené pre školské stravovanie. Odborníci pri zostavaní noriem dbajú o zdravie detí, nakoľko je vedecky dokázané, že všetky choroby, ktoré človeka ovládajú pochádzajú z jedla, ich počiatok je v tráviacom a zažívacom trakte a pri nesprávnom stravovaní je len otázkou času, kedy choroba prepukne. Odborníci apelujú na rodičov, aby dôverovali školskému stravovaniu, chcú pre ich deti len to najlepšie. Taktiež apelujú na pedagógov, aby od útleho veku (MŠ) viedli deti v duchu nielen správneho stolovania a používania príbora pri obede, ale hlavne na základe svojich vedomostí získaných štúdiom, využívali a používali v praxi pri vedení žiakov k správnej životospráve a zdravého životného štýlu.


Svetový deň vody - 22. marec


Deti celý deň v škole si pripomínali tento deň rôznymi činnosťami a do jedálne prichádzali s papierovými medailami v tvare kvapky vody. Pani učiteľky boli veľmi kreatívne a hravou formou ich vtiahli do "sveta vody". Do tejto aktivity sa pripojila aj naša jedáleň a stravníkom sme pripravili za obedom čistú vodu a vodu ochutenú limetkou a mätou. Taktiež nástenka bola upravená k tomuto dňu. Takže náš "vodný pitný režim" bol malou a chutnou bodkou venovanou tomuto dňu.

vedúca jedálne

Mikulášske prekvapenie


"Už je zima, už je čas - Mikuláši majú zraz. Jeden pôjde rovno k nám, na Dusíka kuchár Štefan z firmy Nestlé zavíta....."

Dňa 5.12.2014 pripravili sme pre Vaše deti milé prekvapenie v podobe kuchára s veľkou čapicou, ktorý nielen navarí deťom netradičný obed, ale aj deti prekvapí malou pozornosťou. Verím, že pre deti to bude zážitok vidieť kuchára, komunikovať s ním a tiež ochutnať niečo nové.

Vážení rodičia,
tiež sa môžete zúčastniť ochutnávky obeda o 13,00 hod. v školskej jedálni.

Menu:
Polievka zeleninová
Hovädzí guláš s červenou fazuľou, chlieb
dezert Panna cotta
nápoj ovocná šťava

Tešíme sa na stretnutie




23. marec - SVETOVÝ DEŇ VODY


Voda je dôležitejšia ako jedlo - väčšina ľudí môže prežiť 50 - 60 dní bez jedla, ale len 5 - 10 dní bez vody

Desatoro zdravého pitného režimu
1. denne vypiť 1,5-2 l tekutín
2. ráno nalačno vypiť pohár vody alebo bylinkového čaju
3. Vodu treba piť po dúškoch i počas dňa, medzi 9.-14. hod treba piť najväčšie množstvo tekutín
4. Nezapínať jedlo vodou, piť minimálne 20 min. až 1. hodinu po jedle
5. Piť odstátu vodu
6. Namiesto sladkých nápojov piť vodu alebo bylinkové čaje, najosviežujúca je dobrá pramenitá voda ochutená napr. citrónom
7. Nepiť vodu z chladničky, zhoršuje trávenie
8. Veľmi horúce nápoje zhoršujú trávenie, zahlieňujú organizmus
9. Ideálna teplota vody a nápojov by sa mala zhodovať s izbovou teplotou
10. Nebáť sa studenej vody pri osobnej hygiene - zmývá negatívnu energiu


Tak teda na zdravie s čistou vodou v tento deň aj v našej jedálni...

vedúca jedálne

Copyright © SOFT-GL Ltd. All rights reserved.