ŠJ pri ZŠ, Starozagorská 8, Košice - Telefón: 055/6440956


ODHLASOVANIE ZO STRAVY


V prípade, že sa dieťa nezúčastní výchovno - vzdelávacej činnosti je zákonný zástupca dieťaťa povinný ho zo stravy vyhlásiť telefonicky najneskôr ráno do 8:00 hod. na tel.č. 055/6440956, prípadne osobne a vo výnimočných prípadoch podľa pokynov školy.


Za hromadné odhlasovanie zodpovedá organizátor výletu. Odhlasuje deti najneskôr 48 hodín t.j. 2 pracovné dni pred akciou.

Oznam


Postup pri prihlasovaní na stravu:
- vyplnený zápisný lístok odovzdajte vedúcej ŠJ - pre neprihlásené deti zákonným zástupcom sa strava pripravovať nebude
(zápisné lístky/prihlášky na stravovanie nájdete na stránke školy nasledovne:
Prihláška na stravovanie dieťa - pre žiakov ZŠ, SSŠ a deti SMŠ - predškoláci
Prihláška na stravovanie dospelí - pre dospelých prvé 2 strany a pre ostatné deti SMŠ - dve strany)
- dieťa dostane čip (čipuje sa pri vchode do budovy na čítačke a pri odbere obedu)
- dieťaťu sa prizná dotácia 1,20 €/1obed iba ak sa zúčastní aspoň jednej vyučovacej hodiny

OZNAMY - JÚN 2019 a nový školský rok 2019/2020


- Úhradu za stravné zrealizujte najneskôr do 05.06.2019.
Školská jedáleň nemôže vykazovať nedoplatok na stravnom k 30.6.2019.
Pre kontrolu zostatku včas kontaktujte vedúcu jedálne na tel. č. 055/6440956.

- Prihlášku na stravovanie - zápisný lístok na šk. rok 2019/2020 doručte vedúcej ŠJ do 15.6.2019 z dôvodu prechodu na "obedy zadarmo" a pre zabezpečenie plynulej a bezporuchovej prevádzky. (pozor - nová prihláška ako bola v predchádzajúcom šk.roku)
Aktuálne finančné pásma na nákup potravín sú na stránke : https://www.minedu.sk/data/files/8738_fpn_od_1_9_2019-ok.pdf
Košice - 2. pásmo


OPRAVA!!!

Posledné odhlášky resp. prihlášky sa prijímajú 26.6.2019 do 14:00 hod. (streda) na dni 27.6.2019 a 28.6.2019.
27.6.2019 a 28.6.2019 si včas neodhlásenú stravu môžete preložiť do obedára, finančná ani vecná náhrada nebude poskytnutá.

V piatok 28.06.2019 bude výdaj obedov od 10:40 hod. do 13:40 hod.

Záujem zákonného zástupcu dieťaťa/stravníka o vrátenie preplatku nahláste telefonicky vedúcej ŠJ do 12.07.2019. V prípade, že sa nevyjadríte do stanoveného terminu, považujeme, že si môžeme nechať preplatok na stravnom na nasledujúce obdobie.

Pre žiakov II. stupňa je POVINNOSŤOU mať k 31.08.2019 stav preplatku 6,00 € ako zálohu na celý šk. rok 2019/2020. Sumu môžete uhrádzať v priebehu prázdnin pod variabilným symbolom: 092019. Uveďte priezvisko a novú triedu dieťaťa.





Finančné pásma na nákup potravín platné od 1.9.2019


I. stupeň žiaci ZŠ ......... 1,15 €
II. stupeň žiaci ZŠ ........ 1,23 €
Dospelí ....................... 1,33 €
Materská škola ............ 1,45 €
-----------------------------------
Réžijné náklady............ 1,20 €

DONÁŠKA VLASTNÉHO JEDLA dieťatu rodičom: ŽIADOSŤ odošlite na Magistrát mesta Košice, Tr. SNP 48/A, 040 11 Košice p. Pancurákovej, nezabudnite priložiť doklad od lekára.

Skladba jedálneho lístka:



1x hlavné jedlo múčne
1x hlavné jedlo zeleninové
2x hlavné jedlo mäsové
1x hlavné jedlo so zníženou dávkou mäsa

Dobrú chuť!


Polievka kyslá zemiaková s vajíčkom

Umyté očistené na kocky pokrájané zemiaky uvaríme v slanej vode, do ktorej pridáme cesnak. K uvareným zemiakom pridáme nasucho opraženú múku, zriedenú mliekom, smotanou a olejom. Zahustíme rozšľahanými vajcami, dochutíme octom a cukrom. Varíme 20 minút.

Polievka z fazuľových strukov

Umyté, očistené a na kocky pokrájané zemiaky dáme variť do slanej vody. Keď sú zemiaky polomäkké, pridáme fazuľkové struky a povaríme. Do uvarenej polievky pridáme zápražku, ktorú sme pripravili z nasucho opraženej múky pridaním oleja, mlieka a vody. Rozšľaháme zjemníme maslom, umytým pokrájaným kôprom, dochutíme cukrom, octom a varíme 20 minút.

Polievka špenátová

Na oleji opražíme múku, zalejeme vodou, rozšľaháme a varíme. Mrazený špenát podlejeme vodou, osolíme, pridáme cesnak a privedieme do varu. Pridáme do povarenej zápražky, rozriedime mliekom, v ktorom rozšľaháme vajcia, zjemníme maslom a varíme 20 minút. Do hotovej polievky vložíme opekanú žemľu.

Polievka gulášová srbská

Mäso umyjeme a pokrájame na kocky. Na časti oleja opražíme očistenú, pokrájanú cibuľu, pridáme mäso, očistený cesnak, červenú mletú papriku a soľ. Pred dodusením pridáme lečo, ktoré môžeme v letnom období nahradiť čerstvou zeleninou paprikou, rajčiakmi, podlejeme vodou. Pridáme umyté, očistené, na kocky nakrájané zemiaky a spolu dovaríme. Z múky a oleja si pripravíme zápražku, ktorú vlejeme do polievky. Dochutíme rascou a majoránom. Varíme 20 min.

Polievka fazuľová s mäsom a zeleninou

Fazuľu preberieme, umyjeme, namočíme do vody aspoň na 4 hodiny. Prilejeme vodu a uvaríme do mäkka. Na časti tuku speníme pokrájanú cibuľu, pridáme umyté a pokrájané mäso na kocky, podusíme, zalejeme vodou a uvaríme do mäkka. Pridáme postrúhanú koreňovú zeleninu, povaríme. Spojíme s uvarenou fazuľou, zahustíme paprikovou zápražkou, dochutíme rozotreným cesnakom, soľou a majoránom.

Šutolica

Umytú, prebranú fazuľu necháme napučať, prilejeme vodu a dáme variť s bobkovým listom. Zvlášť uvaríme kyslú kapustu. Po uvarení kapustu s fazuľou zmiešame, zahustíme zátrepkou z hladkej múky, mlieka a smotany. Spolu povaríme, ochutíme soľou, zjemníme maslom.

Boršč s mäsom

Mäso umyjeme vcelku, pokrájame na kocky, dáme do hrnca, zalejeme vodou, osolíme, pridáme bobkový list a varíme. Do polomäkkého mäsa pridáme pokrájanú cibuľu, papriku očistenú na rezance, pokrájanú zeleninu, kapustu, rajčinový pretlak. Keď je kapusta mäkká, pridáme osobitne uvarenú cviklu pokrájanú na rezance, smotanu rozšľahanú s múkou a všetko dobre povaríme. Nakoniec dochutíme.

Polievka špenátová s opraž.žemľou

Na oleji opražíme múku, zalejeme vodou, rozšľaháme a varíme. Mrazený špenát podlejeme vodou a privedieme do varu. Pridáme do povarenej zápražky, rozriedime mliekom, v ktorom rozšľaháme vajcia. Necháme prejsť varom. Do hotovej polievky vložíme opraženú žemľu. Ak použijeme ovsené vločky, tieto najskôr opražíme nasucho a potom uvaríme zvlášť. Vložíme do hotovej polievky.

Polievka milánska

Múku nasucho opražíme, pridáme olej, zalejeme vodou, dobre premiešame, pridáme rajčiakový pretlak, cukor, soľ a uvaríme. Z hrubej múky a vajec pripravíme riedke cesto, ktoré vlejeme do vriacej polievky. Polievku dochutíme smotanou a očisteným nasekaným kôprom. Varíme 20 min.

Polievka portugalská

Do vody dáme variť očistenú cibuľu, umytú, očistenú a nastrúhanú zeleninu, celé čierne korenie, soľ a varíme do mäkka. Z múky a oleja urobíme zápražku, pridáme rajčiakový pretlak, zalejeme vodou a pridáme do polievky. Pridáme krúpky, zvlášť uvarené. Nakoniec zjemníme smotanou a povaríme asi 20 min.

Polievka goralská

Fazuľu preberieme, umyjeme a necháme napučať v studenej vode, v ktorej ju potom uvaríme. Osobitne uvaríme kyslú kapustu a umyté, očistené na drobno pokrájané zemiaky. Keď je všetko mäkké spolu zmiešame. Očistenú, pokrájanú cibuľu speníme na pokrájanej údenej slanine, pridáme červenú mletú papriku, vlejeme do polievky, posolíme a zahustíme nasucho opraženou múkou. Pridáme smotanu a varíme 20 minút.

Polievka rascová s vajcom

Na oleji speníme očistenú, pokrájanú cibuľu, pridáme umytú, očistenú a pokrájanú zeleninu, soľ, vývar z rasce, zalejeme vriacou vodou a krátko povaríme. Múku nasucho opražíme, zalejeme vodou, dobre rozšľaháme a vlejeme do polievky. Zahustíme rozšľahanými vajcami a zjemníme maslom. Varíme ešte 20 minút.

Polievka rassolník

Mäso umyjeme vcelku, osušíme, pokrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody, do ktorej pridáme cibuľu, bobkový list a celé korenie. Keď je mäso polomäkké, pridáme umytú, očistenú, na rezance nakrájanú zeleninu, umyté, očistené na kocky nakrájané zemiaky, na kocky nakrájané uhorky, zalejeme nálevom z uhoriek a varíme do zmäknutia zemiakov. Nakoniec pridáme rozšľahanú smotanu s múkou, zjemníme maslom, pridáme umytý posekaný kôpor a varíme 20 minút.

Polievka karfiolová so syrovou lievankou

Očistený, umytý karfiol rozoberieme na ružičky, ktoré vložíme do vriacej slanej vody. Múku opražíme nasucho, zalejeme vodou, rozšľaháme, zjemníme maslom a pridáme do polievky a varíme 20 minút. Zavaríme syrovú lievanku. Pred konzumáciou pridávame umytú posekanú petržlenovú vňať.Syrová lievanka: Vajcia rozšľaháme, pridáme mlieko, nastrúhaný syr a múku. Pripravíme si redšie cesto, ktoré tenkým prúdom za stáleho miešania lejeme do vriacej polievky.

Polievka tekvicovo-mrkvová so zázvorom

Zázvor, mrkvu, tekvicu očistíme, pokrájame a opražíme na oleji, zalejeme vodou a varíme do mäkka. Odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérom. Zahustíme smotanou, dochutíme soľou. Jadierka tekvicové vkladáme do misy s polievkou.

Polievka zemiaková s medvedím cesnakom

Zemiaky očistíme, umyjeme, pokrájame na kocky a dáme variť do horúcej vody. Osolíme a pridáme bobkový list. Uvarené zemiaky zahustíme zátrepkou zo zemiakového škrobu, mlieka a smotany. Zjemníme maslom, dochutíme medvedím cesnakom, citrónovou šťavou a korením. Varíme ešte 20 minút.

Polievka z miešaných strukovín so zeleninou

Strukoviny preberieme, umyjeme a dáme variť. Na oleji speníme očistenú, pokrájanú cibuľu, pridáme umytú, očistenú pokrájanú zeleninu, soľ a dusíme do mäkka. Múku opražíme nasucho, zalejeme vodou, dobre premiešame, povaríme, pridáme do uvarených strukovín spolu so zeleninou, dochutíme prelisovaným cesnakom, majoránom a varíme 20 minút.

Polievka z vaječnej zápražky

Na časti oleja speníme očistenú, nakrájanú cibuľu, pridáme múku, ktorú opražíme do ružova. Pridáme rozšľahané vajcia a miešame do zhustnutia. Zápražku rozmiešame s vodou, osolíme, pridáme soľ, rascu, opražené

25. október - SVETOVÝ DEŇ CESTOVÍN


Prvý Svetový deň cestovín (World Pasta Day) sa slávil z iniciatívy Talianskeho zväzu výrobcov cestovín a Zväzu výrobcov cestovín v EÚ 25. októbra 1998 v Neapole a odvtedy sa tento deň pripomína každý rok.
Odborníci na výživu hovoria, že tanier cestovín je prospešný pre zdravie človeka. Cestoviny obsahujú bielkoviny, sacharidy, vodu a nízky podiel tuku. Obsah bielkovín a vláknin závisí od toho, či ide o vaječné alebo bezvaječné cestoviny. Z minerálnych látok je v nich najmä vápnik, fosfor, stopové prvky železo a zinok. Sú ľahko stráviteľné.

Zdroj: Internet

Výrazy


PEČIENKA: Mäso, napr. z bravčového karé, stehna, hovädzieho zadného a pod. Napr. živánska pečienka na pekáči, hovädzia pečienka na hubách, hovädzia pečienka na spôsob merano, hovädzia pečienka prírodná atď.

PEČEŇ: vnútornosť, (gr. hepar; lat. jecur) exokrinná žľaza u stavovcov, napr. bravčová pečeň na cibuľke, kuracia pečeň na zelenine atď.